MotoGP Day’s Report – Συνέντευξη Τύπου Πέμπτης

  Η αποχώρηση του Edwards, τα ελαστικά του 2013 και οι ανύπαρκτοι νέοι Αμερικανοί

  Δύο ήταν τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης πριν την έναρξη του GP της Αμερικής στο Austin. Το ένα ήταν τη «ύποπτη» γκάφα της Bridgestone να φέρει τα περσινά μεσαία πίσω ελαστικά και το άλλο η ανακοίνωση του Colin Edwards πως εγκαταλείπει την ενεργό δράση στο τέλος της χρονιάς.

  Όταν ήρθε η ώρα του Colin Edwards να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου διέκοψε τον συντονιστή Nick Harris και είπε: «Δεν άκουσα καν την ερώτησή σας… το μόνο που θέλω να πω αυτήν τη στιγμή – αν και είναι πολύ δύσκολο – είναι ότι το 2014 θα είναι η τελευταία μου χρονιά στους αγώνες μοτοσικλέτας». Αυτά ήταν τα λόγια του Τεξανού ο οποίος πρόσθεσε πως θέλει απλά να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Όλοι στην αίθουσα σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν ένα πραγματικά πολύ μεγάλο άνθρωπο και αναβάτη, έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στα paddock ο οποίος έδινε άλλο χρώμα στο MotoGP με το χιούμορ και την στάση ζωής του. Το μόνο κακό με τον Colin είναι ότι δεν κατάφερε να πάρει μια νίκη στα Grand Prix, έχει όμως στο τσεπάκι του 2 τίτλους στα Superbikes και πολλά βάθρα στο MotoGP.

  Η ανακοίνωση του Edwards δεν προκάλεσε τόσο μεγάλο σοκ όσο αυτή του Casey Stoner το 2012 στο Le Mans, ωστόσο δεν παύει το MotoGP να χάνει έναν υπέροχο χαρακτήρα και έναν καλό «εργάτη». Για τον Edwards τα καλύτερα είχαν να που οι Rossi, Marquez και Hayden με τον Ιταλό να θυμάται τον 8ωρο αγώνα της Suzuka που κέρδισαν μαζί και φυσικά τον καιρό που ήταν teammate στη Yamaha. Ο Marquez αστειεύτηκε ότι ήταν μόλις 2 χρονών όταν ξεκινούσε στα GP ο Colin, ενώ ο Hayden έδωσε τα συγχαρητήριά του σε έναν από τους «ήρωες» του στους αγώνες.

  Το δεύτερο σημαντικό θέμα που τέθηκε είναι τα ελαστικά του 2013 που φέρνει η Bridgestone στο Austin. Τόσο ο Valentino Rossi όσο και ο Marc Marquez ήταν εντελώς αντίθετοι με αυτήν την πρακτική. Ο αναβάτης της Yamaha είπε χαρακτηριστικά πως δεν καταλαβαίνει καθόλου αυτήν την τακτική και πρόσθεσε πως όταν έχεις δουλέψει όλο το χειμώνα με ένα συγκεκριμένο ελαστικά μετά είναι δύσκολο να στήσεις ξανά τη μοτοσικλέτα με τα περσινά δεδομένα.

  Ο πρωταθλητής Marquez ήταν ακόμα πιο επικριτικός αναφέροντας πως το περσινό ελαστικό ήρθε έπειτα από την πίεση «κάποιων», δείχνοντας ξεκάθαρα τον Jorge Lorenzo και τη Yamaha. «Αρκετοί παραπονέθηκαν για τα ελαστικά στο Κατάρ ή μάλλον δεν ήταν αρκετοί, ήταν πολύ λίγοι», είπε ο Ισπανός, ο οποίος όμως δεν δείχνει να σκιάζεται καθώς ξέρει πως ακόμα και το περσινό ελαστικό δούλεψε καλά για τη Honda και εκείνον.

  Ο Jorge Lorenzo από τη μεριά του, στο δικό του debrief της Πέμπτης (δεν πήρε μέρος στη Συνέντευξη Τύπου), είπε ξεκάθαρα πως δεν ζήτησε εκείνος να έρθει το περσινό ελαστικό… αλλά το ερώτημα είναι ποιος τον πιστεύει; Πέρα από την πλάκα όμως, ο Lorenzo μπορεί να γκρίνιαξε για τα καινούρια ελαστικά, ακόμα και να ζήτησε να του φέρουν τα περσινά, ωστόσο είναι επαγγελματίας και ξέρει πως πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα ελαστικά για να παλέψει για νίκες.

  Ένα μικρότερο, αλλά αρκετά ενδιαφέρον θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν οι Αμερικανοί αναβάτες. Οι Edwards, Hayden και Herrin (Moto2) ρωτήθηκαν γιατί δεν υπάρχουν πλέον καλοί Αμερικανοί αναβάτες στο πρωτάθλημα και την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο Nicky Hayden. Ο πρωταθλητής 2006 τόνισε πως τη στιγμή που πρωταθλήματα όπως το CEV (ισπανικό πρωτάθλημα) στηρίζονται πλήρως από το κράτος, στην Αμερική το AMA πρωτάθλημα είναι εντελώς υποβαθμισμένο. Ταχύτατοι νεαροί αναβάτες χάνονται επειδή δεν έχουν τα χρήματα να αγωνιστούν, ενώ άλλοι που έχουν χρήματα κερδίζουν μια θέση στο πρωτάθλημα χωρίς να το αξίζουν. Έτσι, το επίπεδο χαμηλώνει και φυσικά χάνονται ταλέντα και πραγματικά γρήγοροι αναβάτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και σε αυτό συμφώνησαν τόσο ο Edwards όσο και ο Herrin.

  Καλά τα λόγια, αλλά η δράση στην πίστα είναι πάντα καλύτερη. Την Παρασκευή το απόγευμα λοιπόν αρχίζει το τριήμερο στο Τέξας με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές (FP1 17:00 – FP2 22:05).

  Γιάννης Πετρόχειλος (@petrocheilos)

  Σχόλια

  Σχόλια