Motornews Test: Nissan Note 1.2

  Χώροι μικρού-μεσαίου σε αμάξωμα μικρού, πολλά στοιχεία ασφάλειας, μεγάλη πρακτικότητα και άνεση

  Το πρώτο πράγμα που αναγνωρίζεις στο νέο Nissan Note είναι η εξέλιξή του σε σχέση με τον προκάτοχό του. Δεν έχει πάρει μόνο τα καλά γονίδια, δηλαδή τους χώρους, αλλά έχει κάνει και ένα βήμα παραπέρα. Η  ποιότητα υλικών, αναβαθμισμένη σχεδίαση και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών έχουν ανεβάσει το επίπεδο. Το Note προσαρμόζεται άψογα στις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας που αναζητά χώρους, ποιότητα και ρεαλιστική τιμή.

  Ευρυχωρία και πρακτικότητα είναι δύο λέξεις συνυφασμένες με το νέο «μικρό» οικογενειακό της Nissan. Το Note μπορεί να κοιτάξει στα μάτια μεγάλα ταξιδιάρικα αυτοκίνητα καθώς  ο χώρος των επιβατών είναι εντυπωσιακά άνετος. Επίσης τα 295 λίτρα του χώρου αποσκευών χωράνε πραγματικά τη ντουλάπα όλης της οικογένειας για διακοπές ενός μήνα. Με την αναδίπλωση των καθισμάτων το Note από οικογενειακό μετατρέπεται σε mini-van.

  Η λέξη εργονομία, είναι άλλη μια που έρχεται στο νου όταν βρίσκεσαι μέσα στο Note 2ης γενιάς. Άφθονες θήκες για μικροαντικείμενα, καφέδες, αναψυκτικά, νερά κι όλες τους σε σωστές θέσεις, έτσι όπως ορίζει ο άτυπος κώδικας της σωστής εργονομικής μελέτης. Επίσης το διπλό ντουλαπάκι του συνοδηγού μπορεί να φιλοξενήσει πληθώρα εγγράφων και μικροαντικειμένων. Η ποιότητα υλικών σε συνδυασμό με τον μοντέρνο σχεδιασμό του σαλονιού ανεβάζουν λίγο ακόμα το επίπεδο του supermini.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Αυτό όμως που κάνει πραγματικά το Note να ξεχωρίζει είναι ο εξοπλισμός του. Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από ακριβότερα αυτοκίνητα. Τι θέλετε; Κάμερα οπισθοπορείας; Κάλυψη 360 μοιρών (η πιο πρόσφατη αντίστοιχη εφαρμογή που έχουμε πετύχει, βρίσκεται στη νέα BMW X5…); Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας; Προειδοποίηση στο καθρέπτη για την «τυφλή» γωνία; Τα έχει όλα. Η οθόνη 5,8 ιντσών στην κονσόλα δεν ανεβάζει μόνο την ποιότητα του εσωτερικού αλλά λύνει και τα χέρια. Οι καμπύλες και οι γωνίες του νέου αμαξώματος πολλές φορές μπορούν να μας δυσκολέψουν στο παρκάρισμα μέσα στην πόλη. Όμως με τις κάμερες σε όλες τις πλευρές τους αυτοκινήτου ο οδηγός δεν έχει να «φοβηθεί» και πολλά μια και μπορεί να παρκάρει με ακρίβεια χιλιοστού. Όσο για το «blind spot warning», εξυπηρετεί ιδιαίτερα σε συνθήκες μέτριας κίνησης, όπου ο οδηγός μπορεί να το εμπιστευτεί ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, καθώς εκτός από την ένδειξη πάνω στον καθρέπτη θα ακουστεί και ένας προειδοποιητικός ήχος όταν υπάρχει κάποιο όχημα στην «τυφλή γωνία».

  Ας πούμε όμως και δυο λόγια για τον κινητήρα του Note. Σίγουρα η έκδοση με τον τρικύλινδο των 1.200 κ.εκ δεν μπορεί να συγκριθεί με την έκδοση diesel που φορά το διαμάντι της Renault. Όμως και οι 80 ίπποι του τρικύλιδρου 1.200αρη μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους. Η κατανάλωση μπορεί να κυμανθεί με ευκολία κάτω από τα 6,5 λίτρα/100 χλμ. χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον οδηγό. Η ελαστικότητα του κινητήρα επιτρέπει άνετη κίνηση σε χαμηλές στροφές ακόμα κι όταν είναι όλη η οικογένεια μέσα.

  Συνοψίζοντας, για το Nissan Note 2ης γενιάς έχουμε να πούμε: χώροι μικρού-μεσαίου σε αμάξωμα μικρού, πολλά στοιχεία ασφάλειας, πρακτικότητα και εξαιρετικό επίπεδο άνεσης.  Αν τώρα αυτά συνδυαστούν με την αξιοπιστία της Ιαπωνικής εταιρείας και με την τιμή των 12.350 ευρώ τότε έχουμε ένα πολύ δυνατό παίχτη στην κατηγορία των μικρών οικογενειακών.

  Τεχνικά Χαρακηριστικά

  Κυβισμός 1.198 κ.εκ.
  Κύλινδροι 4 σε σειρά
  Ισχύς 80 ίπποι στις 6.000 σ.α.λ
  Ροπή 11 Kgm στις 4.000 σ.α.λ
  Κιβώτιο ταχυτήτων Χειροκίνητο 5 σχέσεων
  Εκπομπές CO2 109 γρ./χλμ
  Μήκος 4,100 μέτρα
  Πλάτος 1,695 μέτρα
  Ύψος 1,530 μέτρα
  Μεταξόνιο 2,600 μέτρα
  Βάρος 1.036 κιλά
  Χώρος αποσκευών 295 λίτρα

  Κατανάλωση (εργοστασιακές τιμές)

  Εντός πόλης 5.9 λίτρα/100 χλμ.
  Εκτός πόλης 4.0 λίτρα/100 χλμ.
  Μικτό 4.7 λίτρα/100 χλμ.

  Επιδόσεις (εργοστασιακές τιμές)

  Επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα 13.7″
  Τελική ταχύτητα 170 χλμ/ώρα

  Τιμή

   Από 12.350€

  Αδάμ Αλέξανδρος

  Σχόλια

  Σχόλια