Το μεγάλο παιχνίδι

Η δίκη του Ecclestone έχει ξεκινήσει και η F1 έχει μπει στην πιο περίεργη εποχή

Όπως είναι ήδη γνωστό, την Πέμπτη 24/4 ξεκίνησε η δίκη του Bernie Ecclestone στο Μόναχο. Ο Βρετανός κατηγορείται για δωροδοκία και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα 26 ημέρες αλλά όχι συνεχόμενες, ώστε να μπορεί παράλληλα ο Ecclestone να «τρέχει» την F1. Έτσι η δίκη αναμένεται να κρατήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Ecclestone κατηγορείται πως δωροδόκησε τον υπάλληλο της γερμανικής τράπεζας, Gerhard Gribkowsky, με 32 εκατομμύρια ευρώ ώστε να πωληθεί η F1 στον προτιμώμενο αγοραστή του Ecclestone την CVC Capital Partners. Ο υπάλληλος της τράπεζας εκτίει ήδη ποινή 8,5 ετών για διαφθορά και φοροδιαφυγή. Ο δικαστής που τον καταδίκασε είναι ο ίδιος που θα δικάσει τον Ecclestone, o Peter Noll.

Αυτό που θα κυνηγήσει το δικαστήριο είναι να αποδείξει πως ο Ecclestone έδωσε αυτά τα χρήματα ώστε να κρατήσει τον έλεγχο τη Formula 1. Από την άλλη ο Βρετανός θα προσπαθήσει να αμυνθεί. Ήδη από την πρώτη ημέρα της δίκης η νομική ομάδα υπεράσπισης του Ecclestone δήλωσε πως είναι αθώος και πως η δωροδοκία δεν συνέβη ποτέ.

Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν περίπου 40 μάρτυρες συμπεριλαμβανομένου του Gribkowsky. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο Ecclestone θα καλέσει τον Max Mosley ως μάρτυρα υπεράσπισης

Από την δική της πλευρά η CVC, η οποία έχει κερδίσει περισσότερα από 6 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια, φυσικά θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι. Έτσι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Donald Mackenzie, έχει κάνει σαφές ότι αν ο Ecclestone είναι ένοχος θα αντικατασταθεί.

Όπως έχουμε ξαναγράψει (σχετικό άθρο) οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για το σπορ καθώς ο Ecclestone βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πόρτα της εξόδου της F1. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πρόκειται να κάνει μερικά βήματα πίσω και να πάρει έναν πιο στρατηγικό ρόλο. Ποιος θα αναλάβει να τον αντικαταστήσει όμως; Αρκετά ονόματα έχουν ακουστεί αλλά το όνομα του Christian Horner είναι αυτό που παίζει πιο δυνατά. Κι εδώ έρχεται ο Luca di Montezemolo να παίξει τον δικό του ρόλο. (σχετικό θέμα) Η Ferrari έχει τη δύναμη να ασκήσει βέτο για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Ecclestone και θα το κάνουν αν ο αντικαταστάτης ακούει στο όνομα Horner. Μια άλλη πρόταση είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων η οποία θα απαρτίζεται από ανθρώπους της F1.

lauda-horner-marko-newey

Το σπορ έχει μπει σε μια κρίσιμη περίοδο και σιγά-σιγά τα μεγάλα αφεντικά επιστρέφουν ξανά στο pitwall. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η επιλογή του Montezemolo να θέλει να είναι πιο κοντά στην F1, αλλά και του Ron Dennis που επέστρεψε σε ενεργό ρόλο στη McLaren. Επίσης δεν πρέπει να αφήνουμε στην απέξω την Mercedes με τον Niki Lauda. Πλέον είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρίσκεσαι κοντά στις εξελίξεις.

Σίγουρα δεν θα μας λείψει ο Ecclestone αλλά χωρίς αυτόν το «μαντρί» είναι ευάλωτο στους «λύκους» και υπάρχουν πολλοί…

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια