Live Test: BMW 530i

  Οι συγκλονιστικές νέες BMW συνεχίζουν και περνούν από τα χέρια μας τον τελευταίο καιρό. Τη λίστα, συμπληρώνει η καινούργια “5άρα” με τον δίλιτρο turbo κινητήρα και τους 252 ίππους.

  Η BMW 530i με το δίλιτρο μοτέρ και τους 252 ίππους της, ήρθε στο live test του Motornews με στόχο να μας δείξει πως είναι η σύγχρονη εκδοχή του μεγάλου sport sedan. Θα κάνουμε χιλιόμετρα μαζί της και θα την “ξεψαχνίσουμε” για να δούμε πως συνεχίζεται η παράδοση της BMW που ήθελε ακόμα και τα μεγάλα της sedan να έχουν κάτι από πιο sport κατηγορίες.

  Τρίτη 18 Ιουλίου

  Η ανάρτηση της 5άρας είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο τρόπος με τον οποίο “σιδερώνει” τις ανωμαλίες του δρόμου, είναι μοναδικός. Χωρίς ούτε υποψία θορύβου, κάνει τη δουλειά που πρέπει για να μένουν ατσαλάκωτοι οι επιβάτες αλλά και για να κρατιούνται τα -σχεδόν- 1.700 κιλά του αμαξώματος σε λογαριασμό ακόμα και υπό πίεση. Βλέπετε, 252 ίπποι είναι αυτοί. Μπορεί να μην έχουν το απαραίτητο background για να υποστηρίξουν την απόλυτα sport αίσθηση που θα περίμενες από ένα μεγάλο sedan με αυτό το χαρακτήρα αλλά μια χαρά τα καταφέρνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων.

  Και όπως και να έχει, μπορούν να φέρουν το αυτοκίνητο σε κατάσταση “ευθυμίας” αρκεί να ξέρει ο οδηγός τι κάνει. Εκείνο που έχει σημασία πάντως, είναι πως πραγματικά η σύγχρονη 5άρα, έχει πάει το θέμα της πολυτέλειας και της άνεσης σε άλλα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Περίεργο επίσης, μοιάζει το γεγονός πως η 530i είναι η βασική επιλογή που έχει κανείς αν θέλει 5άρα και βενζίνη, με το κόστος εκκίνησης για την επιλογή να είναι ελάχιστα κάτω από τα 70 χιλιάρικα- που δυσανάλογα εύκολα “φορτώνεται” και φλερτάρει με τα 80, αν του προσθέσεις ορισμένα πολύ χρήσιμα (και εφετζίδικα) έξτρα.

  Δευτέρα 17 Ιουλίου

  Είναι μια από τις πλέον παράξενες μέρες Ιουλίου που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. από το βράδυ της Κυριακής, η βροχή έχει τον πρώτο λόγο, ενώ όσοι κοροϊδεύαμε τους άλλους που έλεγαν “πάρτε και καμιά ζακέτα βγαίνοντας” κατάπιαμε τις γλώσσες μας. Αυτά με τον περίεργο καιρό -γενικώς και ειδικώς- που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

  Η αλήθεια είναι πως με ένα αυτοκίνητο σαν την 530i, η αισιοδοξία για τη συνέχεια είναι δεδομένη. Ανοίξαμε λίγο παραπάνω και το αρωματικό χώρου (ναι, ελέγχεται και αυτό από την κεντρική μονάδα με τον μεγάλο περιστροφικό διακόπτη) και κάναμε τις διαδρομές μας στην ποιοτικότατη καμπίνα που είναι επενδεδυμένη με τα ανοιχτόχρωμα δέρματα, “αποκομμένοι” από το περιβάλλον.

  Επίσης, είναι η πρώτη φορά που σε “5άρα”, οδηγώντας σκέφτεσαι πιο πολύ την “7άρα” παρά τη σειρά 3. Η διαφορά για όσους το θέλουν πενηνταράκια, είναι στο ότι η ανέκαθεν η 5άρα είχε πολύ πιο sport ύφος και παρέπεμπε στην σειρά 3. Ετούτη εδώ η περίπτωση όμως, είναι πιο πολυτελής και πιο “limo”- με μεγαλύτερη απόσταση από το sport προφίλ των μοντέλων της εταιρείας.

  Παρασκευή 14 Ιουλίου

  Το πρώτο πράγμα που σου τραβάει την προσοχή, είναι το κλειδί που μοιάζει (και λειτουργεί) σαν smart phone. Με την οθόνη του και τις επιμέρους λειτουργίες που ελέγχει να το κάνουν τελείως διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει να κάνουν τα κλειδιά των αυτοκινήτων. Είχε προηγηθεί η -άλλη συγκλονιστική- 740Li που μας είχε δώσει την ευκαιρία να εξοικειωθούμε με τη διαφορετική αυτή προσέγγιση του κλειδιού, αλλά και πάλι, το πράγμα είναι τόσο εντυπωσιακό που αναγκαστικά “μένεις” πάνω του αρκετή ώρα.

  Εκτός όλων των άλλων, στην 530i “μας”, μπορεί ο οδηγός να την ξεπαρκάρει από απόσταση- όταν για παράδειγμα σε μια διάταξη parking με κάθετες θέσεις, έχουν “στενέψει” τα πράγματα και δεν χωράει ο οδηγός να μπει στο αυτοκίνητο για να το πάρει και να φύγει. Το σούπερ κλειδί, δίνει τη λύση! Βάζεις μπροστά τον κινητήρα από το κλειδί και το “τραβάς” μπροστά ή πίσω τόσο όσο χρειάζεται για να μπεις στη θέση του οδηγού και να φύγεις. Άλλα κόλπα.

  Όπως καταλαβαίνετε, μετά από αυτό, το ότι από το τηλέφωνο εεεε, sorry, από το κλειδί μπορείς να ρυθμίσεις την ώρα αναχώρησης για την επόμενη διαδρομή και βάσει αυτής να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία στην καμπίνα προκειμένου να πας και να τη βρεις δροσερή, είναι το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις.

  Σχόλια

  Σχόλια