Κοιτάζοντας ξανά τα FP της Παρασκευής

Υπεροχή Mercedes χωρίς αμφιβολία, με την Ferrari να έχει θέσει πολύ καλές βάσεις για βάθρο στην Αυστρία

Μετά την πρώτη ημέρα στην Αυστρία η Mercedes είναι το μεγάλο φαβορί μέσα στο «σπίτι» της Red Bull, χωρίς αμφιβολία. Οι Hamilton και Rosberg είναι μακράν μπροστά από τους υπόλοιπους σε όλα, στα μικρά stint, στα μεγάλα, με τα μαλακά ελαστικά, με τα πολύ μαλακά. Αν ο αγώνας κυλίσει χωρίς διακοπές από SC τότε το μόνο που θα ψάχνουμε είναι να βρούμε αν θα ρίξουν γύρο και στον τρίτο. Όσον αφορά τη μάχη μέσα στην ομάδα, ο Hamilton δείχνει να έχει το πάνω χέρι, τόσο στις κατατακτήριες όσο και στον αγώνα. Όμως ο Rosberg είναι πολύ δυνατός οδηγός και χαρακτήρας και θα προσπαθήσει πολύ σκληρά για να καλύψει το κενό που είδαμε να υπάρχει μετά την πρώτη ημέρα.

hamilton-austria-fp1-14

Πίσω από τις δύο Mercedes ενώ θα περιμέναμε να δούμε τις δύο Red Bull Racing, έχουμε τις Ferrari και Williams. Την βρετανική ομάδα την περιμέναμε να είναι δυνατή, ειδικά μετά την εμφάνιση του Καναδά. Η FW36 βολεύεται στο Red Bull Ring και αυτό φαίνεται. Δυνατή τόσο στον γρήγορο γύρο όσο και σε απόσταση αγώνα. Αυτή τη φορά μάλιστα φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά και με τα δύο ελαστικά. Όσον αφορά την F14T είναι η θετική έκπληξη, ειδικά μετά την απογοητευτική εμφάνιση στο Μόντρεαλ. Η Ferrari έχει φέρει ορισμένες αναβαθμίσεις, τις οποίες δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει στον Καναδά λόγω θερμοκρασιών, κι αυτές φαίνεται πως την έχουν βοηθήσει σημαντικά. Ο ρυθμός της Scuderia είναι εντυπωσιακά καλός, είναι η δεύτερη ταχύτερη ομάδα πίσω από τη Mercedes. Το κακό όμως είναι ότι αυτός ο ρυθμός έρχεται μόνο από το μονοθέσιο του Alonso, ο Raikkonen συνεχίζει να μην μπορεί να βολευτεί και να πιέσει όπως θέλει με αποτέλεσμα να είναι πιο πίσω. Αν δεν δούμε κάτι τραγικό από πλευράς Ferrari τότε ο Alonso έχει μεγάλες ελπίδες για το χαμηλότερο σκαλί του βάθρου στην Αυστρία.

massa-austria-14-fp

Όσον αφορά τη Red Bull Racing τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο καλά. Ο ρυθμός τους στον γρήγορο γύρο δεν είναι καλός, και η προσομοίωση αγώνα έδειξε ότι είναι πίσω από τις Ferrari και Williams. Σίγουρα θα βελτιωθούν μετά την ανάλυση των δεδομένων της πρώτης ημέρας, αλλά ίσως το υψόμετρο να επηρεάζει την απόδοση του Energy F1. Ίσως βέβαια να παίζουν και κρυφτό και να μην έδειξαν την πραγματική τους ταχύτητα. Δεν αποκλείεται…

Η Force India είναι άλλη μια ομάδα που περιμέναμε να είναι δυνατή, όμως η VJM07 δεν δείχνει να έχει ρυθμό στους λόφους του Red Bull Ring. Οι Hulkneberg και Perez, ειδικά ο Μεξικανός με την ποινή των 5 θέσεων στο grid, θα έχουν έναν δύσκολο αγώνα ελπίζοντας να βγει κάτι καλό μέσω της στρατηγικής. Οι αναβαθμίσεις της McLaren φαίνεται πως δουλεύουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ομάδας, αλλά η MP4-29 παραμένει πίσω. Το κύριο πρόβλημα είναι η υπερθέρμανση της πολύ μαλακής γόμας κι αυτό επηρεάζει σημαντικά τον ρυθμό στα μεγάλα stint.

ricciardo-austria-14-fp

Η Pirelli στην προεπισκόπηση του GP είχε προβλέψει δυο pitstop και σύμφωνα με όσα είδαμε την Παρασκευή στα FP δεν φαίνεται ότι θα πέσει έξω. Οι περισσότεροι θα εκκινήσουν το αγώνα με τα πολύ μαλακά ελαστικά και μετά από 10-14 γύρους θα αλλάξουν σε μαλακά. Η διαχείριση των ελαστικών την ημέρα του αγώνα θα παίξει ρόλο καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από αυτές που είχαμε στο FP2 της Παρασκευής.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά την ανάλυση των δεδομένων της πρώτης ημέρας κάποιες ομάδες βρίσκουν τον δρόμο τους και άλλες τον χάνουν, αλλάζοντας έτσι την σειρά δυναμικότητας. Ας κάνουμε υπομονή λοιπόν να δούμε τι μας επιφυλάσσει το Αυστριακό Grand Prix.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια