Το πρωτάθλημα ξεκινά

  Το GP2 ξεκινά το προσεχές 3ήμερο στο Μπαχρέιν

  Το GP2 ξεκινά και παράλληλα μπαίνει στην 10η χρονιά του. Ο υποστηρικτικός θεσμός της Formula 1 ξεκινά το προσεχές 3ήμερο στο Μπαχρέιν. Οι μελλοντικοί αστέρες θα ξεκινήσουν τη χρονιά από την απαιτητική πίστα του Sakhir έχοντας να αντιμετωπίσουν υψηλές θερμοκρασίες.

  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι νεαροί οδηγοί θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό έχοντας ως απώτερο σκοπό το επόμενο βήμα, που οδηγεί στη Formula 1. Τα 9 χρόνια του θεσμού 24 οδηγοί έχουν περάσει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Έχουμε δει σκληρές μάχες ρόδα με ρόδα και επεισοδιακούς αγώνες καθώς το αίμα των νεαρών αστέρων βράζει. Το 2014 αναμένεται μια χρονιά με σκληρές μάχες καθώς υπάρχουν δυνατά ονόματα στο grid. Μερικά από αυτά είναι οι Coletti, Nasr, Evans, Palmer, Rossi και Abt. Και φυσικά οι πολύ δυνατοί rookie Marciello, Vandoorne.

  Λίγα πράγματα περί κανονισμών και ελαστικών…

  Κάθε μονοθέσιο έχει 5 σετ slick και 3 σετ βρόχινων ελαστικών για όλο το 3ήμερο. Από τα 5 σετ slick τα 3 είναι της σκληρότερης διαθέσιμης γόμας και τα υπόλοιπα δύο της μαλακότερης διαθέσιμης γόμας. Το ένα από τα τρία σκληρά σετ πρέπει να επιστραφεί στην Pirelli μετά την ολοκλήρωση των ελεύθερων δοκιμών. Με 2 αγώνες μέσα στο 3ήμερο η στρατηγική της κάθε ομάδες παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

  Το σύστημα βαθμολόγησης δανείζεται στοιχεία από τη Formula 1. Για τον αγώνα feature είναι όπως ακριβώς και στην F1, ενώ στον αγώνα sprint τα πράγματα διαφέρουν. Εκεί βαθμολογούνται οι 8 πρώτοι και η βαθμολογία έχει ως εξής: 15,12,10,8,6,4,2 και 1.

  Η πρώτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών έχει διάρκεια 30 λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθεί το πρώτο σκέλος κατατακτηρίων το οποίο ορίζει την σειρά εκκίνησης του αγώνα feature ο οποίος έχει μήκος 180χλμ. Στον feature οι κανονισμοί αναγκάζουν τους οδηγούς να αλλάξουν τουλάχιστον τα 2 από τα 4 ελαστικά τους. Οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τις δύο διαθέσιμες γόμες κατά τη διάρκεια του feature race εκτός κι αν ο αγώνας έχει χαρακτηριστεί βρεγμένος. Η δεύτερη διαφορά είναι ότι υπάρχει και δεύτερος αγώνας, ο αγώνας sprint ο οποίος έχει μήκος 120 χλμ. Σε αυτόν τον αγώνα ισχύει το σύστημα του αντεστραμμένου grid για τους 8 πρώτους του αγώνα feature, δηλαδή ο νικητής στον αγώνα feature εκκινεί 8ος και ο 8ος εκκινεί 1ος. Τέλος στο GP2 η pole position επιβραβεύεται με 4 βαθμούς. Επίσης επιβραβεύεται με 1 βαθμό και ο ταχύτερος γύρος του αγώνα.

  bahraingp2-test-14

  Round 1

  Οι ομάδες και οι οδηγοί έχουν συμπληρώσει αρκετά χιλιόμετρα δοκιμών στο Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια του χειμώνα δοκιμάζοντας όλες τις διαθέσιμες γόμες της Pirelli. Παρόλα αυτά το Sakhir είναι μια πίστα με πολλές απαιτήσεις και η διαχείριση των ελαστικών το προσεχές 3ήμερο θα παίξει μεγάλο ρόλο. Oι κατατακτήριες δοκιμές θα διεξαχθούν στις 20:00 λίγο μετά το FP2 της Formula 1. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διαφορετική συμπεριφορά ελαστικών και μονοθεσίων. Η Pirelli έχει φέρει τα μαλακά και τα σκληρά ελαστικά για το Μπαχρέιν.

  Το Sakhir καταπονεί ιδιαίτερα τα ελαστικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των αργών στροφών που έχει. Επίσης η σκόνη που έρχεται στην πίστα από την έρημο κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Επίσης οι δυνατοί άνεμοι και οι αλλαγές κατεύθυνσης επηρεάζουν τα μονοθέσια και τους νεαρούς οδηγούς. Για να έχεις καλή απόδοση στο Sakhir χρειάζεσαι ένα μονοθέσιο το οποίο να είναι σταθερό στις υψηλές ταχύτητες αλλά και κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος. Τα φρένα επίσης καταπονούνται αρκετά σε αυτή την πίστα. Οι κατατακτήριες παίζουν μεγάλο ρόλο καθώς η πίστα δεν βοηθά ιδιαίτερα για προσπεράσεις. Τα καλύτερα σημεία είναι η στροφή 1 και 4. Στον πρώτο αγώνα αναμένουμε να ξεχωρίσουν τα φαβορί της χρονιάς, Coletti, Nasr, Evans και Palmer.

  Πρόγραμμα GP2 Μπαχρέιν.

  Παρασκευή

  Σάββατο

  Κυριακή

  FP 12:00 – 12:45 Feature Race 13:10 Sprint Race 14:15
  QP 20:00 – 20:30

  Σχόλια

  Σχόλια