Σκέψεις για πελατειακά μονοθέσια

Mercedes και Sauber προειδοποιούν πως η F1 θα χάσει το νόημα της αν συμβεί κάτι τέτοιο

Η σκέψη για πελατειακά μονοθέσια στο μέλλον έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο καθώς θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος. Όμως οι Mercedes και Sauber είναι κατάφορα αντίθετες σε αυτή την ιδέα, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο χάνεται το νόημα στη Formula 1. Η επικεφαλής της Sauber, Monisha Kaltenborn, προειδοποιεί ότι με τα πελατειακά μονοθέσια θα δημιουργηθεί ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων και ο κόσμος δεν θα μπορεί να βλέπει ομάδες σαν τη Williams να διεκδικούν νίκες και πρωταθλήματα.

Πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να ακολουθήσω τη σκέψη ότι θα μειώσει το κόστος. Η Formula 1 έχει να κάνει με κατασκευαστές και πρέπει να πληρούμε τις προδιαγραφές για να είμαστε κατασκευαστές. Η F1 χρειάζεται στο DNA της αυτή την πρόκληση. Πάντα έτσι ήταν, είχαμε εργοστασιακές ομάδες και μικρότερες ομάδες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Αρέσει στον κόσμο να βλέπει μια Williams και μια Force India να έρχονται πολύ κοντά στη νίκη, κόντρα σε μια πραγματικά μεγάλη ομάδα. Αν υπάρχουν μόνο 3 κατασκευαστές ο κόσμος θα παρακολουθεί τη μάχη αυτών μεταξύ τους και κάποιοι άλλοι πιο πίσω θα έχουν τη δική τους μάχη την οποία όμως θα παρακολουθούν μόνο οι χώρες των ομάδων.

Κι ο αγωνιστικός διευθυντής της Mercedes, Toto Wolff, είναι εναντίων των πελατειακών μονοθεσίων λέγοντας πως ήδη τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια ομάδα κατασκευάστρια είναι πολύ λίγα.

Έχουμε επεκτείνει τόσο πολύ τη λίστα των μερών μπορεί να αγοράσει μια ομάδα που το μόνο που φτιάχνει είναι το αμάξωμα και το monocoque. Αυτό είναι σχεδόν πελατειακό μονοθέσιο. Προσωπικά είμαι εναντίον της ιδέας των πελατειακών μονοθεσίων διότι είναι θεωρώ ότι είναι επιζήμια για τις ομάδες που είναι κανονικοί κατασκευαστές. Όλο το σπορ έχει να κάνει με κατασκευαστές, γι’ αυτό υπάρχει και το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Αν ποτέ το grid πέσει κάτω από 18 μονοθέσια λόγω έλλειψης ομάδων τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε από λευκό χαρτί και να συζητήσουμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε ένα σωστό grid.

Σχόλια

Σχόλια