Η FIA ερευνά τις δοκιμές της STR

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένα νέο θέμα για συζήτηση, οι κρυφές δοκιμές της Toro Rosso σε δυναμόμετρο στην Αυστρία. Όλα ξεκίνησαν όταν μια ανώνυμη επιστολή έφτασε στα χέρια της FIA αλλά και σε αυτά των Mercedes, Ferrari και Sauber. Η επιστολή αυτή αναφέρει ότι η STR έκανε μυστικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις της AVL στην Αυστρία για 6 ημέρες με τον οδηγό δοκιμών της Red Bull Racing, Antonio Felix da Costa.

Αυτές οι κρυφές δοκιμές φαίνεται πως έγιναν κάποια στιγμή λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, μετά το τελευταίο τεστ εξέλιξης στο Μπαχρέιν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της επιστολής αυτό έδωσε ένα άδικο πλεονέκτημα στη STR και στη Renault. Αν σκεφτούμε πόσα προβλήματα είχε η Red Bull Racing στο Μπαχρέιν και πως ήταν στην Αυστραλία.

Όμως αυτού του τύπου οι δοκιμές σε δυναμόμετρο δεν απαγορεύονται από τους κανονισμούς. Υπάρχουν όμως κάποια γκρίζα σημεία. Υπάρχει αναφορά για συσκευή που φυσούσε αέρα μέσα στο δυναμόμετρο. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί ότι χρειάζεται για την ψύξει του κινητήρα, αν σκεφτούμε ότι η STR ήταν τοποθετημένη στο δυναμόμετρο χωρίς πτέρυγες φαίνεται λογικό. Επίσης δεν έχει γνωστοποιηθεί τη ελαστικά φορούσε το μονοθέσιο στο δυναμόμετρο καθώς οι κανονισμοί αναφέρουν ότι απαγορεύεται η χρήση αγωνιστικών ελαστικών. Αυτό ίσως να κρύβει κάτι…

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά τέτοιου είδους δοκιμές έχει κάνει και η Mercedes πριν ξεκινήσει η χρονιά (σχετικό άρθρο).

Ο επικεφαλής λειτουργιών πίστας της Renault δηλώνει:

Απ’ όσο γνωρίζουμε η δοκιμή αυτή έγινε από την Toro Rosso η οποία προσπαθούσε να μειώσει τη διαφορά στην απόδοση που είχε εκείνη την περίοδο. Οι δοκιμές σε δυναμόμετρο επιτρέπονται, οπότε επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλό να κάνουμε μερικές δοκιμές σε δυναμόμετρο παραπάνω από αυτές που κάνουμε Viry.

Το ανώνυμο γράμμα αναφέρει επίσης πως το μονοθέσιο της STR κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δοκιμών έπιασε φωτιά αλλά ο Taffin το διαψεύδει.

Δεν υπήρξε φωτιά, απλώς είχαμε ένα μικρό συμβάν με τον κινητήρα μας. Όμως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε φωτιά. Θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που έστειλαν το γράμμα. Δεν ανακοινώνουμε τις δοκιμές σε δυναμόμετρο που κάνουμε κάθε εβδομάδα, είναι μέρος του προγράμματός μας.

Απόσπασμα από το ανώνυμο γράμμα αναφέρει:

Πιστεύεται ότι αυτές οι επιπλέον δοκιμές έδωσαν στη Renault Sport και στην συγκεκριμένη ομάδα ένα άδικο πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Επίσης θεωρώ πως αυτές οι δοκιμές είναι παράνομες καθώς παραβιάζουν διάφορα άρθρα των αγωνιστικών κανονισμών του 2014. Σας ενημερώνω για λόγους δικαιοσύνης και ασφάλειας στην F1.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της FIA δήλωσε:

Συνεχίζουμε τις έρευνες και όταν θα έχουμε όλες τις λεπτομέρειες θα μπορέσουμε να απαντήσουμε.

Το θέμα φαίνεται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις χωρίς λόγο καθώς ούτε οι αντίπαλες ομάδες των RBR και STR φαίνεται πως βρίσκουν ότι υπάρχει κάτι σε όλο αυτό. Από την  άλλη ίσως οι έρευνες της FIA να πέσουν σε… κλειστά συρτάρια καθώς η AVL δεν συνεργάζεται με την F1 κι έτσι μπορεί να κρατήσει το απόρρητο για τον πελάτη της. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν πάρει ποτέ όλα τα δεδομένα. Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια πάνω σε αυτό το θέμα αλλά μάλλον δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια