Αποκαλύφθηκε η διάταξη του κινητήρα της Ferrari

Η Ferrari έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή κινητήρων αλλά φέτος δεν πρέπει να νιώθει και πολύ υπερήφανη για τον 059/3. Δεν έχουν ακουστεί και λίγα για τη δουλειά των ανθρώπων στο Maranello, και όλη η μυστικοπάθεια αλλά τα αποτελέσματα τείνουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μέχρι το Μονακό δεν γνωρίζαμε την διάταξη του κινητήρα της Ferrari, καθώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες και οι άμεσα εμπλεκόμενοι κρατούν αποστάσεις με τα ΜΜΕ.

Στο Μονακό αποκαλύφθηκε μέρος της διάταξης του 059/3 όταν η Ferrari αναγκάστηκε να αλλάξει κιβώτιο ταχυτήτων στον Kimi Raikkonen την Πέμπτη στις ελεύθερες δοκιμές. Η Scuderia έχει κάτι από Renault και κάτι από Mercedes, δηλαδή: το τούρμπο είναι στο πίσω μέρος και έχουν διαχωρίσει την τουρμπίνα από τον κομπρέσορα. Όμως η απόσταση μεταξύ τουρμπίνας και κομπρέσορα είναι μικρότερη σε σχέση από με την Mercedes. Το MGU-H είναι τοποθετημένο μεταξύ της τουρμπίνας και του κομπρέσορα. Με αυτή τη διάταξη η Ferrari έχει τοποθετήσει το τούρμπο χαμηλά, μαζί με το κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό προσφέρει καλύτερη ισορροπία στην F14T καθώς χαμηλώνει το κέντρο βάρους.

ferrari-engine-14-monaco

Ο κινητήρας των Ιταλών έχει μια σημαντική διαφορά, έχει τοποθετημένο το intercooler μέσα στο κενό που δημιουργεί το V του κινητήρα. Δύο ξεχωριστοί σωλήνες μεταφέρουν το ζεστό νερό σε μικρά ψυγεία στα δύο sidepod. Με αυτόν τον τρόπο η Ferrari μπορεί να κατασκευάσει μικρότερα sidepod, κάτι το οποίο τους δίνει καλύτερη αεροδυναμική απόδοση. Όμως εδώ υπάρχει η φήμη που λέει ότι το έχουν παρακάνει με το μέγεθος των sidepod και έχουν κάνει το μονοθέσιο πολύ στενό (σχετικό θέμα). Άλλο ένα πλεονέκτημα αυτής της διάταξης είναι η μείωση του lag της τουρμπίνας. Θεωρητικά τουλάχιστον δεν διαφέρει σημαντικά από τον κινητήρα της Mercedes, αλλά στην πράξη φαίνεται πως υπάρχει σημαντική διαφορά.

Η φήμη περί υπέρβαρου κινητήρα μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς το intercooler νερού που χρησιμοποιεί η Ferrari είναι πιο βαρύ από το intercooler αέρα. Όμως και η Mercedes intercooler νερού χρησιμοποιεί, άρα κάπου αλλού είναι το μυστικό…

Σχόλια

Σχόλια