Το Mercedes-AMG One δεν πάει Αμερική

Οι αυστηροί κανονισμοί περί ρύπων στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, θα υποχρέωναν τη Mercedes-AMG να κάνει κι άλλες αλλαγές που θα «χάλαγαν» τη «συνταγή».

Η Mercedes έστειλε μια επιστολή σε όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κορυφαίο της sport μοντέλο, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το AMG-One δεν θα εισαχθεί στην αγορά των ΗΠΑ. Στην επιστολή αυτή έλεγε εν ολίγοις πως το AMG-One εξελίχθηκε με μόνο στόχο, την άμεση μεταφορά τεχνολογίας από τη Mercedes-AMG Petronas Formula 1 E Performance που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1, σε ένα αυτοκίνητο με έγκριση τύπου για χρήση στο δρόμο.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με την τοποθέτηση ενός κινητήρα από μονοθέσιο της F1 σε ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να κυκλοφορεί στο δρόμο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Η απόδοσή του είναι πάνω από 1.000 ίπποι, με τον 1.600άρη κινητήρα βενζίνης και τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, ενώ η τελική του ταχύτητα ξεπερνά τα 350 χλμ./ώρα. Όλα αυτά, για να γίνουν πραγματικότητα, χρειαζόταν μια πολύ λεπτομερής «προσαρμογή» ειδικά στα μηχανικά μέρη και στο υβριδικό σύνολο.

Μια περαιτέρω επέμβαση για την προσαρμογή του πάνω στις νόρμες που απαιτούνται από την αγορά των ΗΠΑ, θα ήταν καταστροφική για το μοντέλο που έτσι και αλλιώς απευθύνεται σε ελάχιστους. Αυτός ήταν –επίσημα- και ο λόγος για τον οποίο η Mercedes-AMG πήρε τη στρατηγική απόφαση να μην διαθέσει το μοντέλο στις ΗΠΑ- αν και δεν αποκλείει ούτε και η ίδια η εταιρεία κάποια «γκρίζα» εισαγωγή. Πιθανότατα η παραγωγή των AMG-One (που το κόστος για το κάθε ένα υπολογίζεται κοντά στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ) θα εξαντληθεί και μόνο από τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου, όπου θα είναι διαθέσιμο, άρα το πρόβλημα είναι πολύ μικρό για την εταιρεία.

Σχόλια

Σχόλια