Μια τελευταία ματιά στη Μελβούρνη

Η Formula 1 ταξιδεύει στη Μαλαισία για τον δεύτερο αγώνα της χρονιάς αλλά δεν μπορώ να αφήσω έτσι απλά την Μελβούρνη να φύγει. Ρίχνοντας λοιπόν μια τελευταία ματιά σε όσα έγιναν βλέπει κανείς ότι το προβάδισμα που έχουν οι κινητήρες Mercedes έναντι των υπολοίπων είναι πολύ μεγάλο, και ακόμα μεγαλύτερο είναι το προβάδισμα που έχει η εργοστασιακή ομάδα των Γερμανών.

Στην Αυστραλία η Mercedes δεν έπαιξε όλα τις τα χαρτιά. Μόνο μετά την επανεκκίνηση, στον 15ο γύρο όταν βγήκε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, πήραμε ένα δείγμα του τι μπορεί να κάνει η W05. Σε εκείνο το σημείο o Nico Rosberg πίεσε και έφτιαξε γρήγορα μια διαφορά από τον 2o Daniel Ricciardo. Ο ρυθμός του Γερμανού ήταν κατά 1,3 δευτερόλεπτα/γύρο ταχύτερος του Αυστραλού. Σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα η Mercedes έκανε απλώς διαχείριση της διαφοράς, οικονομία σε καύσιμα και ελαστικά. Η διαφορά σε αυτά τα πρώτα στάδια είναι μεγάλη αλλά η Ferrari και η Renault δεν θα μείνουν έτσι. Σε περιπτώσεις σαν αυτή, που η τεχνολογία των κινητήρων είναι ακόμα «άγουρη», η ψαλίδα μπορεί να μικρύνει πιο γρήγορο καθώς δεν υπάρχει κορεσμός σε ιδέες και λύσεις.

Ο ρυθμός της Red Bull στην Αυστραλία ίσως να ήταν μεγαλύτερη έκπληξη από αυτόν της Mercedes μετά τον πολύ δύσκολο χειμώνα. Από την άλλη ο ρυθμός της Ferrari «θόλωσε» από τα προβλήματα στα ηλεκτρικά αλλά και στα φρένα. Ας σταθούμε λίγο στη Ferrari καθώς λίγες ημέρες μετά τον αγώνα στην Αυστραλία βγήκε η είδηση που ανέφερε ότι ο κινητήρας των Ιταλών είναι κατά 13 κιλά πιο βαρύς από τους αρχικούς υπολογισμούς. Κι εδώ έχουμε μια νέα ιστορία που θα μας απασχολήσει στην πορεία του πρωταθλήματος. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τις Sauber και Marussia αλλά και έκπληξη στους ίδιους τους ανθρώπους στο Maranello.

Η Ferrari είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να αλλάξει αυτή την κατάσταση, καθώς και η ίδια χάνει αλλά και οι πελάτες πιέζουν (Sauber-Marussia). Όμως οι κινητήρες έχουν μπει σε homologation και το κλειδί για οποιαδήποτε αλλαγή είναι οι τεχνικές οδηγίες (TD) που έχουν δοθεί από τη FIA. Οι κανονισμοί αναφέρουν ότι αλλαγές στους κινητήρες μπορούν να γίνουν μόνο για λόγους αξιοπιστίας. Φυσικά εδώ χωράει πολύ νερό…

Μετά την Αυστραλία λοιπόν έχουν ανοίξει δύο μέτωπα. Το ένα είναι η κατανάλωση καυσίμου και το άλλο είναι οι τυχόν επεμβάσεις στους κινητήρες. Μην ξεχνάμε ότι επεμβάσεις στον κινητήρα της θέλει να κάνει και η Renault. Όμως η Mercedes δεν πρόκειται να τις αφήσει έτσι, έχει αποδείξει ότι παίζει δίκαια και δεν πρόκειται να χάσει έτσι απλά το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει. Όπως έχουμε ξαναπεί αναμένεται πολύ σκληρή χρονιά.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια