Μια δεύτερη ματιά στα FP της Κίνας

Αναμφίβολα το φαβορί είναι η Mercedes αλλά η Red Bull δείχνει να έχει μαζέψει τη διαφορά

Το ότι η Mercedes είναι το ταχύτερο μονοθέσιο είναι δεδομένο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το πούμε ξανά. Παρόλα αυτά οι Lewis Hamilton και Nico Rosberg είχαν μια πιο δύσκολη Παρασκευή απ’ ότι είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα. Ο Βρετανός σημείωσε την ταχύτερη επίδοση της ημέρας στη δεύτερη περίοδο έχοντας όμως προβλήματα με την ανάρτηση της W05 που επηρέασαν την ισορροπία. Ο Hamilton έχασε αρκετό χρόνο στο FP1 και στο FP2 ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του χωρίς να είναι ικανοποιημένος με το μονοθέσιο, λέγοντας από τον ασύρματο πως κάτι πάει στραβά. Ο Rosberg δεν κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή το πρωί στο FP1 καθώς η προσπάθειά του επηρεάστηκε από τις κίτρινες σημαίες στο τέλος του γύρου λόγω της εξόδου του Maldonado. Όσον αφορά τα μεγάλα stint η Mercedes παραμένει μπροστά αλλά η φθορά των ελαστικών, ιδίως της μαλακής γόμας, είναι κάτι που θα τους απασχολήσει ιδιαίτερα. Η φθορά και η πτώση της απόδοσης ήταν έντονη.

hamilton-chinagp-fp-14-

Ο Fernando Alonso ήταν αυτός που έκανε την έκπληξη σημειώνοντας τον πρώτο χρόνο στο FP1 και τον 2ο, κάτι παραπάνω από 1 δέκατο πίσω από τον Hamilton, στο FP2. Η F14T έδειξε πως είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν στο Μπαχρέιν αλλά δεν είναι πραγματικά το δεύτερο ταχύτερο μονοθέσιο. Σε αυτή τη θέση φαίνεται πως είναι η R10. Όσον αφορά τα μεγάλα stint εκεί ο ρυθμός του Alonso έπεσε σημαντικά σε σχέση με τον ρυθμό των Mercedes και Red Bull. Ίσως λοιπόν ο χρόνος τους Ισπανού να σημειώθηκε με χαμηλότερο φορτίο καυσίμου από αυτό των υπολοίπων.

alonso-china-fp-14

Η Κίνα είναι γνωστό ότι είναι απαιτητική πίστα και η αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για μια ακόμα φορά φάνηκε ότι η RB10 είναι ένα εξαιρετικό μονοθέσιο όσον αφορά την αεροδυναμική απόδοση το οποίο όμως χαντακώνεται από τον κινητήρα της Renault. Το σύμπλεγμα στροφών μετά την εκκίνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολο κι εκεί τα πατήματα των Vettel και Ricciardo έκαναν τη διαφορά, όπως επίσης και στη στροφή 12. Ο Αυστραλός εντυπωσίασε για μια ακόμα φορά κινούμενος πολύ κοντά στον ρυθμό των δύο Mercedes στα μεγάλα stint με τη μαλακή γόμα. Σταθερό και γρήγορο γυρολόγιο δείχνοντας να ελέγχει τη φθορά των ελαστικών του. Σίγουρα οι δύο «ταύροι» έχουν ανησυχήσει τα «ασημί βέλη».

ricciardo-china-fp-14

Η φθορά των ελαστικών και η απότομη πτώση της απόδοσης, κυρίως της μαλακής γόμας, είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλες τις ομάδες. Η μέση γόμα προς το παρόν είναι το ελαστικό που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στον αγώνα. Αν αύριο επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και βρέξει τότε η δουλειά που έκαναν σήμερα, στρώνοντας γόμα, θα πάει χαμένη με αποτέλεσμα τα επίπεδα φθοράς να παραμείνουν υψηλά. Το κλειδί για μια καλή εμφάνιση στις κατατακτήριες, αν είναι στεγνές, είναι η θερμοκρασία των ελαστικών. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν βοηθάει κι έτσι όποιος καταφέρει να φέρει τα ελαστικά του σε κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας χωρίς να τα καταστρέψει θα πάρει τα μέγιστα από αυτά. Στη μάχη της pole position ο Hamilton δείχνει να έχει το πάνω χέρι αν αναλογιστούμε ότι είναι λίγο καλύτερος σε αυτό, σε σχέση με τον Rosberg.

Αυτός ο παράγοντας βέβαια θα παίξει το ρόλο του και στον αγώνα, ειδικά στους πρώτους γύρους μετά τα pitstop. Με την φθορά της μέσης γόμας να μην είναι πολύ μεγάλη οι ομάδες σκέφτονται το ενδεχόμενο των 2 αλλαγών. Εκκενώνοντας με τη μαλακή γόμα και στη συνέχεια δύο stint με τη μέση. Τα 3 pitstop δείχνουν πιο σίγουρα αλλά ίσως να χαθεί περισσότερος χρόνος, η ανάλυση των δεδομένων της σημερινής ημέρας θα παίξει σημαντικό ρόλο για την στρατηγική του αγώνα. Ένα είναι σίγουρο ότι η διαχείριση των ελαστικών θα παίξει μεγάλο ρόλο, όποιος είναι ο πιο υπομονετικός και δεν μπλέξει σε μάχες και κίνηση θα βγει κερδισμένος.

Πίσω από τις Mercedes και Red Bull όλοι είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, με τις Force India να δείχνουν σε λίγο χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήταν στο Μπαχρέιν και τις Williams σε λίγο καλύτερη, όμως αν βρέξει στις κατατακτήριες τότε η FW36 θα έχει ένα πολύ δύσκολο αγώνα την Κυριακή. Σε σταθερά καλή φόρμα είναι η Toro Rosso η οποία σίγουρα θα παλέψει για μια θέση στους βαθμούς. Η Ferrari είναι ερωτηματικό καθώς η ταχύτητα που έδειξε στον έναν γύρο ήταν καλή αλλά όταν την φόρτωσαν με καύσιμα άργησε να βρει ρυθμό και όταν τον βρήκε δεν είχε διάρκεια. Η McLaren σίγουρα δεν είναι εκεί που θα ήθελε, ο ρυθμός της στα μεγάλα stint δεν είναι καθόλου καλός με έντονα προβλήματα στη φθορά των εμπρός ελαστικών.

grosjean-china-14

Η ομάδα που έκανε σημαντική πρόοδο ήταν η Lotus η οποία παρά την κακή εκτίμηση του Maldonado στην είσοδο των pit δεν είχε κάποιο άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Ο ρυθμός του Grosjean στην προσομοίωση αγώνα είναι ελπιδοφόρος. Μην σας κάνει εντύπωση αν δούμε τον Γάλλο στην 10η ή στην 9η θέση την Κυριακή. Η Ε22 έδειχνε να πατά καλά μέσα στην πίστα κι αν δεν αντιμετωπίσουν μηχανικά προβλήματα θα έχουν έναν καλό αγώνα.

Οι Sauber, Caterham και Marussia είναι οι ομάδες που θα καλύψουν τις τελευταίες θέσεις του grid.

Η δράση συνεχίζεται το Σάββατο στις 06:00 με το FP3.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια