Τι άλλο είδαμε στην Αυστραλία
Όλοι παρατηρήσαμε, το 3ήμερο του GP Αυστραλίας, πόσο δύσκολα έγιναν τα νέα μονοθέσια με τις αλλαγές στους κανονισμούς. Από την πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών μέχρι και την καρό σημαία του αγώνα οι οδηγοί έπρεπε να διαχειριστούν την τερατώδη ροπή, η οποία σε συνδυασμό με την μειωμένη κάθετη δύναμη κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, αλλά και τα νέα φρένα (break by wire).
Μπορεί ο ήχος να μην μας εξιτάρει καθώς απέχει παρασάγγας από το στρίγκλισμα των προηγούμενων ετών αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι η οδηγησιμότητα των φετινών μονοθεσίων δεν έχει καμία σχέση με αυτή των περσινών. Οι οδηγοί πέρασαν δύσκολες στιγμές, όλο το 3ήμερο και κυρίως την Κυριακή, ακουμπώντας πολλές φορές τους τοίχους του Albert Park και προσπαθώντας να βάλουν τη δύναμη κάτω χωρίς να ξεκάνουν τελείως τα ελαστικά τους.
Άλλο ένα πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν τα φρένα. Ο Kimi Raikkonen είναι αυτός που έχει τα πρωτεία, καθώς ο Φινλανδός την ημέρα του αγώνα δεν κατάφερε ποτέ να φρενάρει όπως ήθελε. Όλοι είχαν ένα πέρασμα από τα γρασίδια το 3ήμερο και η στροφή 9 ήταν η αγαπημένη όλων καθώς εκεί είδαμε τις περισσότερες εξόδους. Τα φρένα φέτος ίσως να είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους οδηγούς καθώς η κατανομή πέδησης μπορεί να αλλάζει από στροφή σε στροφή και γύρο με το γύρο ανάλογα με τις ανάγκες του ERS.
Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς, εκτός από το ότι οι οδηγοί θα πονοκεφαλιάσουν φέτος, μας έδειξε ότι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από πέρυσι. Από τις δοκιμές εξέλιξης γνωρίζαμε ότι οι μηχανικοί χρειάζονται πολλές περισσότερες ώρες για να επιδιορθώσουν κάποια βλάβη καθώς τα συστήματα είναι νέα και πολύπλοκα. Ο χρόνος που μπορεί να χρειαστούν είναι από 6 έως 18 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Caterham, Marussia και Lotus. Η ομάδα του Tony Fernandes αντιμετώπισε πρόβλημα με το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου στο μονοθέσιο του Kamui Kobayashi με αποτέλεσμα ο Ιάπωνας να χάσει και τις δύο περιόδου της Παρασκευής. Επίσης το πρόβλημα του Marcus Ericsson στα υδραυλικά τον ανάγκασε να χάσει την 2η περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Οι μηχανικοί της Marussia αναγκάστηκαν να δουλέψουν όλη τη νύχτα της Παρασκευής για να έχουν έτοιμα τα μονοθέσια για το Σάββατο. Η δε Lotus είχε στα γκαράζ της μια Λερναία Ύδρα αντί για την Ε22. Οι μηχανικοί έλυναν το ένα πρόβλημα και αμέσως εμφανιζόταν άλλο. Παρασκευή και Σάββατο πήγαν χαμένα και μόνο την Κυριακή μπορούμε να πούμε ότι λειτούργησαν κάπως τα μονοθέσια. Η Lotus πλήρωσε το τίμημα του ότι δεν πήγε στις δοκιμές της Jerez στην αρχή της χρονιάς. Η κατάσταση βέβαια θα βελτιωθεί για όλους όσο περνάει ο καιρός και οι μηχανικοί οικειοποιούνται με τις νέες τεχνολογίες.
Τέλος ο ρυθμός των μονοθεσίων στις δοκιμές του Μπαχρέιν ήταν μια ψευδαίσθηση. Μπορεί ο Felipe Massa να πλησίασε πολύ κοντά στον χρόνο της περσινής pole position στο Sakhir αλλά τελικά ο ρυθμός διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το 2013. Στην Αυστραλία είδαμε ότι οι χρόνοι ήταν περίπου 3,7 δευτερόλεπτα πιο αργοί από πέρυσι και αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων με τόσες αλλαγές στους κανονισμούς. Φυσικά στην πορεία ο ρυθμός θα ανέβει αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει τα επίπεδα της περσινής χρονιάς.