Live Test: Nissan Juke 1.5d Acenta

  Και ψυγείο να έβαφες με τέτοιο χρώμα, θα έβγαζε μάτι. Πόσο μάλλον το εντυπωσιακό Juke.

  To Nissan Juke με τον diesel κινητήρα των 1.5 λίτρων  κατέφθασε εντυπωσιακό στο Live Test του Motornews. Σε αυτές τις «ζωντανές δοκιμές» εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της χρήσης, καθώς στο τέλος κάθε πενθημέρου ζωντανής δοκιμής θα δημοσιεύεται και ένα πλήρες άρθρο που θα αναφέρεται στα κλασικά: επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, κόστος. Μείνετε συντονισμένοι.

  Πέμπτη 2 Απριλίου

  Juke 8

  Τέρμα τα ψέματα, τόσο της χθεσινής ημέρας, όσο και της σχέσης μας με το Juke. Οι δρόμοι μας, στην κυριολεξία, αφού όλη μέρα σε αυτούς είμαστε, χώρισαν. Δημιουργήθηκε όμως ένα συναίσθημα με διάρκεια, μια και το Juke, από την περσινή ανανέωσή του και εντεύθεν, μπορείς “να το φέρεις στα μέτρα σου”. Αισθητικά, τουλάχιστον, χάρη σε μια νέα υπηρεσία εξατομίκευσης που προσφέρει δεκάδες συνδυασμούς χρωμάτων, εξαρτημάτων και επενδύσεων. Τρανταχτό και εξόχως φωτεινό παράδειγμα το Juke αυτής της δοκιμής, που καταφέρνει να δείχνει περισσότερο “κακό” ακόμα και από την έκδοση Nismo, με το έντονο κίτρινο χρώμα, της μαύρες ζάντες 17” και τις μαύρες παχιές γραμμές που διατρέχουν κατά μήκος όλο το αμάξωμα. Ένταση και αντίθεση, για να μένει η σχέση, αισθητικά τουλάχιστον, σε εγρήγορση. Το Juke, άλλωστε δεν το αγοράζεις με τη λογική “τρεις το λάδι…”. Αναμείνατε την πλήρη δοκιμή του για περισσότερα δεδομένα απόδοσης. Ευημερείτε και μένετε πάντα ανήσυχοι.

  Τετάρτη 1 Απριλίου

  Ωραία η παράδοση, αλλά θα μας επιτρέψετε να μην την τιμήσουμε από εδώ λέγοντας ψέμματα για το πόσο άθλιο, συντηρητικό και αποκρουστικό αυτοκίνητο είναι το Juke. Ειδικά δεν πρέπει επ’ ουδενί να πιστέψετε ότι ακόμα και αν βγείτε γυμνοί απαγγέλοντας Καβάφη στο Σύνταγμα, θα σας προσέξουν περισσότεροι από αυτούς που κολλάνε σαν βδέλλες τα μάτια τους πάνω στο μελισσάκι Juke. Ούτε επίσης να καταπιείτε το γεγονός ότι τα παιδιά σας θα σας κατηγορήσουν για παλιμπαιδισμό σε βαθμό καζούρας, όταν σας δουν να το οδηγείτε. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει γιατί το Juke φτιάχτηκε για να περνά απαρατήρητο και να σε μεταφέρει απλά από το ένα σημείο στο άλλο. Tα αυτοκίνητα της κατασκευαστικής φιλοσοφίας του Juke, όπως το Mini, το 500, το Beetle και ούτω καθ’ εξής, λειτουργούν περίπου όπως η πρωταπριλιά. Μας βγάζουν από το φαύλο κύκλο της βαρετής καθημερινότητας και μας θυμίζουν τι ρόλο παίζει το πιπέρι στο φαγητό, το σεξ στη σχέση μας, η πρωτοτυπία και η ευρηματικότητα στην ψυχολογία μας.  Το Juke λοιπόν μπορεί να μην κομίζει γλαύκα εις Αθήνας στον τεχνολογικό τομέα, αλλά είναι τόσο σημαντικό για την αυτοκίνηση, όσο και το χαμόγελο για τη ζωή μας.  Ψέμματα;

  Τρίτη 31 Μαρτίου

  Juke 9

  Το Juke μοιάζει ως το πιο sport SUV στην κατηγορία του, εκτός από το πιο ιδιαίτερο αισθητικά. Στην πράξη μάλιστα είναι τέτοιο, καθώς η αμεσότητα του τιμονιού, η σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης και τα μεγάλα μετατρόχια, δημιουργούν ένα σύνολο που αντιδρά στις εντολές του οδηγού άμεσα και χωρίς ελαστικότητα ή καθυστέρηση, συνηθισμένες σε crossover και γενικά υπερυψωμένα οχήματα. Από την άλλη πλευρά diesel κινητήρας και sport απόδοση ή αίσθηση είναι δύο έννοιες αντίθετες, καθώς λίγο το βάρος και λίγο η αδυναμία των diesel γενικώς να ανεβάσουν στροφές γρήγορα, χαλαρώνουν τα ήθη. Στο Juke η προσπάθεια δημιουργίας μιας sport αίσθησης γίνεται κυρίως μέσω των “κοντών” σχέσεων του κιβωτίου και αυτή η προσπάθεια δεν πέφτει στο κενό.

  Juke 7

  Υπάρχει, όμως, ένα θέμα με τον ήχο λειτουργίας του κινητήρα στις χαμηλές στροφές, το οποίο είχε ανακύψει και σε ένα ακόμα Nissan, στο Pulsar. Στο ρελαντί και ανεβάζοντας στροφές κατά την επιτάχυνση με χαμηλή ταχύτητα, ο κινητήρας παρουσιάζει ένα παρασιτικό, δευτερεύοντα θόρυβο σαν κροτάλισμα, που ακούγεται σαν να έρχεται μέσα από το ταμπλό. Δεν είναι έντονος και στις μεγάλες ταχύτητες εξαφανίζεται ή απλώς ενσωματώνεται στον κυρίως -και απόλυτα ανεκτό- θόρυβο του κινητήρα, αλλά σε κάθε περίπτωση σε κάνει να απορείς. Θα συνεχίσουμε την παρατήρηση και θα έχουμε, ελπίζουμε, σύντομα νέα.

  Δευτέρα 30 Μαρτίου

  Έλαμψε επιτέλους η μέρα, άστραψε και το Juke. Καθώς το βλέπουμε χρόνια, τo ανανεωμένο πέρυσι συμπαγές  crossover μπορεί να μην προκαλεί το αισθητικό σοκ της πρώτης φοράς αλλά δεν παύει να είναι ένα αυτοκίνητο πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Οι ψαγμένες λεπτομέρειες στη σχεδίασή του είναι πάρα πολλές, τόσες που θα περίμενες έως και… τετράγωνους τροχούς. Ευτυχώς δεν έχει τέτοιους, ευτυχώς επίσης όλο αυτό το παιχνίδι των όγκων και των γραμμών δεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρυχωρία. Μπορεί η πρώτη γενιά να είχε ένα θέμα, κυρίως με το χώρο αποσκευών, αλλά πλέον αυτό λύθηκε και έτσι οι χώροι του Juke ανταποκρίνονται απόλυτα στα 4,13 μέτρα του μήκους του και στα 1,77 του πλάτους του. Τα τελευταία είναι κυρίως υπεύθυνα για το μεγάλο αποτύπωμα του αυτοκινήτου στο δρόμο, όπου παρά την απόσταση των 18 εκατοστών, παρακαλώ, από το έδαφος, δείχνει να πατάει γερά. Αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη, αλλά αυτή είναι μια επόμενη κουβέντα που θα την κάνουμε τις επόμενες μέρες, καιρού επιτρέποντος. Προς το παρόν απολαύστε κάποιες αισθητικές πινελιές του ιδιαίτερου Juke και μην ξεχνάτε… Λιαστείτε.

  Juke 13Juke 10Juke 5 Juke 6

  Παρασκευή 27 Μαρτίου

  Juke 3

  Από τον ουρανό βροχή, από την Αφρική σκόνη, ήρθε και έδεσε η λασπόσουπα. Άντε μετά να φωτογραφήσεις το Juke -η νύχτα ωστόσο έδωσε τη λύση. Οδηγώντας το Juke νιώθεις σαν ένα εντυπωσιακό χρυσόψαρο στη γυάλα. Μόνο που και η γυάλα είναι κίτρινη. Η επόμενη πιο εντυπωσιακή λύση σε αυτοκίνητο, αν έχεις κάποια σύνδρομα κατωτερότητας να λύσεις, κοστίζει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον και ακούει σε ονόματα Ferrari, Porsche, Lambo… Επειδή δεν έχεις λοιπόν τόσα ευρώ και επειδή σου αρέσει να σε κοιτάνε, μόνο Juke. Ακόμα και τα έντομα εντυπωσιάζονται -θεωρούν μάλλον το λαμπερό κίτρινο χρώμα λουλουδάκι για απομύζηση.

  Juke 1 Juke 2

  Νομίζω ότι περισσότερα λόγια είναι περιττά, ξέμεινα και από ατάκες που δεν κινδυνεύουν να θεωρηθούν χονδροειδή κλισέ και έτσι μείνετε να κοιτάζετε τις μάλλον μέτριες εικόνες. Μόλις ο παντοδύναμος τελειώσει με το φτύσιμο που μας ρίχνει, θα προσπαθήσω για κάτι καλύτερο. Να έχετε ένα ξέφρενο, ξεκούραστο και εντυπωσιακά ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο. Το πώς θα τα συνδυάσετε όλα αυτά, μόνο εσείς το ξέρετε.

  Σχόλια

  Σχόλια