Ενθουσιασμός για τη νέα εποχή

Μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος με τον τρόπο που ξεκινά αυτή η νέα εποχή της Formula 1. Η επιστροφή στους τούρμπο κινητήρες και όλες αυτές οι αλλαγές στην αεροδυναμική απόδοση των μονοθέσιων έχουν ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα. Σε πολλούς ίσως να μην αρέσει αυτή η κατάσταση που επικρατεί με μονοθέσια να μην έχουν ολοκληρώσει βασικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως για παράδειγμα η Red Bull δεν κατάφερε να δουλέψει πάνω στην κατανάλωση του Renault κινητήρα γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε να τον κάνει να συνεργαστεί με την RB10. Όμως το ότι επιτέλους η F1 κατάφερε να ξεκολλήσει, γιατί κολλημένη ήταν αυτά τα τελευταία χρόνια και έκανε κύκλους κυνηγώντας την ουρά της, έστω και με αυτόν τον τρόπο προσωπικά με χαροποιεί και μου δίνει ελπίδες ότι θα δούμε απρόβλεπτους αγώνες φέτος.

Όταν σκέφτομαι το 3ήμερο στην Αυστραλία πραγματικά έρχονται εικόνες από retro αγώνες με ομάδες να μην καταφέρνουν να τερματίσουν και ανατροπές. Κάτι που σπανίζει στην σύγχρονη F1. Τα τελευταία χρόνια επικρατούσε το «δεν σπάει δεν χαλάει». Ίσως να πήγαμε στο άλλο άκρο, ναι ίσως αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις και συνήθως σπάνια ξεκινάς από την μέση, συνήθως ξεκινάς από την αρχή. Θα ήθελα μια καλύτερη Renault αλλά τολμώ να πω πως ο Adrian Newey έχει κάνει και πάλι το θαύμα του οπότε αν ο κινητήρας των Γάλλων ήταν, όχι εξίσου καλός με των υπολοίπων αλλά κοντά, μάλλον η RB10 θα ήταν ξεκάθαρα μπροστά. Οπότε ίσως αυτό το catch up που πρέπει να γίνει  να είναι καλό για το σπορ. Είναι ωραίο να βλέπεις πρωταθλητές να δουλεύουν σκληρά ώστε να μείνουν στην κορυφή.

Δεν θα διαφωνήσω με όσους πιστεύουν ότι η νέα F1 είναι πολύπλοκη και αυτός ο συνδυασμός τούρμπο, μπαταριών, ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου χαλάνε λίγο το γλυκό αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς βρισκόμαστε στην δεύτερη δεκαετία του 2000 και όλο αυτό είναι αναγκαίο κακό. Ναι θα προτιμούσα κάτι πιο pure όμως δεν γίνεται. Αυτοί που έζησαν τη δεκαετία του 1970 έβλεπαν τα μονοθέσια του 1990 και γελούσαν, κι όμως αυτή την εποχή βλέπουμε τα μονοθέσια της δεκαετίας του 90 και λέμε, αυτά ήταν μονοθέσια όχι τα σημερινά. Κάθε εποχή έχει τα δικά της θετικά και αρνητικά. Αυτή η αλλαγή της F1 δεν είναι αναγκαστικά προς το κακό, ίσως να είναι πιο ενδιαφέρουσα στις νέες γενιές.

Πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, έτσι και τώρα. Θεωρώ ότι το μέλλον της F1 είναι καλό, διαφορετικό μεν, αλλά αυτό το κάνει ενδιαφέρον… σε κανέναν δεν αρέσει η στασιμότητα.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια