Pecking order

Έχουν περάσει μόλις 2 εβδομάδες από το Grand Prix Αυστραλίας και η εικόνα που πήραμε από τα FP του GP Μαλαισίας είναι αρκετά αλλαγμένη. Η ψαλίδα που υπήρχε μεταξύ της Mercedes και των υπολοίπων δείχνει να έχει μειωθεί σημαντικά.

Αν κοιτάξουμε τους απόλυτους χρόνους που πέτυχαν οι οδηγοί στο FP2 με τα μεσαία ελαστικά θα δούμε ότι από τον 1ο μέχρι τον 6ο η διαφορά είναι 2 δέκατα. Και το εκπληκτικότερο είναι ότι σε αυτά τα 6 μονοθέσια έχουμε και τους 3 προμηθευτές κινητήρων. Όλοι ήταν με φρέσκο σετ όταν σημείωσαν τους χρόνους τους και με μικρό φορτίο καυσίμου. Ο πρώτος γύρος ήταν ο καλύτερος και στη συνέχεια η απόδοση των ελαστικών δεν τους επέτρεψε να μειώσουν. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλους. Ο Vettel σημείωσε την ταχύτερη επίδοσή του στον δεύτερο γύρο με την μεσαία γόμα, κι αυτό ίσως είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει να κρατήσουμε για τη συνέχεια.

Η Mercedes παραμένει το φαβορί, αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Οι κινητήρες δείχνουν να λειτουργούν σωστά και η RB10 η οποία, ήταν αυτή που λογικά θα είχε τα μεγαλύτερα προβλήματα ψύξης, γυρίζει απροβλημάτιστα στη Sepang. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι οι πρωταθλητές έχουν ένα πολύ καλό, όσον αφορά την αεροδυναμική απόδοση, μονοθέσιο αν δεν αντιμετωπίσουν προβλήματα θα είναι δύσκολος αντίπαλος.

Όσον αφορά τα μεγάλα stint και τον πιθανό ρυθμό αγώνα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίεργη. Η W05 δείχνει να ταλαιπωρείται από έντονη φθορά, κυρίως με τη μέση γόμα, όπως ακριβώς και πέρυσι στη Μαλαισία. Το παραδέχθηκε άλλωστε κι ο Rosberg, λέγοντας πως έχουν περισσότερη φθορά απ’ ότι υπολόγιζαν. Η υψηλή θερμοκρασία είναι αυτή που δυσκολεύει την κατάσταση για τα «ασημί βέλη». Πρόβλημα με την θερμοκρασία αντιμετωπίζει και η McLaren με τον Button να δηλώνει ότι το αδύναμο σημείο της MP4-29 είναι στις γρήγορες στροφές. Μπορεί οι αναβαθμίσεις που έχει φέρει η ομάδα να βοήθησαν αλλά η ζέστη θολώνει την απόδοση τους.

rosberg-malaysiagp-fp-14

Σε stint των 8-10 γύρων η Mercedes έχει τον καλύτερο ρυθμό με την Red Bull να ακολουθεί από κοντά. Σίγουρα αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν στη θέση των «ταύρων» να δουν μια Williams αλλά η FW36 υστερεί κατά 8 δέκατα από τον ρυθμό της W05. Σε παρόμοιο ρυθμό με την βρετανική ομάδα κινείται και η Ferrari. Αυτές οι 4 ομάδες είναι που θα μας απασχολήσουν για τις θέσεις του βάθρου την Κυριακή το πρωί. Στα όρια της δεκάδας οι McLaren και Force India θα δώσουν τη δική τους μάχη ενώ πιο πίσω ακολουθούν Toro Rosso και Sauber. Η μάχη μεταξύ Marussia και Caterham μάλλον θα βρει νικητές του Ρώσους καθώς η ομάδα του Tony Fernandes αντιμετωπίζει προβλήματα, στον εντός έδρας αγώνα της. Τέλος η Lotus, αν καταφέρει να τερματίσει τον αγώνα θα είναι θαύμα καθώς η Ε22 δείχνει να μην σταματά να βγάζει προβλήματα.

Η μέση γόμα είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο πιο αργή από την σκληρή χωρίς όμως η σκληρή να δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με την Pirelli και οι δύο γόμες χάνουν περίπου 0,25 με 0,35 δευτερόλεπτα ανά γύρο, κάτι το οποίο δεν περίμεναν. Από άποψη σταθερότητας απόδοσης είναι περίπου ίδιες οι δύο γόμες. Η διαχείριση των ελαστικών θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο την Κυριακή. Κι εκεί είναι που η Mercedes δείχνει να «χωλαίνει». Red Bull και Ferrari δείχνουν να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Βέβαια η εικόνα που πήραμε από τα FP είναι πολύ γενική καθώς στον αγώνα τα πράγματα αλλάζουν, έχει να κάνει με το τι μάχες έχεις να δώσεις πόσο πρέπει να διαχειριστείς τα καύσιμα και πολλά άλλα.

Με αυτά τα δεδομένα ίσως τελικά δούμε διαφορετική στρατηγική από ορισμένους. Πριν τα FP τα δύο pitstop έδειχναν να είναι η καλύτερη λύση, όμως με την φθορά να είναι έντονη δεν αποκλείεται κάποιοι να δοκιμάσουν και 3η αλλαγή. Μια πιθανή επιλογή είναι να εκκινήσουν όλοι με την μέση γόμα και στη συνέχεια να βάλουν δύο φορές την σκληρή ώστε να φτάσουν μέχρι το τέλος με 2 pitstop. Όλα αυτά βέβαια αν δεν βρέξει, όπως προβλέπουν τα μετεωρολογικά δελτία.

Η δράση συνεχίζεται στη Sepang στις 7 το πρωί του Σαββάτου με το FP3.

raikkonen-malaysiagp-fp-14

Σχόλια

Σχόλια