Audi A8: Κορυφαία τεχνολογία αυτοκίνησης (video)

  Η γερμανική εταιρεία υποστηρίζει -όχι χωρίς επιχειρήματα- ότι η νέα της ναυαρχίδα είναι το πιο προηγμένο αυτοκίνητο στον κόσμο.

  Audi A8 2017

  Στην τέταρτη γενιά του το νέο Audi A8 αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο της τεχνολογικής βιτρίνας της Audi η οποία, μην ξεχνάμε, έχει ως κεντρικό της εταιρικό σύνθημα τη φράση”πρόοδος μέσω της τεχνολογίας” (Vorsprung durch Technik). Ως το κορυφαίο μοντέλο, το Audi A8 οφείλει να ενσωματώνει την αιχμή της τεχνολογίας στα μηχανικά και ψηφιακά του συστήματα. Και το κάνει, μέσω του Audi AI.

  Δανειζόμενη τα αρχικά των λέξεων Artificial Intelligence (Τεχνητή Νοημοσύνη) η Audi δίνει το μήνυμα της ευφυούς τεχνολογίας του νέου A8. Το Audi AI σύντομα θα είναι ο κωδικός για ποικίλα καινοτόμα συστήματα που θα απαλλάξουν και θα ανακουφίσουν τον οδηγό ενώ ταυτόχρονα θα του προσφέρουν νέες δυνατότητες να χρησιμοποιήσει το χρόνο που περνάει στο αυτοκίνητο.

  Το νέο A8 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έχει αναπτυχθεί ειδικά για υψηλού βαθμού  αυτοματοποιημένη οδήγηση. Το σύστημα Audi AI Traffic jam pilot αναλαμβάνει την οδήγηση σε αργή κίνηση με ταχύτητα έως 60 χλμ./ώρα  και σε  αυτοκινητόδρομους με διάζωμα που διαχωρίζει τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου.

  Το σύστημα  Traffic jam pilot (σύστημα υποβοήθησης οδηγού σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης) διαχειρίζεται την εκκίνηση, την επιτάχυνση, το τιμόνι και το φρενάρισμα. Ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχει το αυτοκίνητο αλλά μπορεί να απομακρύνει  τα χέρια του από το τιμόνι  και  να επικεντρωθεί σε μια διαφορετική δραστηριότητα που υποστηρίζεται από το αυτοκίνητο, όπως η παρακολούθηση της ενσωματωμένης τηλεόρασης.

  Η λειτουργία αυτόνομης στάθμευσης  Audi AI  μπορεί να κατευθύνει  αυτόνομα το A8 προς και από ένα χώρο στάθμευσης ή ένα γκαράζ, ενώ ο ελιγμός παρακολουθείται από τον οδηγό ο οποίος δεν χρειάζεται να βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου.

  Η Audi μεταφέρει τα υψηλά πρότυπα ποιότητας στην ψηφιακή εποχή με έναν  ριζικά νέο τρόπο  χειρισμού απομακρύνοντας τελείως το οικείο περιστροφικό κουμπί και το touchpad του προηγούμενου μοντέλου ενσωματώνοντας όλες τις λειτουργίες που υπάρχουν στον  πίνακα οργάνων χωρίς κουμπιά και διακόπτες.

  Ο οδηγός ελέγχει το σύστημα Infotainment με το άγγιγμα του δακτύλου  στη μεγάλη οθόνη ενώ  μπορεί επίσης  να χρησιμοποιήσει μια δεύτερη οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα για να έχει πρόσβαση στις λειτουργίες κλιματισμού και άνεσης. Ο συνδυασμός της ακουστικής και απτής  ανάδρασης μαζί με τη χρήση κοινών χειρονομιών αφής  καθιστούν τη νέα λειτουργία MMI touch ιδιαίτερα ασφαλή, διαισθητική και γρήγορη στη χρήση.

  Ανάρτηση από το μέλλον

  Μια παγκοσμίως  νέα τεχνολογία είναι  η δυναμική ανάρτηση Audi AI. Μέσα από τις κάμερες οι οποίες σαρώνουν συνεχώς το οδόστρωμα ρυθμίζεται η διαδρομή και η απόσβεση της ανάρτησης  σε κάθε τροχό ξεχωριστά, προετοιμάζοντας έτσι το αυτοκίνητο ώστε να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος. Σε συνδυασμό επίσης με το  νέο σύστημα  pre sense (360 °), το αυτοκίνητο ανυψώνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, σε περίπτωση επικείμενης πλευρικής σύγκρουσης, μειώνοντας έτσι τις  συνέπειες του ατυχήματος για όλους τους επιβαίνοντες.

  Μια άλλη  καινοτομία είναι το δυναμικό σύστημα διεύθυνσης όλων των τροχών, που επιτρέπει στους πίσω τροχούς να στρέφονται προς την κατεύθυνση του συστήματος διεύθυνσης ανάλογα με την ταχύτητα. Ο χειρισμός του αυτοκινήτου καθίσταται ακόμα πιο δυναμικός και ακριβής με το δυναμικό διαφορικό το οποίο διανέμει ενεργά τη ροπή κίνησης μεταξύ των πίσω τροχών, συμπληρώνοντας τη μόνιμη τετρακίνηση quattro, που είναι πλέον στάνταρ στο νέο Α8.

  Το νέο Audi A8 σηματοδοτεί μια νέα εποχή σχεδίασης συνολικά για τη μάρκα. Το μπροστινό  μέρος με τις κάθετες εντυπωσιακές γρίλιες Singleframe και το  μυώδες σχήμα του  αμαξώματος, τονίζουν τη σπορ κομψότητα, την τεχνολογική υπεροχή και την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής.

  Το Audi Α8 ξεχωρίζει  τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, μέσω των πολύ εντυπωσιακών προβολέων HD Matrix LED με  φωτισμό  Audi λέιζερ και τη φωτεινή λωρίδα LED σε συνδυασμό με τα πίσω φώτα τεχνολογίας OLED. Αυτά παράγουν μοναδικά φωτεινά κινούμενα μοτίβα καθώς ο οδηγός πλησιάζει ή απομακρύνεται από το αυτοκίνητο.
  Η ελευθερία είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό της νέας ιδιαίτερης σχεδίασης, κάνοντας το Α8 να μοιάζει με ένα πολυτελές, ευρύχωρο lounge προσφέροντας στους επιβάτες  μέχρι και σύστημα για να κάνουν μασάζ στα πέλματα των ποδιών τους.

  Το νέο A8 θα διατίθεται στις βασικές του εκδόσεις με δύο ανασχεδιασμένους V6 κινητήρες: ένα 3.0 TDI και ένα 3.0 TFSI απόδοσης 286  και 340 ίππων αντίστοιχα, ενώ δύο οκτακύλινδρες εκδόσεις – μία 4.0 TDI με 435  και μια 4.0 TFSI με 460 ίππους θα ακολουθήσουν λίγο αργότερα.

  Το A8 L e-tron quattro με τον ισχυρό plug-in hybrid drive θα έρθει εντός του 2018 και αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή υβριδικής πρότασης. Ο 3.0  TFSI και ο ισχυρός ηλεκτρικός κινητήρας επιτυγχάνουν απόδοση 449 ίππων και ροπή 700 Nm, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου αποθηκεύει αρκετή ισχύ για περίπου 50 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής οδήγησης.

  Σχόλια

  Σχόλια