Λίγο πριν τα FP

Ας αρχίσουμε από το πρώτο ατύχημα της χρονιάς. Η Caterham του Kobayashi εμβόλισε την Williams του Massa στην πρώτη στροφή του Albert Park. Οι εικόνες από το ατύχημα έδειξαν ότι το ρύγχος της CT05 χώθηκε από κάτω από την FW36, όταν την χτύπησε στο πίσω μέρος. Τα νέα μονοθέσια σχεδιάστηκαν με αυτόν τον τρόπο για λόγους ασφαλείας, σε ατυχήματα από το πλάι του cockpit να μην χτυπήσουν τον οδηγό στο κεφάλι. Όμως εδώ βλέπουμε ότι με το νέο ρύγχος μπορεί ένας οδηγός να έχει σοβαρό ατύχημα χτυπώντας ένα μονοθέσιο από πίσω. Αυτοί οι φόβοι είχαν εκφραστεί από τον Adrian Newey κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τους ίδιους φόβους έχει και ο Kobayashi λέγοντας πως η FIA πρέπει να ξανασκεφτεί τον σχεδιασμό των ρυγχών.

Ο Lewis Hamilton πρόκειται να ξεκινήσει το FP1 με τον κινητήρα που είχε στην πλάτη του λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στην Αυστραλία. Ναι αυτόν που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τον αγώνα καθώς είχε πρόβλημα στον έναν κύλινδρο. Οι μηχανικοί της Mercedes τον επισκεύασαν και θέλουν να δουν αν έφτιαξαν το πρόβλημα. Έτσι λοιπόν αν δείτε τον Βρετανό να κάνει στην άκρη την Παρασκευή μην ξαφνιαστείτε. Βέβαια είναι σημαντικό, για την συνέχεια του πρωταθλήματος, να έχει λυθεί το πρόβλημα αυτό καθώς το κάθε μονοθέσιο έχει στη διάθεσή του μόλις 5 κινητήρες για όλη τη χρονιά.

Ο ήχος των νέων μονοθέσιων της F1 είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην Μαλαισία, με τον Sebastian Vettel να δηλώνει:

Είναι σ***α. Ήμουν στο pitwall στην Αυστραλία και μπορώ να πω ότι είχε περισσότερη ησυχία από ένα μπαρ. Αυτό δεν είναι καλό για τον κόσμο. Η F1 πρέπει να είναι θεαματική και ο ήχος είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία.

Από την άλλη μεριά όμως έχουμε τις δηλώσεις του Jenson Button, ο οποίος φαίνεται ότι βαρέθηκε να ακούει όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια για τη νέα εποχή της F1. Ο Βρετανός το είπε ξεκάθαρα, να πάτε αλλού! Σε όποιον αρέσει! Σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκε ο Felipe Massa ο οποίος είπε ότι πρέπει να αποδεχτούμε τον ήχο των νέων μονοθεσίων καθώς πλέον είναι πολύ αργά για να αλλάξει κάτι.

Κι όμως ορισμένοι έχουν βρει την λύση…

williams-noisemaker-funny-14

Ο Kimi Raikkonen είχε ένα πολύ δύσκολο 3ήμερο στην Αυστραλία πριν 2 εβδομάδες, χωρίς να βολεύεται στην F14T. Ο Φινλανδός ήταν πολύ εκνευρισμένος όλο το 3ήμερο (σχετικό θέμα) καθώς τίποτα δεν λειτουργούσε όπως ήθελε. Από την Μαλαισία όπου βρίσκεται, δήλωσε πως το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα φρένα αλλά το set-up του μονοθεσίου. Το εμπρός μέρος της F14T δεν είναι στα μέτρα του Iceman και είναι γνωστό ότι θέλει να έχει εμπιστοσύνη στο εμπρός μέρος του μονοθεσίου. Ρισκάρω να πω ότι στην Sepang θα έχει άλλο ένα δύσκολο 3ήμερο καθώς, αεροδυναμικά, η πίστα απαιτεί περισσότερα από τα μονοθέσια σε σχέση με το Albert Park.

Επίσης το θέμα που έχει προκύψει με το βάρος του κινητήρα της Ferrari, απασχολεί σημαντικά την Sauber. Η ελβετική ομάδα αποκάλυψε ότι τα μονοθέσιά της είναι υπέρβαρα, λόγω του κινητήρα της Scuderia. Το weight effect είναι υψηλό στη Sepang και υπολογίζεται περίπου στα 0,36 δευτερόλεπτα ανά 10 κιλά. Οπότε τα 13 κιλά επιπλέον που έχουν οι Ferrari, Marussia και Sauber στα μονοθέσιά τους λόγω του κινητήρα είναι κάτι σημαντικό.

Τέλος σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν φέρει αναβαθμίσεις γι’ αυτόν τον αγώνα, κυρίως διαφορετικές λύσεις στις εμπρός πτέρυγες, τις οποίες θα δοκιμάσουν στα FP. Υπομονή, στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής ξεκινάει η δράση. Φυσικά ο καιρός για όλο το 3ήμερο αναμένεται με βροχές και καταιγίδες.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια