Εσύ τι λες: Αναλύοντας το 2008 του Kimi

  Για πολλούς η χειρότερη χρονιά του Raikkonen αλλά ας ρίξουμε ξανά μια ματιά

  Για όσους δεν το είδαν!! Θα ήθελα να κάνω μια αναδρομή στη χρονιά του 2008 για τον Raikkonen (βέβαια συμπεριλαμβάνω και τους Massa,Hamilton αρκετά). Μια χρονιά που θεωρείται από πολλούς κάκιστη (ίσως η χειρότερη στην καριέρα του και αυτή η άποψη ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο αφού η F2008 κυριολεκτικά πετούσε στα χέρια του Massa στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς).

  GP Αυστραλίας
  Aπό λάθος της ομάδας ξεκινάει από την 15η θέση στο grid. Έπειτα από εκπληκτική εκκίνηση μετά από κάποιους γύρους φτάνει να διεκδικεί τη θέση του Kovalainen κι εκεί έρχεται και το πρώτο δικό του λάθος για το 2008 όπου χάνει τα φρένα στη Whiteford και φεύγει στην άμμο χάνοντας πολλές θέσεις. Από εκεί και πέρα άρχισαν και άλλα λάθη… και το συγκεκριμένο GP τελείωσε όσο άσχημα ξεκίνησε. Πρόβλημα ο κινητήρας και εγκατέλειψε λίγο πριν το τέλος ο Φινλανδός. Ωστόσο κατάφερε και πήρε έναν βαθμό αφού εγκατέλειψαν συνολικά 16 μονοθέσια. Παρεμπιπτόντως ο Hamilton πήρε την πρώτη θέση κάνοντας εξαιρετικό αγώνα.

  GP Μαλαισίας
  Από τις δοκιμές έδειχναν δυνατά τα Ferrari και το ίδιο συνεχίστηκε και στις κατατακτήριες όπου έκαναν το 1-2 με τον Φινλανδό δεύτερο. Κάνοντας αλάνθαστο αγώνα τελικά πήρε την πρώτη θέση την ώρα που ο Massa όντας δεύτερος κάνει παιδαριώδες λάθος με ένα τετακέ το οποίο τον οδήγησε στην αμμοπαγίδα και εγκαταλείπει. Ο Hamilton με την πέμπτη θέση στη Μαλαισία βρίσκεται ακόμη πρώτος στο πρωτάθλημα.

  GP Μπαχρέιν
  Κι εδώ τα Ferrari έδειχναν να κυριαρχούν από την Παρασκευή ωστόσο στις κατατακτήριες ένα μικρό λάθος του Φινλανδού τον έριξε στην τέταρτη θέση με τον Massa να ξεκινάει δεύτερος. Στην εκκίνηση τα Ferrari πέρασαν στις θέσεις 1-3 και μετά από λίγο ο Kimi περνάει και τον Kubica και βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Έτσι θα συνεχίσουν έως τον τερματισμό μάλιστα, με τον Hamilton να τερματίζει εκτός βαθμών. Πρώτος λοιπόν ο Kimi στη βαθμολογία.

  GP Ισπανίας
  Το τέλειο GP για τον Φινλανδό ο οποίος δήλωσε πως ήταν ίσως το καλύτερο τριήμερο της καριέρας του. Πρώτος στις ελεύθερες της Παρασκευής. Pole το Σάββατο. Νίκη την Κυριακή και ταχύτερο γύρο. Δέκα ακόμη βαθμοί για τον Φινλανδό και όλα δείχνουν πως είναι το φαβορί για τον τίτλο.

  Βαθμολογία:
  Raikkonen:29
  Hamilton:20
  Massa:18

  raikkonen-spain-win-08

  GP Τουρκίας
  Την νίκη για τρίτη συνεχή χρονιά είχε σαν στόχο ο Massa στην Κωνσταντινούπολη και τα κατάφερε. Pole το Σάββατο, νίκη την Κυριακή με τον Hamilton δεύτερο και τον Raikkonen τρίτο. Δεύτερος συνεχόμενος ταχύτερος γύρος για τον Kimi για τη χρονιά του 2008 δείχνοντας την ταχύτητα τόσο του ίδιου όσο και της F2008.

  Βαθμολογία:
  Raikkonen:35
  Massa:28
  Hamilton:28

  GP Μονακό
  Στο πριγκηπάτο έγινε μια πραγματική μάχη στις κατατακτήριες όπου Massa-Raikkonen-Hamilton απείχαν λιγότερο από μισό δέκατο του δευτερολέπτου καταλαμβάνοντας τις θέσεις 1-2-3 αντίστοιχα. Στον αγώνα έγινε ένας χαμός με τον Hamilton να παίρνει την νίκη (έπειτα και από τύχη με το σκασμένο ελαστικό-SC) και τον Kimi να τερματίζει 9ος αφού έπεσε πάνω στο Sutil στην έξοδο από το τούνελ διαλύοντας το εμπρός μέρος της F2008. Κανένας βαθμός για τον Φινλανδό και έφυγε με την παρηγοριά του ταχύτερου γύρου, 3ο σερί.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:38
  Raikkonen:35
  Massa:34

  GP Καναδά
  Τρίτη θέση για τον Kimi το Σάββατο και pole για τον Lewis. Και το μοιραίο έμελλε να γίνει στον 19o γύρο του αγώνα. SC στην πίστα και όλοι στα pits. Βγαίνουν πρώτοι οι Raikkonen και Kubica περιμένοντας ο ένας δίπλα στον άλλον να ανάψει το πράσινο φως. Ο Lewis με λάθος απροσεξίας πέφτει πάνω στην F2008 του Kimi με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν και οι δυο (το ίδιο λάθος έπραξε και ο Rosberg αλλά κατάφερε να συνεχίσει). Ο Kimi εξαιτίας αυτού του ατυχήματος έχασε πιθανότατα μια νίκη (είτε δεύτερη θέση) και για δεύτερο σερί αγώνα φεύγει χωρίς βαθμούς. Για ακόμη μια φορά όμως παίρνει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:38
  Massa:38
  Raikkonen:35

  GP Γαλλίας
  Ο Kimi έπειτα από δυο συνεχόμενους αγώνες χωρίς βαθμό πήγε στο Magny-Cours με στόχο τη νίκη. Πήρε την pole αλλά ένα πρόβλημα στην εξάτμιση της Ferrari δεν τον άφησε να κερδίσει κι έτσι έμεινε στη δεύτερη θέση περιορίζοντας τη ζημιά. Για έναν ακόμη αγώνα ταχύτερο γύρο o Φινλανδός. Ο Lewis τερμάτισε στη 13η θέση εξαιτίας της ποινής που είχε από τον προηγούμενο αγώνα.

  Βαθμολογία:
  Massa:48
  Raikkonen:43
  Hamilton:38

  raikkonen-ecclestone-08

  GP Αγγλίας
  Πρώτη pole για τον μέτριο Kovalainen έως τώρα και δεύτερη θέση για την μέτρια Red Bull με τον Webber στις κατατακτήριες του Σαββάτου. Τρίτος ο Raikkonen και τέταρτος ο Hamilton. Στην εκκίνηση της Κυριακής με μαγική εκκίνηση ο Hamilton περνάει δεύτερος και μετά από λίγο περνάει τον Kovalainen για την πρώτη θέση. Με τα λάθη των Webber και Kovalainen ο Kimi περνάει δεύτερος και με συνεχόμενους ταχύτερους γύρους φτάνει τον Lewis και μπαίνουν μαζί για pit stop. Στη Ferrari έχουν την φαεινή ιδέα να αφήσουν τον Kimi με τα ίδια ελαστικά πράγμα που του κατέστρεψε τον αγώνα. Κι εκτός από τη διεκδίκηση της νίκης έχασε και τη δεύτερη θέση. Ένας ακόμη ταχύτερος γύρος για τον Φινλανδό ωστόσο.

  Βαθμολογία:
  Raikkonen:48
  Hamilton:48
  Massa:48

  GP Γερμανίας
  Κακές κατατακτήριες για τον Kimi, κακός αγώνας για τον Kimi και κάπου εδώ φαίνεται πως χάνει ρυθμό. Σημαντικό ρόλο στην κάμψη του Φινλανδού η αναβάθμιση στην εμπρός ανάρτηση της F2008 αφού δυσκολεύεται με την υποστροφή και δεν μπορεί να φέρει τα ελαστικά στην ιδανική θερμοκρασία για τις κατατακτήριες. Νίκη για τον Lewis και τρίτη θέση για Massa.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:58
  Massa:54
  Raikkonen:51

  GP Ουγγαρίας
  Συνεχίζονται τα προβλήματα στις κατατακτήριες με τον Kimi να μην προλαβαίνει για ελάχιστα δευτερόλεπτα την γραμμή του τερματισμού στο τέλος του Q3 με αποτέλεσμα να μείνει στην 6η θέση. Στον αγώνα τώρα… η εγκατάλειψη του Massa λίγους γύρους πριν το τέλος και το σκασμένο ελαστικό του Hamilton ανακατεύει λίγο τη βαθμολογία. Ο Kimi τερματίζει τρίτος ωστόσο έχασε την ευκαιρία να παλέψει για την δεύτερη θέση λόγω προβλήματος στο υδραυλικά. Συν έναν ταχύτερο γύρο για τον Kimi για το 2008. Όπως φαίνεται είναι το μόνο πράγμα στο οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:62
  Raikkonen:57
  Massa:54

  GP Ευρώπης
  Τα προβλήματα για τον Kimi δεν λένε να σταματήσουν και ξανά είναι 3 δέκατα πίσω από τον Massa στις κατατακτήριες και καταλαμβάνει την 4η θέση στο Grid. Κακή εκκίνηση για τον Φινλανδό και χάνει κάποιες θέσεις. Στον 44ο γύρο γίνεται και λάθος στo pit stop της Scuderia με το σηματοδότη και ένα γύρο μετά ο Φινλανδός εγκαταλείπει τελειώνοντας άδοξα το πρώτο του GP στην πίστα της Βαλένθια και χάνοντας πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:70
  Massa:64
  Raikkonen:57

  raikkonen-hamilton-spa-08

  GP Βελγίου
  Μεγάλο φαβορί ο Φινλανδός με νίκες στο Βέλγιο όλες τις χρονιές στις οποίες τερμάτισε στο συγκεκριμένο GP, 2004,2005,2007. Η διαφορά του στις κατατακτήριες ωστόσο παραμένει στα 3 δέκατα από τον Massa πράγμα που δυσκολεύει το έργο του. Ωστόσο τα στοιχήματα ‘’δίνουν και παίρνουν’’ για νίκη του την Κυριακή. Κυριακή κι ενώ η πίστα στεγνώνει από την πρωινή βροχή όλοι ξεκινούν με τα στεγνά. O Raikkonen με τρομερή εκκίνηση περνάει τον Kovalainen και μετά την Eau Rouge και τον Massa. Ένα γύρο μετά στο ίδιο σημείο περνάει και τον Hamilton ο οποίος έχασε το πίσω μέρος στη La Source. Όσο δεν έβρεχε όλα έδειχναν πως θα είχαμε νίκη του Φινλανδού με το πρωτάθλημα να παίρνει φωτιά. Ο καιρός όμως είχε άλλη γνώμη και 3 γύρους πριν το τέλος αρχίζουν οι ψιχάλες με τον Hamilton να φτάνει άνετα τον Kimi και να περνάει κόβοντας το chicane της Bus Stop (και αναγκαστικά να τον αφήνει να περάσει για λίγο). Από εκεί και πέρα και για έναν γύρο έγιναν πολλές εναλλαγές στην πρώτη θέση με λάθη και των δυο όπου τελικά ο Φινλανδός εγκατέλειψε με δική του υπαιτιότητα και ο Hamilton πήρε τελικά την τρίτη θέση… (χάρις την ποινή που πήρε στην προσπάθεια του να περάσει τον Kimi στη Bus Stop και μη δίνοντας του αργότερα καθαρό πλεονέκτημα). Ο τίτλος (για τον Φινλανδό) ουσιαστικά τελείωσε στην πίστα του-το SPA. Παρόλα αυτά ας σημειώσουμε ένα ακόμη ταχύτερο γύρο του Φινλανδού.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:76
  Massa:74
  Raikkonen:57

  GP Ιταλίας
  Ενώ οι φήμες οργιάζουν για μεταγραφή του Alonso στη Ferrari ο Kimi ανανεώνει το συμβόλαιο του μέχρι και το 2010. Και η Ferrari επιστρέφει στο πρώτη έκδοση ανάρτησης της F2008 για τον Kimi. Στις κατατακτήριες όμως την “πάτησε” τόσο ο ίδιος όσο και ο Hamilton με τη βροχή κι έμειναν εκτός Q3. Στον αγώνα μέτρια τα πράγματα για τον Φινλανδο ώσπου να στεγνώσει η πίστα. Με το που στέγνωσε έκανε γύρο στους 10 συνεχόμενους ταχύτερους γύρους οι οποίοι δεν ήταν αρκετοί για να μπει στους βαθμούς.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:78
  Massa:77
  Raikkonen:57

  raikkonen-monza-08

  GP Σινγκαπούρης
  Βελτίωση μετά την αλλαγή της ανάρτησης για τον Φινλανδό στις κατατακτήριες αλλά είναι πλέον αργά. Τρίτη θέση στις κατατακτήριες λοιπόν. Μετά τους πρώτους δέκα γύρους όπου κινούνταν σε αργό ρυθμό αρχίζει πάλι τους ταχύτερους γύρους και φτάνει τον Hamilton… και κάπου εκεί έρχεται η τριπλέτα Μπριατόρε-Πικέ-Αλόνσο. Ο ένας σκέφτηκε, ο άλλος δημιούργησε και ο τρίτος τα έκανε όλα σωστά. Μεγάλο λάθος με τον σηματοδότη στο pitstop της Ferrari και ο Massa χάνει την ευκαιρία να περάσει πρώτος στη βαθμολογία. Αντ’ αυτού μηδέν βαθμούς για τον Βραζιλιάνο. Πίσω από τον Massa καθυστέρησε και ο Kimi που έχασε την τρίτη θέση και έπεσε 6ος. Μετά από λίγο από λάθος του διέλυσε την F2008 στον τοίχο. Και άλλος σερί αγώνας για τον Φινλανδό χωρίς βαθμό… και επίσης ξαναπαίρνει τον ταχύτερο γύρο.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:84
  Massa:77
  Raikkonen:57

  GP Ιαπωνίας
  Επικράτηση του Kimi έναντι του Massa μετά από πολύ καιρό στις κατατακτήριες. Στην εκκίνηση την Κυριακή περνάει τον Hamilton αλλά ο Lewis χάνει τα φρένα και στέλνει τους Kimi, Massa εκτός πίστας προσωρινά με αποτέλεσμα να χάσουν πολλές θέσεις. Πιθανότατα άλλη μια χαμένη νίκη για τον Kimi (ή έστω δεύτερη θέση χάρη στο λάθος του Lewis). Ο Hamilton αργότερα δέχεται ποινή και τελικά τερματίζει εκτός βαθμών δίνοντας ανάσα στον Massa. Τρίτος ο Kimi αλλά πλέον είναι αργά.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:84
  Massa:79
  Raikkonen:63

  GP Kίνας
  Επικράτηση του Φινλανδού ξανά έναντι του Massa στις κατατακτήριες. Σαφής η βελτίωση του μετά την αλλαγή της ανάρτησης… ωστόσο αναγκάζεται να παραδώσει τη δεύτερη θέση στον Massa που παλεύει για τίτλο στα τέλη του αγώνα.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:94
  Massa:87
  Raikkonen:69

  GP Βραζιλίας
  To τέλειο τριήμερο για τον Massa ο οποίος τερματίζει πρωταθλητής αλλά… τελικά το πρωτάθλημα αλλάζει χέρια ελάχιστα δεύτερα μετά και καταλήγει στον Lewis. O Kimi καταφέρνει τελικά να πάρει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα.

  Βαθμολογία:
  Hamilton:98
  Massa:97
  Raikkonen:75

  raikkonen-brazil-08

  ——————————-

  Αυτή ήταν λοιπόν η χρονιά που ο Raikkonen ήταν κατά πολλούς απογοητευτικός, βαρεμένος, χωρίς ενδιαφέρον και και και και…

  Κάποια στατιστικά λίγο.

  *Αυστραλία: Κινητήρας (και λάθος ομάδας κατατακτήριες)

  *Μονακό: Εκκινώντας από τη δεύτερη θέση εγκατέλειψε (δικό του λάθος)

  *Καναδάς: Τον εμβόλισε ο Lewis χάνοντας την πρώτη-δεύτερη θέση.

  *Γαλλία: Χάνει την πρώτη θέση εξαιτίας του προβλήματος στην εξάτμιση.

  *Αγγλία: Λάθος της ομάδας με τα ελαστικά. Χάνει και την δεύτερη θέση που είχε και την δυνατότητα να παλέψει για νίκη.

  *Ουγγαρία: Πρόβλημα στα υδραυλικά και του στερεί τη δυνατότητα να παλέψει για την δεύτερη θέση κι ενώ μείωνε πάνω από μισό δεύτερο στον γύρο τον Glock.

  *Βαλένθια: Κινητήρας

  *Βέλγιο: Από λάθος του χάνει την πρώτη (ή έστω την δεύτερη θέση)

  *Σιγκαπούρη: Πρώτα το λάθος της ομάδας στα pits (ενώ ήταν 3ος) και έπειτα το λάθος του ενώ ήταν 5ος.

  *Ιαπωνία: Περνάει πρώτος στην εκκίνηση αλλά ο Hamilton έχει άλλη άποψη. Τελικά τερματίζει τρίτος ο Kimi(και πάλι χαμένοι οι πόντοι μεταξύ πρώτης (ή δεύτερης) με την τρίτη θέση)

  *Κίνα: Δίνει την δεύτερη θέση στον Massa.

  raikkonen-face-08

  Όπως και να έχει παρόλο που συμπεριλαμβάνω αρκετά την έννοια της πιθανότητας ο Kimi θα μπορούσε να είχε πάρει το πρωτάθλημα τη χρονιά του 2008 (αν συμπεριλάβουμε κάποιους σίγουρους πόντους που θα μπορούσε να είχε σε συνδυασμό με τους 23 που τερμάτισε πίσω από τον Hamilton).

  Ένας συνδυασμός βέβαια ατυχιών, λαθών της ομάδας και δικά του, αλλά και κάποιοι παράμετροι του μονοθεσίου, των ελαστικών και του στυλ οδήγησης του τον έφεραν εκεί που τον έφεραν. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στο μισό και παραπάνω πρωτάθλημα ήταν είτε πρώτος είτε πολύ κοντά στην πρώτη θέση. Και μην ξεχνάμε πως η ταχύτητα υπήρχε. Ήταν ο πιο γρήγορος, 10 ταχύτεροι γύροι.

  Βέβαια ατυχίες, λάθη είχαν και άλλοι οδηγοί. Και το ίδιο blog θα μπορούσε να γίνει και για τον Massa, Hamilton. Αλλά οι βαθμοί που χάθηκαν από τον Kimi είναι πολλοί περισσότεροι.

  Νίκες:2

  Poles:2

  Fastest laps:10

  Εγκαταλείψεις:3

  Out of points(για διάφορους λόγους):6

  Συνοψίζοντας πιστεύω(ως fan του)πως δεν ήταν απογοητευτικός ο Kimi το 2008.Αυτά…Μεγάλο,βαρετό για κάποιους αλλά αξίζει να το διαβάσουν οι Kimi Fans(και άλλοι βέβαια) και να μου πουν τη γνώμη τους για εκείνη την χρονιά.

  Γιάννης Λάμπρου

  Στη νέα προσπάθεια του motornews.gr θέλουμε να συμμετέχεις και εσύ. Γράψε το δικό σου blog, τη δική σου άποψη πάνω στην ειδησιογραφία του παγκόσμιου motorsport και γίνε έτσι μέλος της ομάδας του μηχανοκίνητου portal ανεβάζοντας το fun factor της ενημέρωσης.

  Σχόλια

  Σχόλια