Κρίσιμη η διαχείριση των ελαστικών

Μπορεί οι κινητήρες να έχουν πάρει τα πρωτεία αλλά τα ελαστικά παραμένουν σημαντικός παράγοντας

Η απόδοση και η αξιοπιστία των κινητήρων έχουν κλέψει την παράσταση και έχουν επικρατήσει κάθε άλλου παράγοντα στην απόδοση των μονοθεσίων για το 2014. Αυτό μας είχε λείψει τα τελευταία χρόνια καθώς το «δεν σπάει δεν χαλάει» ήταν πραγματικότητα. Το 2013 αλλά και το 2012 τα ελαστικά ήταν αυτά που  έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μονοθεσίων. Φέτος σίγουρα έχουν επισκιαστεί από τους κινητήρες αλλά παραμένουν ψηλά στη λίστα.

Η διαχείρισή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα θα παίξει σημαντικό ρόλο για την έκβαση του αποτελέσματος. Η Pirelli μετά το περσυνό φιάσκο και τον διασυρμό του ονόματός της αποφάσισε να σκληρύνει τα ελαστικά της ώστε να μην έχει να αντιμετωπίσει τα ίδια. Αναπόφευκτα τα ελαστικά θα άλλαζαν φέτος καθώς οι V6 τούρμπο έχουν πολλά κιλά περισσότερη ροπή από τους ατμοσφαιρικούς V8 όμως οι Ιταλοί έχουν ακόμα στο μυαλό τους τι συνέβη στο Silverstone το 2013. Τα πρώτα δείγματα γραφής των νέων P Zero είναι ενθαρρυντικά με τους οδηγούς όμως να παραδέχονται πως η διαχείριση της φθοράς τους παίζει μεγάλο ρόλο.

Η περίσσια ροπή καταπονεί τα πίσω ελαστικά όταν αυτά προσπαθούν να βγάλουν τη δύναμη στον δρόμο. Οι οδηγοί μπορούν πολύ εύκολα να τα υπερθερμάνουν. Σύμφωνα με τους Valtteri Bottas και Nico Hulkenberg η διαχείριση των ελαστικών φέτος θα είναι εξίσου κρίσιμη με πέρυσι και υπό ορισμένες συνθήκες ακόμα κρισιμότερη.

Αυτό φυσικά είναι καλό για εμάς τους θεατές καθώς αναμένεται να παρακολουθήσουμε εξαιρετικούς αγώνες φέτος με τους οδηγούς στους τελευταίους γύρους να μάχονται για μια καλύτερη θέση ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστούν τα ελαστικά τους αλλά και τα καύσιμα τα οποία φέτος είναι μειωμένα, 100 κιλά καυσίμου ανά αγώνα.

Σχόλια

Σχόλια