Live Test: Nissan Note 1.2

  «Ζωντανές δοκιμές» στο Motornews με καθημερινές αναφορές για αυτοκίνητα που έχουμε στα χέρια μας

  Το Nissan Note 1.2 είναι το νέο απόκτημα του Live Test του Motornews. Σε αυτές τις «ζωντανές δοκιμές» εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της χρήσης, καθώς στο τέλος κάθε πενθημέρου ζωντανής δοκιμής θα δημοσιεύεται και ένα πλήρως άρθρο που θα αναφέρεται στα κλασικά: επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, κόστος. Μείνετε συντονισμένοι.

  Παρασκευή 21 Νοεμβρίου

  Η ημέρα αποχωρισμού του Nissan Note έφτασε. Αυτά που μας έμειναν μετά από μία εβδομάδα μαζί είναι ο ελαστικός κινητήρας, οι χώροι μικρού-μεσαίου σε αμάξωμα μικρού, πολλά στοιχεία ασφάλειας, πρακτικότητα και άνεση. Ο τρικύλινδρος των 1.200 κ.εκ έχει πολύ καλή λειτουργία σε χαμηλό φάσμα στροφών, τόσο καλή που νομίζεις ότι στα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρεται περίπου 11 kg ροπής έχει γίνει λάθος. Η ποιότητα υλικών, η αξιοπιστία Nissan σε συνδυασμό με την πολύ δυνατή τιμή των 12.350 ευρώ κάνουν το Note δυνατό παίχτη στην κατηγορία των μικρών οικογενειακών.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Πέμπτη 20 Νοεμβρίου

  Έχουμε πει για τους χώρους του Note, δεν έχουμε πει; Μάλλον δεν είπαμε όσα έπρεπε. Τα ντουλαπάκια και οι θήκες είναι τόσα πολλά, που δεν ξέρεις τι να χρησιμοποιήσεις.
  Εντυπωσιακός όμως είναι και ο χώρος των επιβατών. Με μεγάλη άνεση, το Note φιλοξενεί μια πενταμελή οικογένεια και τις αποσκευές της. Αν είσαι 1.80 και χρειάζεται να κάτσεις πίσω δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι: όχι μόνο χωράς αλλά ταξιδεύεις άνετα. Επίσης αν χρειάζεται να μεταφέρεις κάτι ογκώδες πάλι μην αγχώνεσαι. Για παράδειγμα ένα πλυντήριο ρούχων μπορεί να ταξιδέψει πολύ άνετα μαζί σου από το Καπανδρίτι μέχρι την Αθήνα. Φυσικά έχοντας ρίξει τα πίσω καθίσματα.

  Ένα τελευταίο σχόλιο για σήμερα κερδίζει επάξια η ηχητική προειδοποίηση για τις ζώνες ασφαλείας. Αν ο συνοδηγός σου βγάλει τη ζώνη για να κατέβει, έστω 1 μέτρο πριν σταματήσει το αυτοκίνητο, τότε την έβαψες. Αυτό το σπαστικό μπιπ-μπιπ δεν σταματάει ότι κι αν κάνεις: είτε τραβήξεις χειρόφρενο, είτε ανοίξεις την πόρτα. Μόνο αν σβήσεις τον κινητήρα ή πετάξεις έξω από το αυτοκίνητο τον συνοδηγό – και μάλιστα χωρίς να τον χαιρετήσεις.

  Τετάρτη 19 Νοεμβρίου

  note-mirror-cameraΣήμερα θα ασχοληθούμε με τα… μπλιμπλίκια του Note. Η κάμερα οπισθοπορείας σιγά-σιγά γίνεται must και τοποθετείται όλο και σε περισσότερα αυτοκίνητα. Όμως η Nissan πάει το θέμα ένα βήμα παραπέρα. Κάμερες παντού που καλύπτουν τις δύσκολες, και όχι μόνο, γωνίες του αυτοκινήτου. Αυτή είναι μια σημαντική κίνηση από τους Ιάπωνες καθώς τέτοιου είδους συστήματα βλέπαμε μόνο ακριβά μοντέλα, όπως για παράδειγμα η BMW X5.Το παρκάρισμα πραγματικά γίνεται παιχνιδάκι. Η απεικόνιση του αυτοκινήτου απ’ όλες τις γωνίες στην 5,8 ιντσών οθόνη της κεντρικής κονσόλας κάνει τη ζωή μας εύκολη, πολύ εύκολη.

  note-park

  note-mirror-safetyΤο «blind spot warning» όπως το ονομάζει η Nissan, λειτουργεί θαυμάσια και πολλές φορές σε γλυτώνει από μπελάδες. Οι κάμερες στους πλαϊνούς καθρέπτες ελέγχουν τι γίνετε πίσω μας και μας ειδοποιούν. Αν για παράδειγμα δεν έχεις προσέξει καλά και θες να αλλάξεις λωρίδα τότε θα ακουστεί ένας προειδοποιητικός ήχος και η ένδειξη πάνω στον καθρέπτη θα ανάψει. Τώρα η προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας δυστυχώς χωλαίνει λίγο. Όχι, όχι δεν φταίει η Nissan αλλά η θαμπή διαγράμμιση των δρόμων. Στην Κηφισίας δυσκολευτεί πολύ να «διαβάσει» τον δρόμο ενώ στην Αττική Οδό το σύστημα δουλεύει ρολόι.

   

   

   

  Τρίτη 18 Νοεμβρίου

  Ένα από τα χαρακτηριστικά του Note είναι η προσαρμογή. Μεταβάλλεται από καθημερινό εργαλείο μεταφοράς από και προς τη δουλειά σε οικογενειακό MPV και εκδρομικό όχημα με θαυμαστή ευκολία. Η ελαστικότητα του κινητήρα στις χαμηλές στροφές σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς σχετικά οικονομικά στην πόλη, ενώ η σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων επιτρέπει  άνετο ταξίδι. Δεν είναι “καθαρόαιμο” είτε της αστικής, είτε της οικογενειακής χρήσης  αλλά ένας εξαίρετος συμβιβασμός για μια πλειάδα αναγκών.

  note-front

  Μετά από 300 και κάτι χιλιόμετρα αστικών και υπεραστικών διαδρομών η μέση κατανάλωση είναι μεταξύ 6,2 και 6,3 λίτρα/100χλμ.

  note-fuel-average

  Δευτέρα 17 Νοεμβρίου

  Άξιος αντικαταστάτης. Το νέο Nissan Note δεν έχει πάρει μόνο τα καλά γονίδια του προκατόχου του, δηλαδή τους χώρους, αλλά έχει κάνει και ένα βήμα παραπέρα. Η ποιότητα στο εσωτερικό έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η ηχομόνωση της καμπίνας από τους εξωτερικούς θορύβους είναι εξαιρετική. Τα ντουλαπάκια, οι θήκες και οι θηκούλες σε προκαλούν να τα γεμίσεις και να βρεις τα όρια χωρητικότητας. Επίσης ο τρικύλινδρος 1,2 των 80 ίππων δεν σε κουράζει ακόμα κι όταν έχεις όλη την οικογένεια μέσα.

  note-inside note-trunk

  Σχόλια

  Σχόλια