Το BMW Group στοχεύει στην ένατη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ.

  Πωλήσεις ρεκόρ ο στόχος για τον Αυτοκινητιστικό τομέα.

   Προγραμματισμένα κέρδη προ φόρων πάνω από 10 δισεκ. ευρώ, παρά τις αυξημένες προκαταβολικές δαπάνες. Πρόβλεψη για το περιθώριο EBIT εντός εύρους στόχου.  Ταμειακή ρευστότητα το 2017 πάνω από το στόχο, παρά την υψηλή επένδυση. Επενδύσεις ρεκόρ στη μελλοντική μετακίνηση, στόχος για το 2018. Krüger: Το μέλλον της μετακίνησης δημιουργείται σήμερα.

   

   

  Το BMW Group επιταχύνει τις εξελίξεις στη διαμόρφωση της μελλοντικής μετακίνησης. Δύο χρόνια μετά το λανσάρισμα της Στρατηγικής NUMBER ONE > NEXT, το BMW Group σκοπεύει να αυξήσει τις προκαταβολικές δαπάνες σε έρευνα και εξέλιξη (R&D) σε νέα ύψη ρεκόρ όλων των εποχών το 2018, παραμένοντας ταυτόχρονα σταθερά σε πορεία για μία ένατη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ, μέσω επικερδούς, βιώσιμης ανάπτυξης.

   

  «Η βιομηχανία μας βιώνει αυτή την εποχή μία φάση πρωτοφανούς τεχνολογικής αλλαγής. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του σημερινού ρευστού περιβάλλοντος. Στο BMW Group, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες και ακολουθούμε μία σαφή στρατηγική. Επειδή το μέλλον της μετακίνησης δημιουργείται σήμερα. Ανεβάζουμε ρυθμό το 2018 και στοχεύουμε στην ένατη συνεχόμενη χρονιά – ρεκόρ», δήλωσε ο Harald Kr ü ger, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG στο Μόναχο την Τετάρτη.

   

  Παρά τις μεγάλες αλλαγές που επηρεάζουν τον τομέα του αυτοκινήτου, ο μόνος σταθερός παράγοντας που επηρεάζει τις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρίας είναι η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της. «Το πάθος και η συγκίνησή τους βρίσκεται στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής μας», τόνισε ο Kr ü ger. «Γι’ αυτό, το BMW Group προσφέρει μία μοναδική γκάμα προϊόντων (από το BMW i3 μέχρι την Rolls-Royce Phantom) και υπηρεσιών (από εξατομικευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι έξυπνες υπηρεσίες μετακίνησης), τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των πελατών. Με γνώμονα αυτό, βρισκόμαστε στο δρόμο για να γίνουμε μία πελατοκεντρική εταιρία μετακίνησης και υψηλής τεχνολογίας».

   

  Το 2018, συνεχίζεται η μεγαλύτερη προϊοντική επέλαση που έχει επιχειρήσει ποτέ το BMW Group: Με το λανσάρισμα της BMW X2 το Μάρτιο, την αύξηση παραγωγής της BMW X3 στα τρία εργοστάσια παραγωγής και τη νέα γενιά της BMW X4, το 2018 σίγουρα θα  καταλήξει ως η ‘Χρονιά Χ’ για τον παγκοσμίως μεγαλύτερο κατασκευαστή premium οχημάτων. «Κυκλοφορούμε ολοκαίνουργια μοντέλα και λανσάρουμε μία νέα σχεδιαστική γλώσσα για όλη την προϊοντική γκάμα. Αυτή είναι η συνταγή μας για να εξασφαλίσουμε ότι η μάρκα BMW θα ανακτήσει την ‘pole position’ στην premium αγορά μέχρι το 2020», δήλωσε ο Kr ü ger. «Δώσαμε στο κοινό μία γεύση από αυτές τις εξελίξεις με την αποκάλυψη της BMW Concept M 8 Gran Coup é στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και η έκδοση παραγωγής θα παρουσιαστεί το 2019».

   

  Στρατηγικές αποφάσεις θα αρχίσουν να αποφέρουν καρπούς το 2018.

  Πολυάριθμες στρατηγικές αποφάσεις για τις οποίες το BMW Group είχε κάνει την προετοιμασία σε προηγούμενο στάδιο, σε συνδυασμό με τη στρατηγική NUMBER ONE > NEXT, θα ξεκινήσουν να αποφέρουν καρπούς το 2018. Για παράδειγμα, η εξαγορά της Parkmobile LLC ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, μεταμορφώνοντας το BMW Group σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών λύσεων στάθμευσης. Η εξαγορά της κοινοπραξίας ‘car sharing’ (κοινοχρησίας οχημάτων) DriveNow ολοκληρώθηκε το Μάρτιο. Αυτές οι δύο επιχειρηματικές κινήσεις προσφέρουν στο BMW Group τον έλεγχο μιας ευρείας γκάμας στρατηγικών επιλογών για την βελτίωση των υπηρεσιών μετακίνησης σε ένα νευραλγικό τομέα για την πρόοδο της βιώσιμης αστικής μετακίνησης.Το BMW Group στοχεύει να έχει 100 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες μέχρι το 2025.

   

  Το Φεβρουάριο, το BMW Group και ο Κινέζος κατασκευαστής Great Wall υπέγραψαν επιστολή πρόθεσης για ίδρυση κοινοπραξίας με αντικείμενο την τοπική παραγωγή των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων MINI στην Κίνα. Αυτό το βήμα αποτελεί μία ακόμα σαφή δέσμευση στο ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας MINI και υπογραμμίζει τη σημασία της Κινεζικής αγοράς για το BMW Group.

   

  Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης στις αρχές Μαρτίου, το BMW Group ανακοίνωσε ότι το BMW i Vision Dynamics, που αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2017, θα λανσαριστεί ως πλήρως ηλεκτρικό BMW i 4 και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Μονάχου. Σήμερα, το BMW Group ήδη κατασκευάζει ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα σε δέκα μονάδες παραγωγής. Το 2019, το εργοστάσιο της Οξφόρδης θα προστεθεί στη λίστα με την έναρξη παραγωγής του πλήρως ηλεκτρικού MINI. Το BMW i4 είναι ένα από τα 25 ηλεκτρικά/υβριδικά μοντέλα που το BMW Group σκοπεύει να φέρει στην αγορά μέχρι το 2025. Τα μισά από αυτά θα είναι πλήρως ηλεκτρικά. Με ενέργεια από μπαταρία και τεχνολογία κίνησης πέμπτης γενιάς, από το 2021, το BMW Group θα μπορεί να προσφέρει πλήρως ηλεκτρικά οχήματα με αυτονομία μέχρι 700 km και plug-in υβριδικά με ηλεκτρική αυτονομία έως 100 km.

   

  Προκαταβολικές δαπάνες για τη μελλοντική μετακίνηση σε πρωτοφανή επίπεδα.

  Η συνέχιση της εξέλιξης στον τομέα της ηλεκτρικής μετακίνησης βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από την απόφαση του BMW Group να προχωρήσει φέτος σε αυξημένη επένδυση στον τομέα έρευνας και εξέλιξης. Μετά το ποσό των 6,1 δισεκ. ευρώ το 2017, οι προκαταβολικές δαπάνες για τη μετακίνηση του αύριο θα αυξηθούν σημαντικά το οικονομικό έτος 2018. Η επένδυση θα αυξηθεί σε 3ψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ συγκριτικά με πέρσι, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης άφιξης νέων μοντέλων και της προόδου στους τομείς ηλεκτροκίνησης και αυτόνομης οδήγησης. Σε απόλυτες τιμές, το ποσό μπορεί να φτάσει τα 7 δισεκ. ευρώ. Η σημαντική κλιμάκωση της επένδυσης αντανακλά την αποφασιστικότητα του BMW Group να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταμόρφωση του τομέα της μετακίνησης με το μελλοντο-κεντρικό πρόγραμμα ACES: Automated, Connected, Electrified & Services.

   

  Παρά το κόστος αυτών των ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων, το BMW Group εκτιμά ότι τα κέρδη του Group προ φόρων θα είναι τουλάχιστον σύμφωνα με το επίπεδο ρεκόρ που αναφέρθηκαν για το 2017. «Θα χρειαστεί να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας το 2018, για να πετύχουμε μία ακόμα χρονιά ρεκόρ στα κέρδη προ φόρων», δήλωσε ο Nicolas Peter, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG, τομέας Χρηματοοικονομικών. «Αλλά είμαστε μία φιλόδοξη εταιρία, που προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε την απόδοση των επιχειρηματικών διαδικασιών μας. Μειώνουμε την περιπλοκότητα της γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών μας, ευθυγραμμίζοντάς την αυστηρά με τις απαιτήσεις των πελατών μας. Αυτό μας προσφέρει τους απαραίτητους πόρους για μελλοντικές επενδύσεις.  Όπως πάντα, η στρατηγική μας οδηγείται από την επιθυμία να πετύχουμε μακροπρόθεσμη βιώσιμη καρποφορία».

   

  Στο πλαίσιο της Στρατηγικής NUMBER ONE > NEXT, το BMW Group επεκτείνεται συστηματικά σε κατηγορίες της αγοράς με υψηλή κερδοφορία για να χρηματοδοτεί από θέση ισχύος τις επίσης υψηλές προκαταβολικές δαπάνες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία της μελλοντικής μετακίνησης. Αναλόγως, το Group εξακολουθεί να στοχεύει σε περιθώριο EBIT εντός εύρους 8 – 10% για τους τομείς Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών. Οι παραδόσεις αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς το οικονομικό έτος 2018, με αποτέλεσμα μία αντίστοιχα ελαφρά αύξηση στα έσοδα του Αυτοκινητιστικού τομέα. Στο τμήμα Μοτοσικλετών, αναμένεται ισχυρή αύξηση του όγκου πωλήσεων.

   

  Το 2017, το BMW Group παρέδωσε πάνω από 100.000 ηλεκτρικά οχήματα σε πελάτες για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, κάτι στο οποίο συνετέλεσε κυρίως το BMW i3, οι πωλήσεις του οποίου αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2013 που λανσαρίστηκε. Πέρσι, το BMW Group συγκέντρωσε περισσότερες ταξινομήσεις πλήρως ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή στην Ευρώπη με μερίδιο 21%. Το BMW Group σκοπεύει να αυξήσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών/υβριδικών οχημάτων του σε τουλάχιστον 140.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο το 2018 και στοχεύει να έχει πάνω από μισό εκατομμύριο τέτοια οχήματα στους δρόμους όλου του κόσμου μέχρι το τέλος του 2019. «Η στρατηγική ηλεκτροκίνησης που υιοθετούμε έχει θετική επίδραση: η ευρεία γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων που προσφέρουμε τώρα μας επέτρεψε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 από όλο τον Ευρωπαϊκό στόλο μας και το 2017», τόνισε ο CEO Harald Kr ü ger.

   

  Φέτος, το BMW Group θα διευρύνει επίσης τη βάση προστιθέμενης αξίας του σε όλο τον κόσμο. Περαιτέρω επενδύσεις προγραμματίζονται σε βασικές περιοχές της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η διατήρηση μιας ισχυρής τοπικής παρουσίας, κυρίως σε ΗΠΑ και Κίνα, είναι και παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκόμιση κερδών από τη μελλοντική ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές.

   

  Ρεκόρ πωλήσεων, εσόδων και κερδών το 2017.

  Ο όγκος πωλήσεων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 4,1% φτάνοντας σε νέα ύψη ρεκόρ 2.463.526 μονάδων το 2017 (2016: 2.367.603 μονάδες). Με τις τρεις premium μάρκες, BMW, MINI και Rolls-Royce, το BMW Group επιβεβαίωσε τη θέση του ως παγκοσμίως κορυφαίος κατασκευαστής premium οχημάτων. Οι παραδόσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 65,6% στις 103.080 μονάδες, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν οι πωλήσεις του ηλεκτρικού BMW i3 που αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2013 που το μοντέλο λανσαρίστηκε στην αγορά. Το BMW Group στοχεύει να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων του σε τουλάχιστον 140.000 μονάδες το 2018 και να φέρει πάνω από μισό εκατομμύριο τέτοιων οχημάτων στο δρόμο μέχρι το τέλος του 2019.

   

  Τα έσοδα του Group ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ με 98,67 δισεκ. ευρώ το 2017 (2016: 94,16 δισεκ. ευρώ, +4,8%), με τις επιπτώσεις από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες να περιορίζουν ελαφρώς την αύξηση. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 5,3% στα 9,88 δισεκ. ευρώ (2016: 9,39 δισεκ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων του Group (EBT) αυξήθηκαν σημαντικά από την προηγούμενη χρονιά, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν εν μέρει και οι ευνοϊκές νομισματικές ισοτιμίες, και – χάρη σε μία αύξηση 10,2% έφτασαν στα 10,65 δισεκ. ευρώ (2016: 9,66 δισεκ. ευρώ) – ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος της χρονιάς. Όπως και πέρσι, και οι τρεις τομείς δραστηριοτήτων – Αυτοκίνητα, Μοτοσικλέτες και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες – κατέγραψαν κέρδη προ φόρων ρεκόρ, με τον καθένα να συμβάλλει στην αύξηση κερδών το 2017. Τα κέρδη προ φόρων από πωλήσεις (περιθώριο EBT) για το Group βελτιώθηκαν στο 10,8% (2016: 10,3%), επιβεβαιώνοντας ότι το BMW Group παραμένει από τους ηγέτες της αυτοκινητοβιομηχανίας στην κερδοφορία.

   

  Οι δαπάνες φόρου εισοδήματος ανήλθαν στα 1,94 δισεκ. ευρώ το 2017 (2016: 2,75 δισεκ. ευρώ). Αυτή η σημαντική μείωση το 2017 οφείλεται κυρίως στη μείωση του ομοσπονδιακού εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ από 35% σε 21% με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2018, το οποίο συνυπολογίστηκε στη μέτρηση των αναβαλλόμενων φόρων στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ο επανυπολογισμός των αναβαλλόμενων φόρων μείωσε κατά 977 εκατ. ευρώ στους φόρους που αναγνωρίζονται μέσω της δήλωσης εισοδήματος. Τα καθαρά κέρδη του Group επηρεάστηκαν ανάλογα και αυξήθηκαν στα 8,70 δισεκ. ευρώ (2016: 6,91 δισεκ. ευρώ, +26,0%).

   

  Η ταμειακή ρευστότητα που παρήγαγε ο Αυτοκινητιστικός τομέας το 2017 ξεπέρασε και πάλι το στόχο των 3 δισεκ. ευρώ παρά την αύξηση των εκροών προς επενδυτικές δραστηριότητες κατά 1,1 δισεκ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών, η ταμειακή ρευστότητα ανήλθε στα 4,45 δισεκ ευρώ (2016: 5,79 δισεκ. ευρώ).

   

  Προτεινόμενο μέρισμα 4,00 ευρώ ανά κοινή μετοχή.  

  «Μία εταιρία είναι καλή όσο το ανθρώπινο δυναμικό της. Με την υποδειγματική τους αφοσίωση, οι εργαζόμενοί μας είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχημένη ιστορία μας», δήλωσε ο Harald Krüger. «Γι’ αυτό, πληρώνουμε στο μόνιμο προσωπικό μας στη Γερμανία το υψηλότερο μερίδιο επί των κερδών στον κλάδο». Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 17 Μαΐου 2018, το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνουν στους μετόχους ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του μερίσματος στα 4,00 ευρώ (2016: € 3,50) ανά κοινή μετοχή και 4,02 ευρώ (2016: 3,52) ανά προνομιούχο μετοχή. Το ποσοστό διανομής των 30,2% (2016: 33,3%) θα είναι εντός του εύρους στόχου του BMW Group, μεταξύ 30 και 40%. «Η πρόταση για τόσο σημαντική αύξηση του μερίσματος δείχνει ξεκάθαρα την σιγουριά του BMW Group για μία δυνατή και βιώσιμη πορεία στο μέλλον», δήλωσε ο Krüger.

   

  Σταθερά υψηλή κερδοφορία στον Αυτοκινητιστικό τομέα.

  Τα έσοδα από τον αυτοκινητικό τομέα αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 88,58 δισεκ. ευρώ (2016: 86,42 δισεκ. ευρώ) χάρη στο μεγάλο όγκο πωλήσεων. Το EBIT βελτιώθηκε ελαφρά κατά 2,2% στα 7,86 δισεκ. ευρώ (2016: 7,69 δισεκ. ευρώ). Το περιθώριο EBIT ήταν 8,9%, ίδιο με του 2016, ολοκληρώνοντας τη χρονιά εντός εύρους στόχου μεταξύ 8 και 10% ή υψηλότερα για όγδοη συνεχή οικονομική χρονιά από το 2010. Τα κέρδη του τομέα προ φόρων αυξήθηκαν κατά 9,8% σημειώνοντας νέο ρεκόρ 8,69 δισεκ. ευρώ (2016: 7,91 δισεκ. ευρώ).

   

  Το 2017, το Group παρέδωσε και πάλι πάνω από δύο εκατομμύρια οχήματα BMW σε πελάτες. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,2% στις 2.088.283 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο (2016: 2.003.359 μονάδες). Η οικογένεια BMW X επιτάχυνε την άνοδο, με 9,6% περισσότερες παραδόσεις οχημάτων – εξαιρετικό αποτέλεσμα με το δεδομένο ότι η αλλαγή μοντέλου της BMW X3 είναι σε εξέλιξη από το δεύτερο μισό της χρονιάς. Αφού ολοκληρώθηκε η αλλαγή μοντέλου της BMW Σειράς 5 Sedan, οι πωλήσεις Δεκεμβρίου του παγκοσμίως κορυφαίου premium business sedan σημείωσαν άνοδο πάνω από 55% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο όγκος πωλήσεων σε επίπεδο έτους αυξήθηκε κατά 6,3% στις 291.856 μονάδες. Άλλα μοντέλα που συνέβαλαν στην αύξηση το 2017 ήταν η BMW Σειρά 1 (201.968 μονάδες, +14,7%) και η ναυαρχίδα της μάρκας BMW Σειρά 7 (64.311 μονάδες, +4,5%).

   

  Η μάρκα MINI σημείωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2017 με 371.881 παραδόσεις σε όλο τον κόσμο και άνοδο 3,2% μέσα σε ένα χρόνο. Οι πωλήσεις του νέου MINI Countryman αυξήθηκαν κατά 30,0% (84.441 μονάδες). Το MINI Cabrio συνέβαλε επίσης σημαντικά στην επιτυχία της μάρκας, καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων της τάξης του 12,0% (33.317 μονάδες).

   

  Η Rolls-Royce Motor Cars παρέδωσε 3.362 οχήματα (-16,2%) σε σχεδόν 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, παρά την αστάθεια σε κύριες αγορές της Μέσης Ανατολής και το γεγονός ότι η Phantom δεν ήταν διαθέσιμη όλη τη χρονιά, λόγω αλλαγής μοντέλου. Η νέα Phantom αποκαλύφθηκε σε ένα ενθουσιώδες διεθνές κοινό στο Λονδίνο τον Ιούλιο και έχει ήδη παραληφθεί μεγάλος αριθμός προ-παραγγελιών. Οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες ξεκίνησαν στην αρχή της χρονιάς.

  Το BMW Group παραμένει πιστό στη στρατηγική του, περί ισορροπημένης κατανομής πωλήσεων σε όλο τον κόσμο.

   

  Το BMW Group κατέγραψε και πάλι μεγάλη άνοδο στην Ασία, όπου συνολικά πουλήθηκαν 848.826 οχήματα BMW, MINI και Rolls-Royce, αντιπροσωπεύοντας διψήφια αύξηση 13,6% (2016: 747.291 μονάδες). Η αγορά της Κίνας συνέβαλε σημαντικά σε αυτό το αποτέλεσμα, με 595.020 παραδόσεις (2016: 516.785 μονάδες, +15,1%).

   

  Στην Ευρώπη, το BMW Group πούλησε συνολικά 1.101.760 οχήματα και των τριών μαρκών, παραμένοντας στο υψηλό επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς (2016: 1.092.155 μονάδες, +0,9%). Στη Μεγάλη Βρετανία, ο όγκος πωλήσεων έπεσε στις 241.674 μονάδες (2016: 252.205 μονάδες, -4,2%). Οι παραδόσεις στη Γαλλία αυξήθηκαν στις 89.957 μονάδες (2016: 84.305 / +6,7%). Αύξηση όγκου πωλήσεων σημειώθηκε και στην Ιταλία με 86.663 παραδόσεις (2016: 83.765 / +3,5%).

   

  Στην περιοχή της Αμερικής υπήρξε ελαφρά μείωση των παραδόσεων στο σύνολο της χρονιάς (451.136 μονάδες, -2,0%), με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των μοντέλων BMW X να έχει σημαντική επίπτωση στους όγκους. Σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς, οι παραδόσεις στις ΗΠΑ έπεσαν ελαφρά στις 353.819 μονάδες (2016: 366.493 μονάδες, -3,5%). Το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ωστόσο, έγινε αισθητή μία ανάκαμψη τόσο στις ΗΠΑ (98.137 μονάδες, 2016: 96.609 μονάδες, +1,6%) όσο και στο σύνολο της Αμερικής (124.547 μονάδες, 2016:122.393 μονάδες, +1,8%).

   

  Οι παραδόσεις του τομέα μοτοσικλετών ξεπέρασαν τις 150.000 μονάδες για πρώτη φορά.

  Το 2017 ήταν μία χρονιά ρεκόρ και για τον τομέα Μοτοσικλετών. Οι παραδόσεις μοτοσικλετών και maxi-scooters αυξήθηκαν κατά 13,2% στις 164.153 μονάδες (2016: 145.032 μονάδες), με αποτέλεσμα να είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά – ρεκόρ και η πρώτη όπου οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 150.000 μονάδες. Τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, στα 2,28 δισεκ. ευρώ (2016: 2,06 δισεκ. Ευρώ, +10,3%). Παρομοίως, το EBIT βελτιώθηκε στα 207 εκατ. ευρώ (2016: 187 εκατ. ευρώ, +10,7%). Όπως και στον αυτοκινητιστικό τομέα, το BMW Group στοχεύει επίσης σε ένα περιθώριο EBIT εντός εύρους 8 – 10% για το τμήμα Μοτοσικλετών. Το οικονομικό έτος 2017, το περιθώριο ήταν 9,1% (2016: 9,0%). Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 10,8% στα 205 εκατ. ευρώ (2016: 185 εκατ. ευρώ).

  Ο τομέας των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ.

  Το τομέας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών συνέχισε τις καλές επιδόσεις του το 2017. Ο αριθμός νέων συμβάσεων που υπογράφηκαν με πελάτες λιανικής αυξήθηκε ελαφρά στις 1.828.604 συμβάσεις (2016: 1.811.157 συμβάσεις, +1,0%) κατά τη διάρκεια των 12 μηνών. Στις 31 Δεκεμβρίου 2017, το portfolio συμβάσεων περιείχε 5.380.785 συμβάσεις, δηλαδή αύξηση 5,2% σε επίπεδο έτους (2016: 5.114.906 συμβάσεις). Τα έσοδα του τομέα ήταν 7,3% υψηλότερα, στα 27,56 δισεκ. ευρώ (2016: 25,68 δισεκ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν ελαφρά στα 2,20 δισεκ. ευρώ (2016: 2,16 δισεκ. ευρώ; +1,9%).

   

  Αύξηση ανθρωπίνου δυναμικού και μαθητειών.

  Το ανθρώπινο δυναμικό αυξήθηκε κατά 4,2% το 2017. Στις 31 Δεκεμβρίου, το BMW Group απασχολούσε 129.932 άτομα σε όλο τον κόσμο (2016: 124.729 εργαζόμενοι). Projects σχετικά με τον εξηλεκτρισμό των οχημάτων και την αυτόνομη οδήγηση έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού. Η άνοδος στους τομείς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αφενός και η επέκταση των χρηματοοικονομικών και υπηρεσιών μετακίνησης αφετέρου συνέβαλαν σε αυτή την αύξηση. Το BMW Group εξακολουθεί να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και έχει ήδη επενδύσει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ σε βασική και προχωρημένη εκπαίδευση. Συνολικά, πάνω από 4.750 νεαρά άτομα σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε επαγγελματική εκπαίδευση και επαγγελματικά προγράμματα για νέα ταλέντα

   

  Εποπτικό Συμβούλιο.

  Στην ετήσια Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2018, το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνει την επανεκλογή των Prof. Dr. Reinhard Hüttl, Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου Helmholtz-Centre Potsdam – GFZ German Research Centre for Geosciences, Dr. Karl-Ludwig Kley, Προέδρου Εποπτικού Συμβουλίου των E.ON SE και Deutsche Lufthansa AG και του Prof. Dr. Renate Köcher, Διευθυντή του Institut für Demoskopie Allensbach Gesellschaft zum Studium der öffentlichen Meinung mbH, στο Εποπτικό Συμβούλιο της BMW AG.

   

  Επιπλέον, το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνει στους μετόχους την εκλογή του Dr. Kurt Bock, Προέδρου Δ.Σ. της BASF SE, Εποπτικό Συμβούλιο της BMW AG. Σε συμφωνία με το Εποπτικό Συμβούλιο, ο Dr. h.c. Robert Lane θα παραιτηθεί με ισχύ από το τέλος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Το Εποπτικό Συμβούλιο επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Dr. h.c. Lane για την πολυετή και έμπιστη συνεργασία τους.

   

  BMW Group – Επισκόπηση                          2017               2016 Διαφορά %
  Παραδόσεις σε πελάτες
  Αυτοκίνητα μονάδες 2.463.526 2.367.603 4,1
  από: BMW μονάδες 2.088.283 2.003.359 4,2
  MINI μονάδες 371.881 360.233 3,2
  Rolls-Royce μονάδες 3.362 4.011 -16,2
  Μοτοσικλέτες μονάδες 164.153 145.032 13,2
  Ανθρώπινο δυναμικό1                                129.932                      124.729            4,2
  Περιθώριο EBIT Αυτοκινήτων % 8,9 8,9
  Περιθώριο ΕΒΙΤ Μοτοσικλετών % 9,1 9,0 +0,1 % μονάδες
  Περιθώριο EBT BMW Group % 10,8 10,3 +0,5 % μονάδες
  Έσοδα δισεκ ευρώ 98,678 94,163 4,8
  από: Αυτοκίνητα δισεκ ευρώ 88,581 86,424 2,5
  Μοτοσικλέτες δισεκ ευρώ 2,283 2,069 10,3
  Χρημ/οικονομικές Υπηρεσίες δισεκ ευρώ 27,567 25,681 7,3
  Λοιπές εγγραφές εκατ. ευρώ 7 6 16,7
  Διαγραφές δισεκ ευρώ -19,760 -20,017 1,3
  Κέρδη προ φόρων & τόκων (EBIT) δισεκ ευρώ 9,880 9,386 5,3
  από: Αυτοκίνητα δισεκ ευρώ 7,863 7,695 2,2
  Μοτοσικλέτες εκατ. ευρώ 207 187 10,7
  Χρημ/οικονομικές Υπηρεσίες δισεκ ευρώ 2,194 2,184 0,5
  Λοιπές εγγραφές εκατ. ευρώ 14 -17
  Διαγραφές εκατ. ευρώ -398 -663 40,0
  Κέρδη προ φόρων (EBT) δισεκ ευρώ 10,655 9,665 10,2
  από: Αυτοκίνητα δισεκ ευρώ 8,691 7,916 9,8
  Μοτοσικλέτες εκατ. ευρώ 205 185 10,8
  Χρημ/οικονομικές Υπηρεσίες δισεκ ευρώ 2,207 2,166 1,9
  Λοιπές εγγραφές εκατ. ευρώ 80 170 -52,9
  Διαγραφές εκατ. ευρώ -528 -772 31,6
  Φόροι εισοδήματος δισεκ ευρώ -1,949 -2,755 29,3
  Καθαρό κέρδος δισεκ ευρώ 8,706 6,910 26,0
  Κέρδη ανά μετοχή2 13,12/13,14 10,45/10,47 25,6/25,5

   

  1 Τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις εργασίας σε κατάσταση ‘αδράνειας’, υπαλλήλους σε προ- συνταξιοδοτικό καθεστώς, διακανονισμούς μερικής απασχόλησης και χαμηλόμισθους υπαλλήλους

  2 Κέρδη ανά κοινή/προνομιούχο μετοχή

   

  Δελτίου Τύπου

  Σχόλια

  Σχόλια