Live Test: Citroen C3 Aircross 1.6 100Hp

    To ολόφρεσκο Citroen C3 Aircross ήρθε στο Live Test του Motornews. Σε αυτές τις «ζωντανές δοκιμές» εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της χρήσης, καθώς στο τέλος κάθε πενθημέρου ζωντανής δοκιμής θα δημοσιεύεται και ένα πλήρες άρθρο που θα αναφέρεται στα κλασικά: επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, κόστος.

    Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

    Με την πανοραμική γυάλινη οροφή, η οποία ανοίγει παρακαλώ, το C3 Aircross θυμίζει θόλο παρατήρησης. Απρόσκοπτη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και πολύ φως, ευπρόσδεκτο τώρα το χειμώνα, απολαμβάνουν οδηγός και οι επιβάτες.

    Η ευχάριστη διάθεση μέσα στο Aircross υποστηρίζεται και από το minimal ταμπλό, το οποίο αφήνει πολύ “αέρα”, κάτι όχι σύνηθες στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Λεπτομέρειες, όπως τα αλεξήλια στα πίσω πλευρικά παράθυρα, αλλά και πολυμορφικά χαρακτηριστικά όπως το συρόμενο πίσω κάθισμα -σε δύο τμήματα- αποδεικνύουν ότι το μοντέλο σχεδιάστηκε για κορυφαία άνεση και ευκολία όλης της οικογένειας.

    Σε σχέση με το χαρακτήρα του, το C3 Aircross είναι πολύ πετυχημένο. Δεν υπόσχεται συγκίνηση στην οδήγηση και δεν την προσφέρει. Αλλά υπόσχεται άνεση, πρακτικότητα και ασφάλεια και τις προσφέρει απλόχερα. Για την τελευταία, εκτός από τα 12 συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης σε βασικό ή προαιρετικό εξοπλισμό, πλέον έχουμε και την κορυφαία αξιολόγηση των 5 αστέρων από τον Euro NCAP.

    Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

    Αδιάβατοι σήμερα οι δρόμοι, λόγω προφανώς και της γιορτής του Αγ. Νικολάου -χρόνια πολλά σε όλες και όσους γιορτάζουν. Το μικρό SUV της Citroen όμως, παρότι έμεινε πολύ ώρα μποτιλιαρισμένο, δεν μας άγχωσε με την κατανάλωσή του.

    Αυτό που διαπιστώσαμε κινούμενοι με συνεχή σταμάτα – ξεκίνα, είναι ένας κραδασμός στο τιμόνι όταν οι στροφές του κινητήρα πέφτουν περίπου στις 1.250 και μένουν σταθερές εκεί. Αυτό είναι μια σπάνια συνθήκη, καθώς ο κινητήρας αποδίδει και λειτουργεί συνήθως σωστά από αυτό το όριο και πάνω.

    Συνολικά το C3 Aircross, τουλάχιστο με τον diesel των 1.6 λίτρων 100 ίππων, δεν είναι το πιο ήσυχο αυτοκίνητο στην κατηγορία του. Στην επιτάχυνση ο κινητήρας ακούγεται αρκετά, ενώ και η ανάρτηση θορυβεί σε συνεχείς ανωμαλίες, όχι τόσο όμως ώστε να γίνεται ενοχλητική. Από την άλλη πλευρά, εξασφαλίζει κορυφαία άνεση, κάτι που καθιστά την καθημερινή συμβίωση στην πόλη με το μοντέλο πολύ ευχάριστη.

    Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

    Η αισθητική του νέου C3 Aircross έχει σίγουρα πολλά να πει και αποτελεί ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν την εμπορική πορεία του μοντέλου. Εντυπωσιακό παρά το μικρό του μέγεθος, κεφαλαιοποιεί στο έπακρο τόσο το μεγάλο του ύψος, όσο και τις κάθετε επιφάνειες που φροντίζουν ώστε να αξιοποιείται όλο το πλάτος.

    Ξεκινώντας από μια βάση που έχουμε πολλάκις επαινέσει για την άνεση που προσφέρει, αυτή του C3, το Aircross ακολουθεί τα βήματα του μικρότερου αδελφού. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για ένα αυτοκίνητο με κυρίαρχο ρόλο της εξυπηρέτηση και όχι την συναρπαστική οδήγηση.

    Τα μεγάλα εμπρός καθίσματα, η εξαιρετική ορατότητα, η άνετη ανάρτηση και ο ροπάτος κινητήρας συμβάλλουν ώστε οι αστικές διαδρομές να πραγματοποιούνται ευχάριστα. Χαμόγελο δημιουργεί άλλωστε και η κατανάλωση, η οποία κινείται μεταξύ 5,5 και 6,0 λίτρων μέσα στην πόλη. Χωρίς, ταυτόχρονα, να υπάρχει σύστημα start/stop και με το κιβώτιο να αρκείται σε μόνο 5 σχέσεις.

    Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

    Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα φετινά μοντέλα έφτασε στο Live Test του Motornews φρέσκο και πορτοκαλί! Το C3 Aircross της Citroen από την πρώτη στιγμή σε κερδίζει καθώς είναι πολύ όμορφο και ευχάριστο στο μάτι. Εξωτερικά είναι πολύ κοντά στο από C3 ωστόσο διαθέτει τις απαραίτητες πινελιές που το κάνουν να ξεχωρίζει.

    Το Aircross είναι μεγαλύτερο προς… τα πάνω, έχει ψηλώσει δηλαδή σε σχέση με το C3 χωρίς να έχει παχύνει. Είναι στενό, αλλά ευχάριστα ευρύχωρο στο εσωτερικό του. Οι γραμμές του είναι παιχνιδιάρικες και μοντέρνες, ενώ στο εσωτερικό θα βρει κάποιος ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον, ένα από τα πιο όμορφα της κατηγορίας.

    Τα όργανα στο εσωτερικό και σχεδόν όλο το ταμπλό είναι δανεισμένο από το C3 με σωστά φινιρισμένα πλαστικά και έξυπνο σχεδιασμό. Highlight είναι ο χοντρός λεβιές στο χειρόφρενο, ενώ από την έκδοση του μοντέλου δοκιμής απουσιάζουν η κάμερα οπισθοπορίας και το Start/Stop. Κατά τα άλλα ο εξοπλισμός είναι πολύ ικανοποιητικός με φανταστική πινελιά την τεράστια ηλιοροφή η οποία κάνει τη διαφορά.

    Σχόλια

    Σχόλια