Μα τι καπνίζει ο νομοθέτης;

  Αν για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο παρουσία μικρών παιδιών το πρόστιμο είναι 1.500€, πόσο θα έπρεπε να είναι για παραβίαση του STOP;

  Μην ψάχνετε στις μηχανές αναζήτησης, η απάντηση είναι 700€. Όταν θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή τη δική σου, των παιδιών σου, τη ζωή του νομίμως κινούμενου οδηγού και των δικών του παιδιών, σύμφωνα με το νομοθέτη διαπράττεις ήσσονος σημασίας αδίκημα συγκριτικά με το κάπνισμα. Πιο λιανά; Καπνίζοντας στο αυτοκίνητο, τα παιδιά μου κινδυνεύουν από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος και πρέπει να πληρώσω 1.500€. Παραβιάζοντας το STOP παίζω άμεσα κορώνα – γράμματα τις ζωές της δικής μου οικογένειας και αρκετών ακόμα, άμεσα δηλαδή μπορώ να στείλω στον τάφο καμιά δεκαριά άτομα. Πρόστιμο 700€.

  Ακόμα και αν σταματήσω εδώ την επιχειρηματολογία, όλες και όλοι πλην των χτυπημένων από άνοια θεωρώ ότι έχετε λάβει το μήνυμα την φαιδρότητας του προστίμου. Σημειώνω μάλιστα ότι η επισήμανση αυτή δεν γίνεται ως προσπάθεια εξωραϊσμού του καπνίσματος. Το αντίθετο.

  Δεν σταματώ όμως εδώ, διότι υπάρχουν πολλές ακόμα πλευρές του θέματος. Αν δεχτούμε ότι το κάπνισμα στο αυτοκίνητο «σηκώνει» 1.500€ πρόστιμο, οι σοβαρές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. θα έπρεπε να επιφέρουν ισόβια κάθειρξη, αν όχι άμεσο πυροβολισμό του παραβάτη, από το όργανο που τον συλλαμβάνει. Αναλογιστείτε επίσης το εξής: Ποιο όργανο της τάξης, γνωρίζοντας τα αίσχη που κάνουν οι Έλληνες οδηγοί στους δρόμους, θα κάτσει να ασχοληθεί και να βεβαιώσει παράβαση για το τσιγάρο;  Το πιο πιθανό λοιπόν είναι πως το παράλογο ύψος του προστίμου για το κάπνισμα, θα έχει ως πρώτο αποτέλεσμα την ακύρωση της ισχύος του στην πράξη.

  Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί η υποκρισία του συγκεκριμένου νόμου για την υγεία των παιδιών, με γνώμονα την οποία υποτίθεται ότι είναι τόσο αυστηρός. Πιστεύει αλήθεια ο νομοθέτης  ότι ο εντός πολλών εισαγωγικών γονιός που υποβάλλει τα παιδιά του στη βάσανο του παθητικού καπνίσματος το κάνει μόνο στο αυτοκίνητο; Όχι στο σπίτι; Όχι στο ασανσέρ; Όχι όταν τα σέρνει μαζί του σε ταβέρνες, καφενεία ή μπαρ; Γιατί το κολοσσιαίο πρόστιμο αφορά μόνο στο αυτοκίνητο;

  Μια ακόμα αρνητική παράμετρος τέτοιων ανεδαφικών νόμων είναι πως στο μυαλό του πολίτη λειτουργούν ως δούρειος ίππος για την συλλήβδην στρεβλή αντίληψη και όλων των υπόλοιπων νόμων. «Αυτοί είναι άσχετοι και δεν ξέρουν τι κάνουν» σκέφτεται, οπότε λειτουργεί μόνο με το δικό του κριτήριο –και δεν είναι πάντα το σωστό.

  Όταν δεν τιμωρείς με γνώμονα τη βαρύτητα κάθε παράνομης πράξης –και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι νομικοί- ουσιαστικά πυροβολείς τα πόδια της νομιμότητας. Δίνεις το μήνυμα στους πολίτες ότι η νομοπαρασκευαστική διαδικασία γίνεται από άσχετους ή έχοντες διαφορετικά κίνητρα από αυτά της προστασίας της κοινωνίας και ως αποτέλεσμα η ασέβεια στους νόμους, ακόμα και σε αυτούς που πρέπει να τηρούμε ως κόρη οφθαλμού, γίνεται συνήθεια.

  Ο γονιός που υποβάλλει το παιδί του στην αποπνικτική διαδικασία του παθητικού καπνίσματος στο αυτοκίνητο είναι σίγουρα καταδικαστέος. Πρωτίστως όμως είναι κρετίνος. Και όπως κάθε κρετίνος, δεν θα αποθαρρυνθεί από το πρόστιμο των 1.500€. Τα πρόστιμα από μόνα τους, ακόμα και αν κάποτε γίνουν απόλυτα δίκαια και αναλογικά της βαρύτητας της κάθε πράξης, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτο στην ανύπαρκτη κοινωνική μας ευαισθησία, στην απούσα κυκλοφοριακή αγωγή και στο βαθιά ριζωμένο αφήγημα του «μεγαλείου της φυλής», το οποίο δεν μας αφήνει να αναγνωρίσουμε, να αναδείξουμε και εν τέλει να αποτινάξουμε τις μειονεξίες και την άγνοια που μας κατατρέχει.

  Νίκος Γιαννούλας

  Σχόλια

  Σχόλια