Πρώτη Οδήγηση: Opel Astra 5d 1.6 136 ps

  Σε μια όμορφη εκδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου, έγινε η επίσημη παρουσίαση -με ολίγη από οδήγηση- του νέου Opel Astra.

  Είναι αναμφίβολα το μεγάλο asset της Opel για την ελληνική αγορά και όχι μόνο. Το Astra διαχρονικά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πωλήσεις επιβατικών της εταιρείας, σημειώνοντας εξαιρετικά νούμερα ακόμα και όταν η συνολική εικόνα της αγοράς δεν είναι και τόσο καλή. Ως τέτοιο, η Opel το προσέχει ως κόρην οφθαλμού και κάθε γενιά του έρχεται να κυνηγήσει κυρίως τις επιτυχίες της προηγούμενης. Όχι άδικα, η Opel συνδέει το Astra με τις απαρχές της κατηγορίας των compact οικογενειακών αυτοκινήτων, μια και η εξέλιξη του είδους το έχει κάνει να φαίνεται ως μακρινός απόγονος του Kadett που έκανε ντεμπούτο στις αγορές το μακρινό 1936.

  Opel Astra

  Στο πλαίσιο της παρουσίασης που ξεκίνησε μέσα από το εντυπωσιακό και πλήρως ανακαινισμένο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, δόθηκε η ευκαιρία στους ανθρώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να γνωρίσουν από κοντά το αυτοκίνητο αλλά και να πάρουν μια γεύση από το μεγάλο νέο που εισάγει στην κατηγορία και δεν είναι άλλο από τα φώτα LED Matrix. Αυτό άλλωστε ήταν και μια από τις αιτίες που η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, με τη μικρή διαδρομή που ακολούθησε να πραγματοποιείται όπως ήταν φυσικό, σε συνθήκες νυχτερινής οδήγησης. Ενημερωθήκαμε λοιπόν για τις τεχνολογίες που φέρνουν το νέο Astra σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού, μια και η αισθητική του αναγέννηση συνοδεύεται και από ό,τι καλύτερο υπάρχει σε επίπεδο εξοπλισμού.

  Opel Astra

  Για να τα πιάσουμε όμως από την αρχή και πιο συγκεκριμένα από την αισθητική του αμαξώματος, πρέπει να πούμε πως το νέο Astra δεν κάνει κάποια επανάσταση. Συνεχίζει πάνω στην ευρέως αποδεκτή φόρμα της προηγούμενης (πλέον) γενιάς και με επεμβάσεις στα δύο άκρα, έχουμε ένα σύνολο ιδιαίτερα συμπαγές στο μάτι με αρμονικές αναλογίες για hatchback. Προφανώς και ιδιαίτερη αξία έχουν οι λεπτομέρειες που εντοπίζονται τόσο στα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, όσο και στο μαύρο C Pillar που “σπάει” τη χρωματική μονοτονία του αμαξώματος, ενώ δίνει και την αίσθηση συνολικά μικρότερου ύψους. Ομοίως στο εσωτερικό, οι επιφάνειες παραμένουν καλυμμένες από πολύ ποιοτικά υλικά που δίνουν την αίσθηση της premium κατασκευής, τουλάχιστον στις εκδόσεις με τον πλουσιότερο εξοπλισμό. Σε αυτόν θα ανήκει και η μεγάλη οθόνη αφής που δεσπόζει στην κεντρική κονσόλα και κάνει όλες τις λειτουργίες εύκολα προσβάσιμες για τους εμπρός. Για τους δύο που θα έχουν σε κάποιες εκδόσεις του νέου Astra, καθίσματα που θα τους κάνουν μασάζ και παράλληλα θα διαθέτουν θέρμανση και αερισμό.

  Opel Astra

  Η σύντομη βόλτα με το νέο Astra, μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το πολύ καλό του πάτημα αλλά και τη μικρή βελτίωση στο σύστημα διεύθυνσης που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ιδιαίτερα ελαφρύ αλλά προσφέρει καλύτερη αίσθηση σε σχέση με το παρελθόν και είναι αρκετά άμεσο και ακριβές. Ο diesel κινητήρας των 1,6 λίτρων με τους 136 ίππους είναι εξαιρετικός σε απόδοση και “ταιριάζει” αρκετά καλά στο ύφος του μικρομεσαίου οικογενειακού αυτοκινήτου. Ακούγεται λίγο περισσότερο από όσο περιμέναμε αλλά δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω κριτική- τουλάχιστον μετά από αυτή τη σύντομη επαφή μας μαζί του. Ομοίως και τα φώτα LED Matrix με τις εξαιρετικά αποδοτικές λειτουργίες τους που κάνουν τις διαδρομές πιο άνετες και ασφαλείς. Αξίζει να σημειωθεί, πως το νέο Astra θα διατίθεται και με το τρικύλινδρο χιλιάρι σύνολο- το οποίο και αυτό θα έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον.

  Opel Astra

  Περισσότερα θα έχουμε να πούμε μετά τη δοκιμή του αυτοκινήτου που θα προγραμματίσουμε το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε, σας αφήνουμε με την τοποθέτηση του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της GM Hellas, κου Ιωάννη Πασσάδη σχετικά με το νέο Astra το οποίο: “θα συνεχίσει την παράδοση της Opel να κάνει τις καινοτομίες των υψηλότερων κατηγοριών προσιτές στο ευρύ κοινό. Ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στην Opel κάνοντας ένα τεράστιο άλμα εμπρός”.

  Κωνσταντίνος Μποϊδάνης

  Σχόλια

  Σχόλια