Motornews Test: Opel Zafira Tourer 1.6 CDTi Cosmo

  Στο Live Test το είχαμε χαρακτηρίσει ως "αυτοκίνητο μέσα στο οποίο μπορεί να χαθείς". Αυτό όμως δεν είναι και το μόνο πλεονέκτημα του πολυμορφικού Opel.

  Μπορεί ως μοντέλο να μην βρίσκεται στην πρώτη του νεότητα, αλλά η τοποθέτηση του νέου, αλουμινένιου, πολύ δυνατού κινητήρα diesel των 1.6 λίτρων της Opel επανέφερε στο προσκήνιο το Zafra Tourer.

  Ξεκινώντας λοιπόν από το νεότερο στοιχείο του μοντέλου, έχουμε μόνο καλά λόγια. Αθόρυβος, με πολύ μεγάλη ροπή (320 Nm) και ισχύ (136 ίππους), κινεί με σχετική άνεση το ιδιαίτερα βαρύ αυτοκίνητο που ξεπερνά τα 1.650 κιλά, άδειο, ενώ μπορεί πλήρες φορτίου να υπερβεί τους 2 τόνους. Με αυτά τα δεδομένα, ο κινητήρας δείχνει τον καλό του χαρακτήρα με την ελαστικότητα, τον ελάχιστο θόρυβο που παράγει και τη φιλότιμη προσπάθειά του να κρατήσει κεκτημένη ταχύτητα ακόμα και σε ανωφέρειες χιλιομέτρων. Φιμώνεται όμως από τις πολύ μακριές σχέσεις μετάδοσης και το μεγάλο βάρος, που δεν αρκούν όμως να κάνουν το αυτοκίνητο δυσάρεστο, το αντίθετο μάλιστα.

  Opel Zafira Tourer 16 D 3

  Οδηγώντας είτε σε αυτοκινητόδρομο είτε σε επαρχιακό, το Zafira Tourer έχει αρχοντική και άνετη κύλιση με την ανάρτηση να είναι πραγματικό μαγικό φίλτρο για τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Ταυτόχρονα όμως και παρά το μεγάλο βάρος, οι κλίσεις στις στροφές είναι αμελητέες, ενώ και οι αντιδράσεις του αμαξώματος απόλυτα προβλέψιμες. Στο ασφαλές και άνετο ταξίδι προσφέρουν τα μέγιστα τα ισχυρά φρένα, καθώς και τα εξαιρετικά φώτα με την κατευθυνόμενη δέσμη. Σβέλτα, άνετα και με ασφάλεια, πολύ μακριά και πολλοί μαζί… Εφτά επιβάτες θα βολευτούν χωρίς πρόβλημα στο Zafira, ενώ αν είναι πέντε μπορούν να κουβαλήσουν και τις  οικοσκευές τους, καθώς τα 709 λίτρα του χώρου αποσκευών αρκούν και για μετακόμιση.

  Τα καλά νέα στο εσωτερικό δεν σταματούν εδώ, αφού οι χώροι για τοποθέτηση και αποθήκευση μικρών αντικειμένων είναι πραγματικά ανεξάντλητοι και ενίοτε προσαρμοζόμενοι, όπως αυτός μεταξύ των δύο εμπρός καθισμάτων. Όλα τα παραπάνω αποκτούν δεν ιδιαίτερη αξία χάρη στο γεγονός ότι το μήκος του αμαξώματος του Opel Zafira Tourer δεν ξεπερνά τα 4,656 μέτρα, όντας μικρότερο των περισσότερων συμβατικών μεσαίων σεντάν.

  Opel Zafira Tourer 16 D 13

  Πραγματοποιώντας περισσότερα από 800 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής του σε πλειάδα συνθηκών, μπορέσαμε να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο και βαρύ αυτοκίνητο  καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 6,5 λίτρα πετρελαίου/100 χιλιόμετρα (καλύτερη κατανάλωση τα 5,9 λίτρα)  και έχει εκπομπές CO2 μόλις 109 gr/km, με αποτέλεσμα χαμηλό κόστος χρήσης. Αλλά και το κόστος συντήρησης, με τα διαστήματα service να φτάνουν τις 30.000 χλμ. (ή ένα χρόνο) και την εξαετή εγγύηση (2+4 χρόνια) είναι ιδιαίτερα συμφέρον, με αποτέλεσμα το κόστος αγοράς των  29.600€ χωρίς απόσυρση να φαντάζει απόλυτα λογικό.

  Γιαννούλας Νίκος

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  Κυβισμός 1.598 κ.εκ.
  Κύλινδροι 4 σε σειρά
  Ισχύς 136 ίπποι στις 3.500 σ.α.λ
  Ροπή 320 Nm στις 2.000 σ.α.λ
  Κιβώτιο ταχυτήτων Χειροκίνητο 6 σχέσεων
  Εκπομπές CO2 109 γρ./χλμ
  Μήκος 4,658 μέτρα
  Πλάτος 1,884 μέτρα
  Ύψος 1,685 μέτρα
  Μεταξόνιο 2,760 μέτρα
  Βάρος 1.700 κιλά
  Χώρος αποσκευών 709 λίτρα

  Κατανάλωση (εργοστασιακές τιμές)

  Εντός πόλης 4,6 λίτρα/100 χλμ.
  Εκτός πόλης 3,8 λίτρα/100 χλμ.
  Μικτό 4.1 λίτρα/100 χλμ.

  Επιδόσεις (εργοστασιακές τιμές)

  Επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα 11,2″
  Τελική ταχύτητα 193 χλμ/ώρα

  Τιμή

   Από 24.300€. Ισχύει πρόγραμμα έκπτωσης 2.000€

  Σχόλια

  Σχόλια