Μια δεύτερη ματιά στα FP της Ισπανίας

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη όλοι περίμεναν πως η διαφορά των υπολοίπων από την Mercedes θα μειωθεί αλλά η πρώτη ημέρα του Grand Prix Ισπανίας έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Οι δύο W05 είναι μακράν τα καλύτερα μονοθέσια με τον Lewis Hamilton μάλιστα να κάνει μερικά βήματα παραπάνω από τον team-mate του Nico Rosberg. Τα χαρακτηριστικά του Circuit de Catalunya υποτίθεται θα βοηθούσαν τις Red Bull και Ferrari να βρεθούν κοντά στην κορυφή αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι εκεί που θα έπρεπε να κερδίζουν, στο τρίτο κομμάτι της πίστας, εκεί είναι που χάνουν.

hamilton-spain-fp-14

Οι δύο Mercedes θα παλέψουν για τις δύο πρώτες θέσεις Σάββατο και Κυριακή με τον Rosberg να έχει πολύ δύσκολο έργο. Ο Γερμανός δεν υστερεί μόνο σε απόλυτο ρυθμό όπως φάνηκε από τον γρήγορο γύρο του FP2 με την μέση γόμα αλλά και σε ρυθμό αγώνα. Στην προσομοίωση αγώνα που έκαναν η διαφορά ρυθμού είναι κάτι παραπάνω από 6 δέκατα/γύρο. Σίγουρα τα προβλήματα με το ERS στην πρώτη περίοδο έχουν επηρεάσει τον Rosberg, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν νοιώθει άνετα με το μονοθέσιο. Ίσως αύριο να έχει βρει τη λύση στα προβλήματά του και να επιστρέψει δυνατός αλλά το ίδιο ισχύει και για τον Hamilton. Ο Βρετανός έχει πολλά δεδομένα να αναλύσει και ίσως βρει μερικά δέκατα ακόμα.

alonso-spain-fp2-14

Πίσω από τις δύο Mercedes έχουμε τις Red Bull και Ferrari οι οποίες όμως φαίνεται να βρίσκονται σε διαφορετική ταχύτητα μεταξύ τους. Ο Ricciardo ήταν ταχύτερος (5 δέκατα) του Alonso τόσο στον έναν γρήγορο γύρο όσο και στα μεγάλα stint. Βέβαια ο Ισπανός γνωρίζει πολύ καλά πώς να ανακάμπτει και δεν αποκλείεται αύριο η διαφορά τους να είναι μικρότερη. Όσον αφορά τους άλλους δύο Vettel και Raikkonen μάλλον θα είναι στη σκιά των team-mate τους αυτό το 3ήμερο. Ο Γερμανός μετά τα προβλήματα με τα ηλεκτρικά έχει πολύ δύσκολο έργο καθώς θα πρέπει να βασιστεί στα δεδομένα του Ricciardo για να στήσει το μονοθέσιό του και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο. Επίσης ο Raikkonen μπορεί να βρέθηκε πιο κοντά στον Alonso αυτή τη φορά αλλά δεν δείχνει να μπορεί να κυνηγήσει τον Ισπανό.

Ο Ricciardo δείχνει να έχει βολευτεί πολύ καλά στην RB10. Ακόμα ένα από τα υπέρ του Ricciardo στη μάχη με τον Alonso είναι ότι φάνηκε πως μπορεί να πάει πιο μακριά με τα ελαστικά του, κι όπως έδειξε στην Κίνα είναι καλός στη διαχείριση των ελαστικών. Τα ελαστικά της Pirelli παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς αν δεν καταφέρεις να πάρεις το 100% από αυτά ο χρόνος που χάνεται είναι μεγάλος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη στροφή 3 εκεί που οι οδηγοί βασίζονταν στην κάθετη δύναμη για να περνούν τέρμα γκάζι. Φέτος δεν υπάρχουν αυτά. Η μειωμένη κάθετη δύναμη, και η τεράστια ροπή των κινητήρων δεν τους επιτρέπει τέτοια.

maldonado-spain-fp-14

Για τις υπόλοιπες θέσεις τις 10άδας θα δούμε σκληρή μάχη μεταξύ Force India, Toro Rosso, Williams, Lotus και McLaren. Η σειρά αναφοράς των ομάδων δεν είναι τυχαία, είναι βάση του ρυθμού στα μεγάλα stint. Μπορεί η MP4-29 να έδειξε ταχύτερη στον ένα  γρήγορο γύρο αλλά στις μεγάλες αποστάσεις υστερεί. Είναι πολύ θετικό που έχουμε και την Lotus στην εξίσωση κι ελπίζουμε να αντέξει μέχρι την καρό σημαία. Η Williams αντιμετωπίζει προβλήματα με την διαχείριση των ελαστικών καθώς η έλλειψη κάθετης δύναμης αποσταθεροποιεί το πίσω μέρος και κάνει την κατάσταση δύσκολη. Η Force India μπορεί να ήταν η ταχύτερη στις μεγάλες αποστάσεις αλλά υστερεί στον απόλυτο χρόνο οπότε αυτό ίσως της κοστίσεις στις κατατακτήριες.

button-spain-fp-14

Η δουλειά συνεχίζεται για όλους καθώς έχουν πληθώρα δεδομένων να αναλύσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη συνέχεια να δοκιμάσουν στο FP3. Αυτό ίσως αλλάξει λίγο την κατάσταση που φάνηκε να ισχύει μετά την πρώτη ημέρα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε που βλέπουμε αλλαγές στην δυναμικότητα των ομάδων μετά την πρώτη ημέρα.

Η δράση συνεχίζεται με το FP3 στις 12:00 και τις κατατακτήριες δοκιμές στις 15:00.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια