Οδηγούμε το νέο Ford Ranger Raptor: Του βουνού και του σαλονιού!
Προσπαθώντας να εξηγήσεις σε κάποιον τί είναι το Ford Ranger Raptor ίσως αποτύχεις γιατί η αλήθεια είναι πως η κορυφαία έκδοση του Ranger δύσκολα περιγράφεται με απλές, καθημερινές λέξεις.
Το σίγουρο είναι ότι διαφέρει από τα περισσότερα καινούρια οχήματα που οδηγούμε ως δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου, αφού απαρνείται οτιδήποτε παραπέμπει στον εξηλεκτρισμό.
Πρόκειται για την πέμπτη γενιά του μοντέλου που πλέον γιορτάζει τα 40 χρόνια του και από το 2015 βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων με μερίδιο στην αγορά της κατηγορίας των pick-up άνω του 42%. Έκδοση Raptor η Ford παρουσίασε για πρώτη φορά στο F150 ενώ από το 2018 μια τέτοια απολαμβάνει και το Ranger. Το Raptor, που σημαίνει «αρπακτικό», είναι ήδη διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά με ορισμένους νομικούς περιορισμούς, αφού μπορεί να αποκτηθεί ως αγροτικό ή επαγγελματικό όχημα (μάλιστα με απαλλαγή ΦΠΑ) καθώς και από όσους δηλώνουν ως μη κύριο επάγγελμα αγρότες, όμως πληρώνοντας ολόκληρο το τίμημα.

Στο εξωτερικό τέτοια οχήματα μπορούν να αγοραστούν από όποιον το επιθυμεί και προτιμούνται από όσους κάνουν σπορ ή έχουν χόμπυ που απαιτεί μεταφορά μεγάλων αντικειμένων. Σε αυτό βοηθά η καρότσα με μήκος 1,56, πλάτος 1,22 μέτρα και ωφέλιμο φορτίο έως 652 κιλά, η οποία μάλιστα έχει σκληρό, ηλεκτρικά ανοιγόμενο κάλυμμα. Ήδη από την πρώτη γενιά του, το θηριώδες Ranger Raptor δεν προσπαθεί να αποκρύψει την αμερικανική καταγωγή του. Η έντονη εμφάνιση και το τεράστιο «Ford» μεταξύ των εμπρός LED matrix φωτιστικών σωμάτων είναι πραγματικά επιβλητικά. Οι αεραγωγοί στο καπό και να διογκωμένα φτερά το κάνουν να είναι και να δείχνει ακόμα μεγαλύτερο. Ένα μέγεθος που αν βρεθείς δίπλα του, θα καταλάβεις καλύτερα. Σε αριθμούς το διπλοκάμπινο Ranger Raptor έχει μήκος 5,38 μέτρα, πλάτος 2,03 μέτρα (χωρίς τους καθρέπτες), ύψος 1,92 μέτρα και βάρος που ξεπερνά τους 2,5 τόνους.

Στο εσωτερικό της καμπίνας του μοιάζει περισσότερο με SUV και με μοντέλο επιδόσεων, παρά με ένα επαγγελματικό όχημα. Είναι πολυτελές, εργονομικό, όμορφο και με αμέτρητες επιλογές για να μπορεί να κινείται σχεδόν παντού. Κεντρικό σημείο η οθόνη αφής 12’’ κάθετου προσανατολισμού η οποία παραπέμπει στο Mustang Mach-E και πέρα από το σύστημα πολυμέσων Ford Sync4A, χρησιμοποιείται για πολλές επιμέρους ρυθμίσεις του αυτοκινήτου, καθώς και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,4 ιντσών. Στην κονσόλα βρίσκονται μεταξύ άλλων ο νέος, μικρότερος επιλογέας ταχυτήτων, ο περιστροφικός διακόπτης επιλογής προγραμμάτων οδήγησης και το ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Κάτω από το καπό φυλάσσεται ο 3λιτρος βενζινοκινητήρας V6 twin-turbo, με ισχύ 292 ίππων και ροπή 491 Nm, μέσω του αναβαθμισμένου κιβωτίου ταχυτήτων 10 σχέσεων. Η κατανάλωση εύκολα ξεπερνά τα 20 λίτρα/100 χλμ. με την μέση επίσημη εργοστασιακή να είναι στα 13,3 και οι εκπομπές ρίπων είναι 315 γρ./χλμ. Όμως το Ranger Raptor δεν έχει κατασκευαστεί για οικονομικές μετακινήσεις. Έχει κατασκευαστεί για να πηγαίνει με άνεση εκεί που ελάχιστα άλλα μπορούν. Σε αυτό συνέβαλε η αγωνιστική ομάδα του Ford Performance η οποία επιμελήθηκε και το σύστημα anti-lag (για το πρόγραμμα οδήγησης Baja και μόνο) το οποίο αφήνει τις τουρμπίνες ανοιχτές για έως και 3 δευτερόλεπτα μετά το άφημα του γκαζιού.

Επιλογή μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων όμως δίνει και η εξάτμιση, μέσω ενός πλήκτρου πάνω στο τιμόνι. Εναλλακτικά υπάρχει και μια πετρελαιοκίνητη έκδοση με κινητήρα 2 λίτρων και απόδοση 210 ίππων, η οποία όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 20% των πωλήσεων του Raptor. Σίγουρα οι περισσότεροι αγοραστές δεν έχουν φανταστεί τις δυνατότητες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην δημοσιογραφική παρουσίαση του μοντέλου και ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα η Ελληνική αντιπροσωπεία της Ford να διοργανώσει κάτι αντίστοιχο και για αυτούς. Στο δρόμο, όσο οι τροχοί πατούν άσφαλτο, το Raptor συμπεριφέρεται σαν ένα καλό SUV με τη διαφορά ότι σε μεγάλες ταχύτητες υπάρχουν κάποιοι αεροδυναμικοί θόρυβοι, κάτι που είναι λογικό για ένα Sport Utility Truck.

Παρά το μέγεθος και το βάρους του, μπορεί να φτάσει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 7,9 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ταχύτητα του περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα Μόλις όμως πατήσει εκτός δρόμου ξεδιπλώνει όλα τα ταλέντα του. Με απόσταση από το έδαφος στα 27 εκατοστά και δυνατότητα να βουτά με ασφάλεια* σε νερά ύψους έως 85 εκατοστά, μπορεί να περάσει μέσα από παλιά νταμάρια, όπως περάσαμε εμείς στις πλαγιές της Πεντέλης, αλλά και να ανέβει σε κλίσεις που σίγουρα με τα πόδια δεν μπορούμε, κάτι που απολαύσαμε σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή στο Iaveris Park. Εκεί εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την ανασχεδιασμένη ανάρτηση με τα νέα αμορτισέρ FOX 2.5 Live Valve Internal Bypass τα οποία προσαρμόζουν άμεσα την απόσβεση ανάλογα με τις ανάγκες της διαδρομής καθώς και το προηγμένο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο on-demand κιβώτιο μεταφοράς δύο σχέσεων και τα μπλοκέ διαφορικά εμπρός και πίσω.

Το Ford Ranger Raptor διαθέτει επτά προγράμματα οδήγησης (Normal, Sport, Slippery, Rock crawl, Sand, Mud/Ruts και Baja) με κάθε ένα να διαφοροποιεί χαρακτηριστικά του κινητήρα, της ανάρτησης, του κιβωτίου, του τιμονιού και των ηλεκτρονικών συστημάτων που ελέγχουν την πρόσφυση, με στόχο να προσφέρει στον οδηγό τις καλύτερες ρυθμίσεις για την περίσταση. Επιπλέον διαθέτει το «Trail Control» με το οποίο ο οδηγός επιλέγει την ταχύτητα (έως 32 χλμ./ώρα) και ασχολείται αποκλειστικά με το τιμόνι, αφήνοντας στα ειδικά συστήματα του αυτοκινήτου τη διεκπεραίωση όλων των υπολοίπων επιλογών και διαδικασιών. Μάλιστα το μοντέλο διαθέτει κάμερες 360 ο κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα να βλέπουμε τί βρίσκεται τόσο χαμηλά εμπρός από το αυτοκίνητο, όσο και οπουδήποτε γύρω του.

Από πλευράς ασφάλειας φυσικά από το μοντέλο δεν λείπει τίποτα, κάτι που αποδεικνύεται από τα 5 αστέρια που πήρε στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP. Η τιμή του Ranger Raptor αρχίζει από τις 68.970 ευρώ, ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής μας κοστίζει 71.610 ευρώ.

*προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σε καμιά περίπτωση δεν εννοούμε χειμάρρους σε πλημμύρες, όπου δεν επιτρέπεται ούτε καν να δοκιμάσουμε να περάσουμε.
Χριστίνα- Μυρτώ Σταθάκη