GP Γερμανίας: Επιστροφή στο Hockenheim

Το ταξίδι της Formula 1 συνεχίζεται το προσεχές σαββατοκύριακο στο Hockenheim για το Γερμανικό Grand Prix. Οι ομάδες έχουν να αγωνιστούν σε αυτή την πίστα από το 2012 καθώς πέρυσι το Γερμανικό GP έγινε στο Nurburgring.

Μπορεί η χάραξη του Hockenheim να έχει αλλάξει από το 2002 αλλά αυτός θα είναι μόλις ο δεύτερος αγώνας της Pirelli σε αυτή την πίστα. Επίσης, η απαγόρευση του συστήματος FRIC στις αναρτήσεις θα έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά των μονοθεσίων, στο set-up, στη διαχείριση των ελαστικών και φυσικά στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ομάδες. Υπάρχουν αρκετοί άγνωστοι στην εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι ομάδες κι αυτό σίγουρα είναι καλό για το θέαμα.

Μετά την εγκατάλειψη του Nico Rosberg στο Silverstone, ο Lewis Hamilton –με τη νίκη του- μείωσε τη διαφορά στους 4 βαθμούς. Έτσι οι δύο τους θα έχουν άλλη μια σκληρή μονομαχία. Φυσικά έχουν τον πρώτο λόγο για τη νίκη και το 1-2. Ο Hamilton θα προσπαθήσει να πάρει τη νίκη στον εντός έδρας αγώνα του Rosberg, όχι μόνο για το βαθμολογικό προβάδισμα αλλά και για το ψυχολογικό. Από την άλλη ο Γερμανός θέλει τη νίκη μπροστά στους συμπατριώτες του.

hockenheim-stadium-12

Πίσω από τις δύο W05 οι Ferrari, Red Bull και Williams αναμένεται να είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για το χαμηλότερο σκαλί του βάθρου. Η βρετανική ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, με δύο συνεχόμενους τερματισμούς στο βάθρο, οπότε θα είναι δυνατός αντίπαλος στη Γερμανία. Η RBR έδειξε να βρίσκει λίγη από τη χαμένη της ταχύτητα, αλλά κριτήριο για την απόδοσή της θα είναι –για μια ακόμα φορά- ο κινητήρας της Renault. Αν ο Energy F1 δουλέψει σωστά η RB10 έχει τη δυνατότητα για μια καλή εμφάνιση. Φυσικά ο Sebastian Vettel θα παλέψει σκληρά για ένα καλό αποτέλεσμα μπροστά στους συμπατριώτες του. Η Ferrari παραμένει λίγο πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους αλλά ο Fernando Alonso κάνει τα πάντα ώστε να φέρει την F14T ψηλά. Ο μαχητής Ισπανός θα τα δώσει όλα και στο Hockenheim. Εξάλλου είναι ο μοναδικός, από τους εν ενεργεία οδηγούς, που έχει 3 νίκες. Ο Hamilton ακολουθεί με δύο νίκες κι ο Vettel με μία.

Στο Hockenheim συναντάς όλων των ειδών τις στροφές. Η πρόσφυση στην έξοδο των αργών στροφών παίζει μεγάλο ρόλο καθώς το σπινάρισμα μειώνει τη ζωή τους. Η Pirelli θα φέρει τις δύο πιο μαλακές γόμες της, τη μαλακή και την πολύ μαλακή. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται θα παίξουν μεγάλο ρόλο καθώς σε συνδυασμό με τα φορτία που θα δεχτούν τα P Zero στις γρήγορες στροφές θα δυσκολέψουν τη διαχείρισή τους. Σε αυτό το κομμάτι έρχεται να προστεθεί και η απαγόρευση του συστήματος FRIC. Με την απαγόρευση του υδραυλικού συστήματος των αναρτήσεων οι ομάδες θα έχουν έναν επιπλέον παράγοντα να σκεφτούν, καθώς πλέον θα βασίζονται περισσότερο στα ελαστικά. Δεν αποκλείεται να δούμε παραπάνω pitstop από τα δύο που αρχικά υπολογιζόταν.

Η διαφορά μεταξύ του κόκκινου και του κίτρινου P Zero αναμένεται να είναι 8 δέκατα. Η στρατηγική θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι ομάδες θα έχουν αρκετές επιλογές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αναμένονται δύο pitstop με το πρώτο στον 18ο γύρο και το δεύτερο στον 41ο γύρο. Όμως, ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα είναι η απώλεια απόδοσης των ελαστικών ίσως δούμε και 3η αλλαγή.

hockenheim-map

Η πίστα του Hockenheim έχει μήκος 4,574 χιλιόμετρα κι ο αγώνας έχει διάρκεια 67 γύρους. Συνολικά η πίστα έχει 17 στροφές. Απαιτείται μέτρια προς υψηλή κάθετη δύναμη. Η τελική αναμένεται να αγγίξει τα 320χλμ/ώρα. Οι οδηγοί πάνε τέρμα γκάζι στο 67% του γύρου και στο 15% πατάνε φρένο. Η φθορά των φρένων είναι υψηλή και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Το Grand Prix στη Γερμανία ξεκινά την Παρασκευή 18/7 στις 11:00 με το FP1. Όλο το 3ήμερο μπορείτε να παρακολουθείτε τη δράση μέσα από τις σελίδες του motornews αλλά και να ενημερώνεστε μέσω Twitter: www.twitter.com/motornews_gr και μέσω Facebook: www.facebook.com/motornewsgr

Τηλεοπτική μετάδοση από τον OteTV ζωντανά όλο το 3ήμερο και από τον Alpha ο αγώνας το μεσημέρι της Κυριακής.

Τα ελαστικά του 3ημέρου

monaco-tires-14

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 3ημέρου.

Παρασκευή Σάββατο Κυριακή
FP1 11:00 – 12:30 FP3 12:00 – 13:00 Race 15:00
FP2 15:00 – 16:30 Qualy 15:00

Πρόγραμμα GP2

Παρασκευή Σάββατο Κυριακή
FP 13:00 – 13:45 Race 1 16:40 – 17:55 Race 2 11:35 – 12:25
QP 16:55 – 17:25

Πρόγραμμα GP3

Παρασκευή Σάββατο Κυριακή
FP 18:50 – 19:35 QP 10:45 – 11:15 Race 2 10:25 – 11:00
 Race 1 18:20 – 18:55

Σχόλια

Σχόλια