Blog: Αίνιγμα το 2015

  Τι μπορούμε να περιμένουμε από την φετινή σεζόν, ποιός θα κυριαρχήσει, ποιοί θα κάνουν την έκπληξη

  Η νέα σεζόν ξεκινά σε μία εβδομάδα και οι απανταχού speed addicts χρειάζεται να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή για την έναρξη της νέας σεζόν. Ξέρουμε όλοι όσοι παρακολουθούμε αυτό το άθλημα πως η αναμονή που βιώνουμε από τα τέλη Νοέμβρη μέχρι τα μέσα Μάρτη μοιάζει αιώνας.

  Τα κόκκινα φώτα, όμως, του Albert Park θα σβήσουν την επόμενη Κυριακή και η αγωνία θα λάβει τέλος. Παρόλα αυτά, εδώ μπορεί να ισχύει το «κάθε τέλος είναι μία αρχή». Και η αρχή εδώ είναι το νέο πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα που κατά τη δική μου άποψη μπορεί να κρύβει περισσότερες εκπλήξεις από όσες περιμένουμε. Μαζί με τις διαφαινόμενες εκπλήξεις, εγείρονται πολλά ερωτήματα: ποιός θα κυριαρχήσει, ποιός θα βγει χαμένος και ποιός νικητής.

  Ας ξεκινήσουμε με το βασικό ερώτημα που αφορά στην ομάδα που θα βρίσκεται στην κορυφή. Είναι ένα ερώτημα ομολογουμένως εύκολο ως προς την απάντησή του: ένα όνομα πρωτοστατεί, αυτό της Mercedes. Η γερμανική εταιρία έχτισε, με βάση το περυσινό μονοθέσιο, ένα νέο πιθανό πρωταθλητή, την W06. Σε πολλά σημεία, η ομάδα του Brackley έχει το πλεονέκτημα: σε τομείς όπως η μονάδα ισχύος, ο σχεδιασμός του σασί και η τεχνογνωσία, η Mercedes υπερτερεί όλων των υπόλοιπων ομάδων. Με ένα δυνατό οδηγικό δίδυμο όπως αυτό των Hamilton και Rosberg, οι Πρωταθλητές του 2014 έρχονται με κεκτημένη ταχύτητα για το 2015. Beware…

  Το δεύτερο ερώτημα προς ανάλυση είναι λιγότερο προβλέψιμο. Αυτό έχει να κάνει με τις εκπλήξεις της χρονιάς, που είναι αρκετές και θετικές στην πλειονότητά τους. Αρχικά, μία θετική έκπληξη μπορεί να αποτελέσει η απογοητετυτική πέρυσι Ferrari. Με την αποχώρηση του Alonso και την έλευση του Vettel στην ομάδα, η νοοτροπία, η ιδιοσυγκρασία και το ηθικό στο εργοστάσιο του Maranello αλλάζει και κινείται σε μία άλλη κατεύθυνση. Αυτήν της μεθοδικής, συστηματικής και οργανωμένης δουλειάς, με στόχο την πρόοδο, όσο χρόνο και αν χρειάζεται αυτή. Το δήλωσε και ο ίδιος ο Arrivabene, πως η ομάδα οφείλει να ακολουθήσει το δικό της δρόμο χωρίς να σκέφτεται την πορεία των αντιπάλων της.

  Παρόμοια πορεία, ανοδική και σίγουρα ενθαρρυντική, φαίνεται να χαράσει και η Williams. Με μία καλή βάση, όπως είναι αυτή της FW36, η FW37 ίσως να είναι σε θέση να διεκδικήσει και νίκη (ή νίκες). Massa και Bottas μιλούν για ένα ευκολοδήγητο μονοθέσιο, χωρίς ωστόσο να έχουν αφήσει να εννοηθεί αν και κατά πόσο είναι σε θέση να κοιτάξει στα μάτια τη Mercedes.

  Στις εκπλήξεις, στις μάλλον ευχάριστες, θα συμπεριλάβω και τη Red Bull. Μπορεί να μην έχει πια έναν τόσο έμπειρο οδηγό όπως ήταν ο Sebastian Vettel, όμως έχει ένα πολύ ταλαντούχο δίδυμο με Ricciardo και Kvyat. Οι δύο τους καλούνται να οδηγήσουν την αυστριακή ομάδα σε μία νέα εποχή, μετά-Vettel, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι χειρότερο από όσα είδαμε την τετραετία 2010-2013.

  Τελευταία θετική έκπληξη μπορεί να είναι και η Lotus με την E23 και τη συνεργασία της με τη Mercedes. Ίδιοι οδηγοί με πέρυσι, αλλά με μία διαφορετική μονάδα ισχύος, πιο ισχυρή και αξιόπιστη από αυτήν της Renault. Αυτή η νέα σύμπραξη ίσως να είναι και αυτή που θα μας κάνει να «βγάλουμε το καπέλο» στην ομάδα του Enstone.

  Και, επειδή οι εκπλήξεις δεν είναι μόνο θετικές αλλά και αρνητικές, μία άλλη συνεργασία, αυτή της McLaren με τη Honda, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δείξει σημάδια ισχυρής δυναμικής. Το παρελθόν αυτών των δύο είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από επιτυχημένο, αλλά μην ξεχνάμε πως οι συνθήκες τότε ήταν διαφορετικές από ότι τώρα. Με τους Alonso και Button στο τιμόνι, είναι βέβαιο πως η McLaren-Honda έχει το έμψυχο δυναμικό να κάνει το κάτι παραπάνω. Το μονοθέσιο, και κυρίως η μονάδα ισχύος των Ιαπώνων, θα συνηγορήσουν στην άνοδο της ομάδας;

  Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στη Μελβούρνη. Ας ελπίσουμε σε μία θεαματική σεζόν, με δυνατές ομάδες, πολλές μάχες και αρκετές ανατροπές. Γιατί πρώτα και πάνω από όλα, η Formula 1 είναι ένα άθλημα εκπλήξεων, εναλλαγών, στιγμών που μένεις με κομμένη την ανάσα.

  See you at Melbourne!

  Δημήτρης Μπίζας, αρθρογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Spam Radio (spamradio.gr) με την εκπομπή «Living in the fast lane», κάθε Τετάρτη 6-7 μ.μ.

  Σχόλια

  Σχόλια