Πολύ κακό για το τίποτα
Το 3ήμερο του Μπαχρέιν είχε έντονο παρασκήνιο με σκοπό τη βελτίωση του θεάματος. Μην αλλάξετε τίποτα σας παρακαλούμε.
Το Grand Prix του Μπαχρέιν ήταν ένα έντονο 3ήμερο απ’ όλες τις απόψεις. Τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι με μάχες ρόδα-ρόδα μέσα στην πίστα όσο και με έντονες συζητήσεις στο παρασκήνιο. Όπως είχαμε αναφέρει πριν μερικές ημέρες ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας για την F1 καθώς Ferrari και Red Bull πιέζουν για αλλαγή των κανονισμών, έχοντας για σύμμαχο τον Bernie Ecclestone. Επίσης υπάρχει το δικαστήριο της RBR για την Αυστραλία αλλά και η συνάντηση του ΠΣΜΑ.
Τα μεγάλα αφεντικά των ομάδων, ο Ecclestone και ο Jean Todt είχαν μερικές συναντήσεις στο Sakhir. Τι συζητήσανε; Ferrari, RBR και Ecclestone θέλουν νέους κανονισμούς βάζοντας μπροστάρη το θέαμα, αλλά στην ουσία αυτό που τους χαλάει το… γλυκό είναι ότι έχουν μείνει πίσω στο πρωτάθλημα. Μετά τον κυριακάτικο αγώνα ποιος τους πιστεύει; Το θέαμα ήταν άφθονο με εντυπωσιακές μάχες μεταξύ team-mate και όχι μόνο. Ναι η Mercedes είναι σε άλλο επίπεδο μπροστά αλλά ας βάλουν το κεφάλι κάτω οι υπόλοιποι να βρουν λύσεις. Ποιος δεν θέλει τέτοιου είδους αγώνες;
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί πολλά για τον ήχο των μονοθεσίων, για το θέαμα των αγώνων, για οδηγούς «ταξιτζήδες». Ακούσαμε τον Adrian Newey να κρίνει έντονα τη νέα εποχή της Formula 1 αλλά πείτε μου αν οι διαφορές ήταν μικρότερες θα μιλούσε κανείς για την έλλειψη θεάματος; Για τον κακό ήχο των νέων μονοθεσίων;
Πραγματικά δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι η FIA έβγαλε μόνη της τους κανονισμούς. Όταν έκατσαν όλοι μαζί και συμφώνησαν, δεν γνώριζαν τι αποτελέσματα θα είχαν αυτοί οι κανονισμοί; Φυσικά και γνώριζαν απλώς πίστευαν ότι θα είναι ανταγωνιστικοί δεν περίμεναν να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά.
Όσον αφορά τη διαχείριση που πρέπει να κάνουν οι οδηγοί μέσα στον αγώνα. Πάντα δεν έπρεπε; Όλοι θυμόμαστε τη δεκαετία του ’80 με τους Senna και Prost να προσπαθούν να μην μείνουν από καύσιμα. Κι όμως όλοι αναπωλούμε εκείνες τις εποχές. Όλα τα χρόνια οι οδηγοί προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα ελαστικά τους σε καλή κατάσταση, το κιβώτιο ταχυτήτων –να μην κάνουν κατέβασμα και διαλύσουν τον κινητήρα, τα φρένα τους. Η διαχείρηση πάντα υπήρχε στους αγώνες, απλώς με διαφορετική μορφή.
Η οδηγισημότητα των μονοθεσίων: όλοι οι οδηγοί έχουν πει ότι είναι δυσκολότερα από τα προηγούμενα. Όλοι βλέπουμε πως ταλαιπωρούνται να βάλουν τη δύναμη κάτω, παλέυοντας με το τιμόνι και το γκάζι. Αυτό που συνέβη στον Vettel στο FP3 και στον Raikkonen στην Αυστραλία θα είχε γίνει τα προηγούμενα 2-3 χρόνια; Μάλλον όχι.
Ναι τα φετινά μονοθέσια έχουν γίνει πιο αργά. Όμως πάντα η προσέγγιση της FIA δεν ήταν να προσπαθεί να κάνει τα μονοθέσια πιο αργά για λόγους ασφαλείας και οι ομάδες να προσπαθούν να την νικήσουν; Αυτό συμβαίνει και τώρα, μόνο που μέχρι στιγμής η FIA είναι αυτή που νικά. Όταν θα καταφέρουν οι ομάδες να πάρουν τα μέγιστα από τα μονοθέσιά τους, τότε οι χρόνοι θα πέσουν. Εξάλου στο Μπαχρέιν είδαμε ότι η διαφορά δεν είναι και τόσο μεγάλη σε σχέση με το 2013.
Όλα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι με τις Ferrari και Red Bull να τα έχουν βρει μπαστούνια. Μόλις που μπήκαν στη 10άδα παλεύοντας με Force India, Williams και Toro Rosso. Αυτό δεν θέλουμε όλοι; Να βλέπουμε μάχες με πολλές ομάδες να βρίσκονται στο παιχνίδι. Όσο για τη διαφορά που υπάρχει με τις Mercedes θέλω να πιστεύω ότι θα καλυφθεί στην πορεία της χρονιάς.
Alex Switch