Το νέο Audi R18 e-tron Quattro

Παρουσιάστηκε σήμερα το νέο R18 e-tron Quattro με το οποίο η Audi θα προσπαθήσει να κατακτήσει άλλο ένα πρωτάθλημα στο WEC αλλά και άλλη μια νίκη στις 24 ώρες του Le Mans. Η Audi φέτος διάλεξε έναν ξεχωριστώ τρόπο για την παρουσίαση του νέου της πρωτότυπου. Ο πολυνίκης οδηγός στις 24 ώρες του Le Mans, Tom Kristensen, οδήγησε από το κέντρο της ιστορικής πόλης μέχρι την πίστα, κάνοντας εκεί έναν γύρο.

Ο Δανός στοχεύει φέτος στη 10η νίκη του στον θρυλικό αγώνα αλλά το έργο του θα είναι πιο δύσκολο από κάθε άλλη φορά διότι το 2014 αναμένεται να είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές χρονιές στο πρωτάθλημα αντοχής. Η Toyota πιέζει για αποτελέσματα και η Porsche έχει μπει δυναμικά στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό σίγουρα είναι καλό για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού διότι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ανταγωνιστική χρόνια.

Προς έκπληξη πολλών η Audi ανακοίνωσε τη χρήση μιας πηγής ανάκτησης ενέργειας και όχι δύο, όπως είχε πέρυσι. Ο πρώτος τρόπος είναι η ανάκτηση της ενέργειας που χάνεται κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος (ERS-K) και ο δεύτερος τρόπος είναι η ανάκτηση της θερμικής ενέργειας που χάνεται από τον κινητήρα (MGU). Το R18 του 2014 θα έχει μόνο το ERS-K το οποίο θα δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς, όπως ακριβώς και πέρυσι. Οι άνθρωποι της Audi εξήγησαν ότι δεν είχαν τα αποτελέσματα που ήθελαν από το MGU και γι’ αυτό το εγκατέλειψαν. Για να καλύψουν το κενό τα κυβικά του κινητήρα αυξήθηκαν από 3.700 κ.εκ. σε 4.000 κ.εκ. Ακόμα μια αλλαγή είναι στην απόδοση του ERS-K την οποία έριξαν στα 2MJ. Με αυτόν τον τρόπο η Audi θα αγωνιστεί στην μικρότερη υποκατηγορία της LMP1. Η Porsche έχει δηλώσει ότι θα βρίσκεται στην κατηγορία των 8MJ. Όσον αφορά την Toyota θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα βρίσκεται στην ίδια υποκατηγορία ή θα μπει σε αυτή των 6MJ. Η TS04 Hybrid θα παρουσιαστεί την Πέμπτη.

Όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ότι η Audi δεν θα είναι το μεγάλο φαβορί για το 2014 αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η χρονιά καθώς η αξιοπιστία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα η γερμανική εταιρεία έχει τα πρωτεία.

Το νέο R18 θα πατήσει πίστα το 2ήμερο 28-29 Μαρτίου στην πίστα Le Castellet της Γαλλίας όπου θα διεξαχθεί το επίσημο τεστ για το WEC. Το πρωτάθλημα ξεκινά στις 20 Απριλίου στο Silverstone.

Σχόλια

Σχόλια