Το άστρο του «Γιατρού»

Όλα δουλεύουν υπέρ του Valentino Rossi και ο τίτλος έρχεται όλο και πιο κοντά

«Αν έχεις τύχη διάβαινε» λέει ο σοφός λαός και αυτό πρέπει να το έχει καταλάβει καλά ο Valentino Rossi. Ο Ιταλός έπιασε το Λόττο στο Misano καθώς κατάφερε να επιβιώσει στο πεδίο μάχης της ιταλικής πίστας με τόσο αλλόκοτες καιρικές συνθήκες και να αυξήσει μάλιστα τη διαφορά του στη βαθμολογία έχοντας το χειρότερο φετινό του αποτέλεσμα (πρώτη φορά εκτός βάθρου).

Ο Rossi έκανε μακράν τη χειρότερη στρατηγική που θα μπορούσε να κάνει κάποιος αναβάτης στο Misano την Κυριακή – άντε ίσως ο Dovizioso να έκανε το ίδιο κακή, αλλά σίγουρα όχι χειρότερη. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας στο στεγνό βρισκόταν πίσω από τους Lorenzo και Marquez και σε πρώτη φάση δεν μπορούσε να ρισκάρει πολύ προκειμένου να μπει στα pit για αλλαγή σε βρόχινα ελαστικά. Δεν ρίσκαρε και έμεινε μαζί τους για να μπει όταν αποφάσιζε ο Lorenzo ή ο Marquez να μπουν. Ας πούμε ότι αυτό είχε λογική… παρότι στην αλλαγή μοτοσικλέτας καθυστέρησε και έχασε μια θέση.

Στη βρεγμένη άσφαλτο του Misano ο Rossi ήταν πιο δυνατός και πέρασε πρώτος προσπαθώντας μάλιστα να φτιάξει μια διαφορά από τους υπόλοιπους. Ο Vale όμως το παρατράβηξε. Η στρατηγική του είχε δυο σκέλη: το πρώτο ήταν να φτιάξει μια ικανή διαφορά από τον Lorenzo έτσι ώστε όταν μπει για αλλαγή στα slick να έχει το πλεονέκτημα γνωρίζοντας ότι ο Jorge είναι πιο γρήγορος. Το δεύτερο ήταν να πιέσει τον Ισπανό όσο το δυνατόν περισσότερο και να τον παρασύρει σε ένα λάθος και πτώση προκειμένου να πάρει το μέγιστο. Αυτό όμως που δεν υπολόγισε σωστά ήταν η ταχύτητα με την οποία στέγνωσε η πίστα η οποία ήταν μεγάλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πως ο πρώτος γρήγορος γύρος του Marquez με τα slick ελαστικά ήταν στο 1:37.4 τη στιγμή που στον ίδιο γύρο ο Rossi έκανε χρόνο 1:46.6, σχεδόν δέκα δευτερόλεπτα διαφορά δηλαδή. Το λάθος είχε γίνει και ο Valentino το πλήρωνε ακριβά εκείνη τη στιγμή καθώς και ο βασικός του αντίπαλος Lorenzo ετοιμαζόταν να του «πάρει» δέκα δευτερόλεπτα σε έναν γύρο καθώς μπήκε πιο νωρίς για αλλαγή μοτοσικλέτας. Θα πει κάποιος εύλογα: «Μα εκείνη τη στιγμή παίζεται ένα πρωτάθλημα και οι αποφάσεις είναι πολύ πιεστικές». Συμφωνώ, αλλά όταν είσαι 7 φορές πρωταθλητής, με τόσο μεγάλη εμπειρία και το σημαντικότερο είσαι πρώτος στον αγώνα, είσαι αναγκασμένος να κάνεις τη σωστή κίνηση.

rossi26445232222

Η συνέχεια παρόλα αυτά είναι σε όλους γνωστή. Ο Rossi βγαίνει στην πίστα 6ος, πίσω από Marquez, Smith, Lorenzo, Baz και Redding. Αλλά η τύχη χαμογελάει για μια ακόμα φορά στον «Γιατρό» που θα έλεγε κανείς ότι όλα δουλεύουν για εκείνον φέτος. Ο Lorenzo πέφτει από κρύο ελαστικό στη στροφή 15 και ο Rossi σκαρφαλώνει στην 5η θέση αυξάνοντας τελικά τη διαφορά του στη βαθμολογία στους 23 βαθμούς από εκεί που θα μειωνόταν στους 6 ή ακόμα και στους 2!

Για να πάρεις ένα πρωτάθλημα χρειάζεται σαφώς ικανότητα ατομική, αλλά και ομαδική, ωστόσο σημαντικό παράγοντα σε αυτό παίζει και η τύχη. Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι φέτος ο Valentino δεν κρατάει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Όλα δουλεύουν για εκείνον και με τέτοια εύνοια δύσκολα θα γλιστρήσει ο τίτλος από τα χέρια του. Πάντως το παγωμένο του χαμόγελο όταν βγήκε να χαιρετήσει τους χιλιάδες φίλων του στο Misano έδειχνε ξεκάθαρα πως είχε καταλάβει το λάθος του…

Γιάννης Πετρόχειλος (@petrocheilos)

Σχόλια

Σχόλια