Η F1 αποφάσισε ραγδαίες αλλαγές για τις κατατακτήριες

Μετά από ομόφωνη απόφαση των ανθρώπων της F1 το 2016 θα δούμε δραματικές αλλαγές στις κατατακτήριες δοκιμές

Η χθεσινή ημέρα, 23/2, ήταν πολύ σημαντική για το μέλλον της F1. Strategy Group, FIA και η Επιτροπή F1 συναντήθηκαν στη Γενεύη και πήραν αποφάσεις, τόσο για το 2017 όσο όμως και για το 2016. Η απόφαση που πήραν για το πρωτάθλημα που ξεκινά τον Μάρτιο έχει να κάνει με τις κατατακτήριες δοκιμές. Μετά από ομοφωνία αποφασίστηκε δραματική αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των κατατακτηρίων δοκιμών.

Οι κατατακτήριες θα συνεχίσουν να διαρκούν μια ώρα και να μοιράζονται σε Q1-Q2-Q3. Όμως οι οδηγοί δεν θα αποκλείονται μόνο στο τέλος κάθε διαδικασίας, αλλά και κατά τη διάρκεια.

Το Q1 θα διαρκεί πλέον 16 λεπτά και μετά το πέρας 6 λεπτών ο πιο αργός οδηγός θα αποκλείεται από τη συνέχεια. Μετά, κάθε 1:30 λεπτά θα αποχωρεί κι ένας οδηγός. Στο τέλος του Q1 θα έχουν μείνει 15 οδηγοί στο παιχνίδι.

Στο Q2 οι οδηγοί θα έχουν 15 λεπτά στη διάθεσή τους και μετά το πέρας 6 λεπτών ο πιο αργός οδηγός θα αποκλείεται. Στη συνέχεια κάθε 1:30 λεπτά θα αποχωρεί κι ένας οδηγός. Στο τέλος θα μείνουν 8 οδηγοί για την τελευταία φάση των κατατακτήριων δοκιμών.

Το Q3 θα έχει διάρκεια 14 λεπτά και μετά το πέρας 5 λεπτών ο πιο αργός οδηγός θα αποκλείεται. . Στη συνέχεια κάθε 1:30 λεπτά θα αποχωρεί κι ένας οδηγός. Στα τελευταία 1:30 λεπτά θα έχουν μείνει δύο οδηγοί στη μάχη για την pole position.

Με αυτό το σύστημα οι οδηγοί θα είναι αναγκασμένοι να βγουν στην πίστα από την αρχή και να πιέζουν συνεχώς κι όχι να παραμένουν στα pit για αρκετά λεπτά όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που θα μπερδέψει τον κόσμο που παρακολουθεί.

Σχόλια

Σχόλια