Η Fiat αγόρασε την Chrysler
Ανακοινώθηκε στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία μεταξύ Fiat Auto SpA και Veba για την πώληση του τελευταίου μέρους του πακέτου μετοχών της Chrysler, που κατείχε το Αμερικάνικο fund, στον Ιταλικό κολοσσό που έτσι αποκτά επιτέλους το 100% της Αμερικάνικης εταιρίας. Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Ιταλικό Χρηματιστήριο όπου η μετοχή της Fiat εκτοξεύτηκε κατά 16% στα 6,92 ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ισάξιο με το 6,4% του Κεφαλαίου της Εταιρίας. Στο ενημερωτικό e-mail που απέστειλαν στο προσωπικό οι Sergio Marchionne και Lapo Elkann τονίζουν ότι αυτή η συμφωνία είναι “ιστορικής σημασίας” και ότι «σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου» για τον Ιταλικό Όμιλο.
Μπορεί ο οίκος Fitch να δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην βαθμολογία του Gruppo και ότι δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα οικονομικά στοιχεία της Εταιρίας στο άμεσο χρονικό διάστημα αλλά η εξαγορά της Chrysler χαιρετήθηκε από τον Ιταλό Υφυπουργό Οικονομικών Pier Paolo Baretta ως την ένδειξη…
Στο ίδιο κλίμα και ο Υπουργός Ανάπτυξης Flavio Zanonato που δήλωσε ότιότι οι Ιταλικές εταιρίες μπορούν να δείχνουν το δρόμο για την έξοδο από την Κρίση.
Ο Zanonato συνέχισε λέγοντας πωςη απόκτηση του 100% της Chrysler απο την Fiat δείχνει την αποφασιστικότητα της διοίκησης του Gruppo Fiat και το επίπεδο της Ιταλικής Βιομηχανίας που έχει στην φαρέτρα της πολύτιμα όπλα για την ανάκαμψη της Οικονομίας.
αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Fiat να ολοκληρώσει τις επενδύσεις που υποσχέθηκε στο Melfi, στο Grugliasco και να συγκεκριμενοποιήσει τα πλάνα της για το Mirafiori, να συνεχίσει στην επένδυση ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην Ιταλία, το Κράτος θα βοηθήσει όπως μπορεί στην εφαρμογή τέτοιων φιλόδοξων σχεδίων.
Απο την άλλη ο Προέδρος του Ιταλικού Εργτικού Συνδικάτου Cisl Raffaele Bonanni τόνισε πως
αν η Fiat κατάφερε να γίνει ένας παγκόσμιος κολοσσός το οφείλει και στις θυσίες και την υπέυθυνη στάση που δείξανε οι εργαζόμενοι της” και επίσης “ότι με αυτή την κίνηση περιμένουμε θετικό αντίκτυπο για τις θέσεις εργασίας εντός Ιταλίας και για την Ιταλική οικονομία γενικότερα.
Τέλος η Fiat ανακοίνωσε και τις επιδόσεις της στην Ιταλική αγορά το 2013, όπου σημείωσε πτώση ταξινομήσεων από 415.046 αυτοκίνητα το 2012 σε 373.771 πέρσι με αντίστοιχη πτώση και στο μερίδιο αγοράς απο 29,58% σε 28,67%.