Γιατί το 2014 είναι σημαντικό για τον Vettel

Λένε ότι η επόμενη χρονιά από αυτήν που κάποιος κατέκτησε το πρωτάθλημα είναι σημαντικότερη καθώς πρέπει να αποδείξει ότι δεν στέφθηκε τυχαία πρωταθλητής. Αυτό όμως φαίνεται να μην ισχύει τόσο πολύ για τον Sebastian Vettel καθώς, παρόλο που έχει πάρει 4 συνεχόμενους τίτλους, ακόμα υπάρχουν αμφιβολίες για το… κράμα του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο Γερμανός έχει πάρει 4 εύκολους τίτλους καθώς η Red Bull από το 2010 έως και το 2013 είχε το καλύτερο μονοθέσιο στο grid. Ίσως αυτό της McLaren του 2012 να ήταν καλύτερο αλλά η αξιοπιστία ήταν η αχίλλειος πτέρνα της βρετανικής ομάδας. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία βέβαια.

Το 2014 ξεκίνησε πολύ άσχημα για τους πρωταθλητές με την Renault να αντιμετωπίζει προβλήματα με τον κινητήρα της και η επιθετική σχεδίαση του Adrian Newey στο πίσω μέρος της RB10 να κάνει τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα. Ίσως λοιπόν αυτή η χρονιά να προσφέρεται στον Vettel για να πείσει και τους πιο δύσκολους να τον δεχτούν στο club των μεγάλων πρωταθλητών.

Οι δοκιμές εξέλιξης ήταν καταστροφικές για την RBR αλλά και ο πρώτος αγώνας είναι ήδη στα σκουπίδια για τον Vettel. Η απόδοση της Mercedes στην Αυστραλία είναι καταπέλτης για το ποιος είναι το φαβορί στα πρώτα στάδια της χρονιάς. Η W05 κινήθηκε σε ρυθμούς Red Bull 2013 στο Albert Park με τον Nico Rosberg να μοιάζει με Sebastian Vettel ανοίγοντας τη διαφορά του 1,3 δευτερόλεπτα/γύρο. Όμως υπάρχουν και καλά σημάδια για τους πρωταθλητές. Η απόδοση του Daniel Ricciardo τόσο στον αγώνα όσο και στις κατατακτήριες. Δεν θα σταθώ στον αγώνα καθώς εκκρεμεί ακόμα ένα δικαστήριο, αλλά θα σταθώ στις κατατακτήριες δοκιμές.

Εκεί η RB10 έδειξε να επιβεβαιώνει τα όσα λέγονταν στις χειμερινές δοκιμές, ότι είναι ένα εξαιρετικό μονοθέσιο με εκπληκτική αεροδυναμική απόδοση. Εκεί που χρειάστηκε την κάθετη δύναμη, δηλαδή στο βρεγμένο Q3, την είχε κι έτσι ο Ricciardo κατάφερε και σημείωσε τον 2ο χρόνο. Θα τολμήσω να πω ότι αν είχε τα βρόχινα ελαστικά της Pirelli και όχι τα ενδιάμεσα ίσως να είχε πάρει και την pole position από τον Lewis Hamilton.

Αυτά τα καλά σημάδια βλέπει ο Vettel και παραμένει αισιόδοξος. Το θέμα όμως είναι, πότε θα λύσει τα προβλήματα η Renault και πόσο μεγάλη θα έχει γίνει η διαφορά όταν θα μπορέσουμε να δούμε μια ανταγωνιστική Red Bull. Ο Vettel γνωρίζει ότι όλοι δουλεύουν μέρα-νύχτα για να λύσουν τα προβλήματα και αυτό που έχει να κάνει μέχρι τότε είναι να ελαχιστοποιήσει το χαμένο έδαφος. Επίσης θα πρέπει να μπορέσει να διαχειριστεί την πίεση η οποία θα είναι τεράστια καθώς όλοι τον περιμένουν στην γωνία. Vettel και Red Bull φέτος έχουν να ανέβουν ένα βουνό αλλά ο Γερμανός γνωρίζει ότι οι μεγάλοι πρωταθλητές φαίνονται στις αντιξοότητες. Έχει λοιπόν την ευκαιρία να δώσει μια απάντηση στις κριτικές που έχει δεχθεί για το ότι πάντα είχε το καλύτερο μονοθέσιο και πήρε εύκολα πρωταθλήματα.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια