MotoGP Qatar Race Report: Ψυχραιμία!

  Συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τον αγώνα του Κατάρ, αλλά με μέτρο

  Μπορούν άραγε να βγουν συμπεράσματα από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Κατάρ; Φυσικά και μπορούν, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι ο νυχτερινός αγώνας είναι ξεχωριστός και όχι τόσο αντιπροσωπευτικός, μετά υπάρχει το γεγονός των νέων ελαστικών και πως αυτά θα αποδώσουν σε διαφορετικές πίστες. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι λοιπόν στους πρώτους 4-5 αγώνες για ασφαλή συμπεράσματα…

  Αυτό φυσικά δεν μας αποτρέπει από το να δούμε ξεκάθαρα μερικά πράγματα τα οποία δεν μπορείς να αψηφήσεις εύκολα, όσο και επιφυλακτικός αν είσαι. Ένα από αυτά είναι ο Jorge Lorenzo και η δυναμική του. Ο Ισπανός πρωταθλητής έδωσε ένα καλό μάθημα σε όλους για το ποιος είναι ο πραγματικός τιμωρός του πρωταθλήματος. Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν στο Κατάρ για τον Jorge – το πρώτο ήταν η έξυπνη στρατηγική του με το μαλακό πίσω ελαστικό και το δεύτερο ήταν η ομάδα που έχει τριγύρω του. Ο Lorenzo ρίσκαρε (έτσι τουλάχιστον είπε) και τοποθέτησε το μαλακό πίσω ελαστικό της Michelin τη στιγμή που στο ζέσταμα είχε φορέσει το σκληρό ελαστικό. Η απόφαση για το μαλακό ελαστικό ήταν αποτέλεσμα σωστής στρατηγικής από την ομάδα του η οποία τον είχε ενημερώσει τι ακριβώς μπορούσε να κάνει με αυτό το ελαστικό. Ο Lorenzo είναι αναβάτης συγκέντρωσης και πλάνου. Η ομάδα λοιπόν του έδωσε δύο συμβουλές: πέρασε τα Ducati στο πρώτο κομμάτι της πίστας, πίεσε να ανοίξεις μια διαφορά και στην ευθεία δεν θα σε φτάσουν – το έκανε. Στους τελευταίους 3 γύρους θα είσαι σε θέση να γράψεις τον ταχύτερό σου γύρο – το έκανε. Η απόλυτη αφοσίωσή του σε συνδυασμό με την απίστευτη ταχύτητά του και την εξαιρετική ομάδα που βρίσκεται πίσω του τον έχουν φέρει στην κορυφή, απλά πράγματα.

  __gp_6980.gallery_full_top_fullscreen

  Το δεύτερο συμπέρασμα που μπορούμε με ασφάλεια να βγάλουμε είναι για τις ικανότητες του Marc Marquez. Ο Ισπανός πέρασε έναν εφιαλτικό χειμώνα με μια Honda RC213V εντελώς εκτός τόπου και χρόνου με πολλά προβλήματα. Παρόλα αυτά, ο Ισπανός όχι μόνο δεν έμεινε να κλαψουρίζει αλλά έβαλε το κεφάλι κάτω, δούλεψε σκληρά, ρίσκαρε και πέτυχε. Αποφάσισε μαζί με την ομάδα του να επιστρέψει στο επιθετικό του στιλ κερδίζοντας ότι μπορούσε στην είσοδο των στροφών με πολύ αργά φρένα. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να παλέψει για τη νίκη και τελικά να ανέβει στο βάθρο, κάτι που κανείς δεν πίστευε πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Το σοβαρό πρόβλημα του Marquez ήταν ξεκάθαρα στην έξοδο των στροφών όπου εκεί έχανε άνετα από Yamaha και Ducati, ήταν στα επίπεδα της Suzuki και αυτό είναι απαράδεκτο για ένα εργοστάσιο με άπειρους τίτλους και πόρους. Η οδηγική διάνοια όμως του Marquez έφερε μια Honda στο βάθρο και αυτό θα συνεχιστεί με μεγάλο ρίσκο όμως καθώς όταν οδηγείς στο όριο κάποια στιγμή θα πέσεις και ο Ισπανός το γνωρίζει καλά αυτό… ας ελπίσουμε ότι και η Honda το έχει καταλάβει αυτό.

  Για τη Ducati συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν εύκολα. Η μοτοσικλέτα φάνηκε να είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο φάνηκε – μαζί με τη Honda – να μην έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της σταθερότητας. Ο Dovizioso έδειξε να παλεύει περισσότερο με τη μοτοσικλέτα για να την δαμάσει, ενώ ο Iannone έπεσε χάνοντας το μπροστινό της Desmo GP από δικό του λάθος. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό για τους «κόκκινους» ωστόσο εδώ θα πρέπει να κρατήσουμε μικρότερο καλάθι για να επιβεβαιώσουμε τη δουλειά που έχει γίνει. Έχω την εντύπωση πάντως πως αν ο Iannone έμενε στον αγώνα ίσως να ήταν εκείνος ο νικητής…

  Ένα είναι το ασφαλές συμπέρασμα όσον αφορά τον Valentino Rossi: εξακολουθεί να είναι γρήγορος. Ο Ιταλός μπορεί να παραδέχτηκε ότι ήταν «λίγος» για να κερδίσει στο Κατάρ, όμως έμεινε στη μάχη της νίκης μέχρι το τέλος, σε έναν αγώνα που ήταν 7 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος από πέρυσι (μπράβο στη Michelin). Στόχος του Rossi είναι ένας και ακούει στο όνομα Jorge Lorenzo!

  Σε δύο εβδομάδες τα λόγια πάλι θα σταματήσουν και η αδρεναλίνη θα χτυπήσει κόκκινα στην Αργεντινή… ανυπομονώ!

  Γιάννης Πετρόχειλος (@petrocheilos)

  Σχόλια

  Σχόλια