Τι πήγε στραβά με την Williams

Όχι πολλά, απλώς οι προσδοκίες και η ανάγκη για επιστροφή στην κορυφή την ξεπέρασαν

Η Williams χαρακτηρίστηκε ως η έκπληξη των χειμερινών δοκιμών με τους Felipe Massa και Valtteri Bottas να σημειώνουν πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα και εξαιρετικά καλούς χρόνους. Μάλιστα ο Βραζιλιάνος σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο των δοκιμών στο Μπαχρέιν, όμως καθώς περνά η χρονιά τόσο ξεθωριάζει αυτή η εικόνα…

Οι άνθρωποι του Grove είχαν κάνει τη σωστή κίνηση αφήνοντας τη Renault για χάρη της Mercedes. Όλοι χαρήκαμε με την εικόνα της FW36 και πιστέψαμε ότι η ομάδα του Frank Williams θα δώσει μάχες στην κορυφή, μετά από πολλά χρόνια. Λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η χρονιά η βρετανική ομάδα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Martini Racing ως κεντρικό χορηγό. Σαν παραμύθι λοιπόν ξεκίνησε η χρονιά για την ιστορική ομάδα, γρήγορη όπως παλιά και βαμμένη με χρώματα που έχουν μεγάλη ιστορία στο motorsport.

Η χρονιά ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες αλλά τα αδύναμα σημεία της FW36 βγήκαν γρήγορα στην επιφάνεια. Η έλλειψη κάθετης δύναμης και η αδυναμία διατήρησης των ελαστικών σε καλή κατάσταση περιόρισε τις δυνατότητες των Massa και Bottas για καλά αποτελέσματα στα τρία πρώτα Grand Prix της χρονιάς. Σε Αυστραλία και Μαλαισία η βροχή έπνιξε τις προσδοκίες ενώ στο Μπαχρέιν η διαχείριση των ελαστικών δεν επέτρεψε στην ομάδα να παλέψει για το βάθρο. Στη Κίνα η ομάδα έφερε αναβαθμίσεις και αυτές φάνηκε πως βελτίωσαν τη κατάσταση στο κομμάτι της αεροδυναμικής απόδοσης. Όμως το μεγάλο λάθος στο pitstop του Massa τους κόστισε βαθμούς. Η Williams ξεκίνησε ως η 2η ταχύτερη ομάδα τη χρονιά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 6η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

massa-bottas-malaysia-14

Τι έφταιξε; Σίγουρα η FW36 δεν ήταν πραγματικά 2η ομάδα, δεν μπορεί να είναι από τη μια στιγμή στην άλλη, ακόμα και με τόσο μεγάλες αλλαγές στους κανονισμούς. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες στην αρχή της χρονιάς και όσο περνούν οι αγώνες φαίνεται πως δεν θα εκπληρωθούν. Μια σειρά από λάθη, όπως αυτό στη Κίνα, η έλλειψη κάθετης δύναμης, η όχι τόσο καλή διαχείριση των ελαστικών και ο αργός ρυθμός εξέλιξης είναι αυτά που έχουν κοστίσει στη βρετανική ομάδα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια ομάδα με το budget της Williams να πρωταγωνιστήσει έτσι στα ξαφνικά, να ακολουθήσει τον ρυθμό εξέλιξης των κορυφαίων ομάδων, είναι αδύνατο. Κι ας το δούμε θετικά, το 2013 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της με μόλις 5 βαθμούς και 2 τερματισμούς στη 10άδα. Το ότι κατάφερε να αντιδράσει τόσο σωστά σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές κανονισμών και ότι μπορεί και «παίζει» σταθερά μέσα στη 10άδα είναι μεγάλη επιτυχία. Σίγουρα όλοι θα θέλαμε κάτι καλύτερο από αυτό αλλά ίσως τελικά τα χρόνια δόξας να πέρασαν –χωρίς επιστροφή- για την ιστορική ομάδα του Sir. Frank Williams.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια