Νέο Volvo XC60

  Το ολοκαίνουργιο μεσαίο SUV της Volvo αποκλειστικά με δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου και με όλο το «look and feel» που τόσο εντυπωσίασε και αγαπήθηκε στη Σειρά 90

  Η Volvo Cars με υπερηφάνεια παρουσιάζει το Νέο XC60. Το νέο μοντέλο έχει όλα τα φόντα να ξεπεράσει την επιτυχία που σημείωσε η πρώτη γενιά του δημοφιλέστατου SUV, το οποίο στα εννέα χρόνια από την παρουσίασή του έγινε το πρώτο σε πωλήσεις premium SUV της μεσαίας κατηγορίας στην Ευρώπη, με σχεδόν ένα εκατομμύριο μονάδες να έχουν διατεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα μοντέλο που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% των συνολικών πωλήσεων της Volvo σε όλο τον κόσμο.

  «Διαθέτουμε μια πολύ ισχυρή παράδοση στο σχεδιασμό όμορφων και δυναμικών SUV, που παράλληλα προσφέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το Νέο XC60 δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα τέλειο αυτοκίνητο για το σημερινό ενεργό τρόπο ζωής και αποτελεί το επόμενο βήμα στη στρατηγική ανάπτυξης της μάρκας», δήλωσε ο Χάκαν Σάμουελσον (Håkan Samuelsson), Πρόεδρος και CEO της Volvo Cars.

  Νέες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας

  Το Νέο Volvo XC60, είναι ίσως το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ. Ενσωματώνει τρεις νέες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας στο βασικό του εξοπλισμό. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης. Τα τρία νέα συστήματα ασφάλειας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν αυτόματη υποβοήθηση στο τιμόνι και δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό για ακόμα καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου, προκειμένου να αποφύγει πιθανές επικείμενες συγκρούσεις.

  «Τα τρία νέα συστήματα συνιστούν ξεκάθαρα βήματα στη πορεία μας προς τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα. Το Νέο XC60 επωφελείται από όλη την τεχνολογία ασφάλειας που έχουμε λανσάρει στη Σειρά 90, διαθέτει για παράδειγμα την τεχνολογία αποφυγής εκτροπής από το δρόμο και την τεχνολογία για αποφυγή συγκρούσεων σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα. Αλλά το Νέο XC60 πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Πρόκειται για μία επιλογή που εναρμονίζεται απόλυτα με τη στρατηγική μας προσέγγιση να αναπτύσσουμε συστήματα που αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια σε πραγματικές οδικές συνθήκες. Το όραμά μας, εκφρασμένο και ως Vision 2020 (Όραμα 2020), είναι μέχρι το 2020 να έχουμε όλη την απαιτούμενη τεχνολογία ώστε να μην υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός σε οποιοδήποτε ατύχημα εμπλέκεται ένα μοντέλο Volvo», δήλωσε η Μαλίν Έκχολμ (Malin Ekholm), Διευθύντρια του Volvo Cars Safety Centre.

  Το πρωτοποριακό σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety, που πρώτη η Volvo παρουσίασε στην αυτοκινητοβιομηχανία στο XC60 πρώτης γενιάς και λειτουργεί τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, ενεργό πλέον για σχετική διαφορά ταχύτητας έως 60 χλμ./ώρα, συνοδεύεται τώρα από υποβοήθηση τιμονιού. Το αυτοκίνητο παρέχει ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης, προκειμένου να βοηθήσει τον οδηγό να αποφύγει άλλο όχημα, δικυκλιστές, πεζούς, μεγάλα ζώα ή ένα εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά του ενώ παράλληλα προετοιμάζει τις ζώνες ασφαλείας και τα φρένα για αυτόματη πέδηση αν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα. Η υποβοήθηση του τιμονιού στο νέο σύστημα λειτουργεί για ταχύτητες μεταξύ 50 και 100 χλμ./ώρα.

  Ένα επιπλέον νέο σύστημα ασφάλειας είναι το Oncoming Lane Mitigation (Σύστημα Αποφυγής Οδήγησης στο Αντίθετο Ρεύμα), το οποίο χρησιμοποιεί την υποβοήθηση τιμονιού για να συμβάλει στην αποτροπή των μετωπικών συγκρούσεων. Το σύστημα αυτό βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν συγκρούσεις με αντίθετα ερχόμενα οχήματα. Το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό όταν αυτός κινείται ακούσια έξω από τη λωρίδα του και στο αντίθετο ρεύμα, παρέχοντάς του στη συνέχεια αυτόματη υποβοήθηση στο τιμόνι, ώστε να τον οδηγήσει πίσω στη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας και έξω από την τροχιά κάποιου αντίθετα ερχόμενου οχήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ενεργό για ταχύτητες ανάμεσα στα 60 και τα 140 χλμ./ ώρα.

  Η υποβοήθηση τιμονιού πλέον εφαρμόζεται και στη νέα γενιά του BLIS, του γνωστού συστήματος επιτήρησης τυφλών σημείων, το οποίο επίσης επωφελείται από τη λειτουργία της υποβοήθησης τιμονιού για να μειωθεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων σε περιπτώσεις αλλαγής λωρίδας. Αν ανιχνευθεί κίνδυνος από επερχόμενο άλλο όχημα πίσω από το Νέο XC60, το BLIS πλέον λειτουργεί ανακατευθύνοντας το αυτοκίνητο πίσω στη λωρίδα του.

  Ως προαιρετική επιλογή στον εξοπλισμό του Νέου XC60 θα προσφέρεται επίσης το Pilot Assist, το προηγμένο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης της Volvo, ενεργό σε δρόμους με καλή σήμανση και μέχρι τα 130 km/h.
  Design

  Το Νέο XC60 είναι το πρώτο μοντέλο της Σειράς 60 που δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από τα μεγαλύτερα μοντέλα της μάρκας. Επενδύοντας πάνω στις αρετές που ανέδειξαν την προηγούμενη γενιά σε παγκόσμιο best-seller, το Νέο XC60 αποτελεί την πιο σύγχρονη έκφραση του σκανδιναβικού design. H δυναμική εξωτερική εμφάνιση συνδυάζεται με ένα εσωτερικό που εντυπωσιάζει εξίσου και το οποίο διακρίνεται από εκπληκτικό φινίρισμα και μοναδική ποιότητα κατασκευής.

  Το Νέο XC60 αποτελεί μία ακόμη ακλόνητη απόδειξη της στρατηγικής Volvo-by-Volvo. Ο υπέροχος συνδυασμός πολυτέλειας, ευρυχωρίας, ευελιξίας, απόδοσης και ασφάλειας δημιουργεί νέα μέτρα σύγκρισης στην κατηγορία των μεσαίων SUV, όπως ακριβώς έκανε και το αρχικό XC60 πριν εννέα χρόνια.

  «Το Νέο XC60 είναι ένα SUV που σχεδιάστηκε για να οδηγείται, όχι για να ατενίζει υπεροπτικά τους άλλους. Η εξωτερική του σχεδίαση διαθέτει μια αθλητική φόρμα με ραφιναρισμένη, διαχρονική ποιότητα. Το εσωτερικό του είναι αριστοτεχνική σύνθεση μελετημένης αρχιτεκτονικής, όμορφων υλικών και τεχνολογίας αιχμής – στοιχεία που δένουν άψογα μεταξύ τους. Το Νέο XC60 προσφέρει μια σκανδιναβική εμπειρία οδήγησης που θα κάνει τους πελάτες μας να αισθανθούν ξεχωριστοί», δήλωσε ο Τόμας Ίνγκενλατ (Thomas Ingenlath), Ανώτερος Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της Volvo Cars.

  SPA – Scalable Product Architecture

  Και το Νέο Volvo XC60, όπως και τα μοντέλα της Σειράς 90, έχει σχεδιαστεί, εξελιχθεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά και στο σύνολό του από τη Volvo. Είναι χτισμένο πάνω στη νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA), η οποία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ευελιξίας, εξέλιξης και οικονομίας κλίμακας στη σουηδική μάρκα και στην οποία θα βασιστούν όλα τα μελλοντικά μεγάλα μοντέλα της Volvo. Το πιο σημαντικό, ίσως, το ότι η SPA προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση και την υβριδική τεχνολογία. Το Νέο XC60 προσφέρεται – ήδη από το λανσάρισμά του – και σε Twin Engine υβριδική έκδοση.

  Κινητήρια συστήματα

  Το Νέο XC60 διατίθεται σε βενζινοκίνητες και πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, αποκλειστικά με τους γνωστούς, δίλιτρους τετρακύλινδρους κινητήρες Drive-E, που διακρίνονται για τις κορυφαίες επιδόσεις και την πολύ χαμηλή κατανάλωση, με ισχύ που ξεκινά από τους 190 και φτάνει τους 407 ίππους, στην Τ8 Twin Engine υβριδική έκδοση!

  Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, γνωστό από την ευρεία χρήση του στα μοντέλα της Σειράς 90 και που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του Νέου XC60.

  Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε δύο επίπεδα ισχύος, με 190 (έκδοση D4) ή 235 (έκδοση D5) ίππους. Και στο Νέο XC60 oι δίλιτροι πετρελαιοκινητήρες της οικογένειας Drive-E διαθέτουν τη γνωστή από τη Σειρά 90 πατέντα της Volvo, την PowerPulse. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή υλοποίηση η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς την παραμικρή υστέρηση που συχνά διακρίνει τους diesel turbo κινητήρες. Το PowerPulse λειτουργεί διοχετεύοντας αέρα υπό πίεση, από το φίλτρο αέρα, μέσω ενός κομπρέσσορα, σε ένα δοχείο όγκου δύο λίτρων. Όταν ο οδηγός θελήσει να επιταχύνει είτε από στάση είτε από χαμηλές στροφές, ο υπό πίεση αποθηκευμένος αέρας διοχετεύεται μέσω βαλβίδας στην πολλαπλή εξαγωγής για να τροφοδοτήσει το turbo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία άμεση και υψηλή παροχή ισχύος. Ο αέρας στο δοχείο αποθήκευσης ανατροφοδοτείται αυτόματα και η διαθεσιμότητα είναι συνεχής. Η πατέντα αυτή εξασφαλίζει στο Νέο XC60 εντυπωσιακές τιμές επιτάχυνσης.

  Όσον αφορά στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, η χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 rpm) και turbo (λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Διαθέσιμες οι εκδόσεις Τ5 με 254 ίππους και Τ6 με 320 ίππους.

  Όλες οι εκδόσεις είναι τετρακίνητες ενώ στις αρχές της επόμενης χρονιάς οι D4 και Τ5 εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες και ως προσθιοκίνητες.

  Τέλος, ήδη από το λανσάρισμα θα είναι διαθέσιμη στην αγορά και η plug-in Τ8 Twin Engine AWD υβριδική έκδοση, με συνδυαστική ισχύ 407 ίππων. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα 320 ίππων και ηλεκτροκινητήρα θα προσφέρει επιτάχυνση 0-100 σε χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα, ροπή 640 Nm (περίπου 65,3 χιλιογραμμόμετρα), μόλις 49 γρμ. εκπομπές CO2 και αυτονομία με αμιγώς ηλεκτροκίνηση σχεδόν 45 χιλιομέτρων.

  Driving Dynamics

  Ο στόχος των μηχανικών ήταν εξαρχής ένας και απλός: η δημιουργία του κορυφαίου SUV της κατηγορίας, με εντυπωσιακή πολυτέλεια και άπλετους χώρους, με τον οδηγό να κάθεται – τυπικά για την κατηγορία – σχετικά ψηλά αλλά να εμπνέεται από το ίδιο το αυτοκίνητο για δυναμική οδήγηση. Το μότο των μηχανικών στην εξέλιξη του μεγαλύτερου XC90 ήταν Relaxed Confidence (σε ελεύθερη απόδοση χαλαρωτική αυτοπεποίθηση), με στόχο να υπογραμμίσει την άνεση και τον έλεγχο, δύο βασικά στοιχεία στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο οδηγός το αυτοκίνητο. Στο Νέο XC60 το μότο αυτό έχει εξελιχθεί σε Inspired Confidence (εμπνευσμένη αυτοπεποίθηση, σε επίσης ελεύθερη απόδοση), όπου πλέον η έμφαση δίνεται στον έλεγχο σε συνδυασμό με την έμπνευση για πιο συμμετοχική οδήγηση. Μερικά μόνο χιλιόμετρα στο τιμόνι του Νέου XC60 αρκούν για να αντιληφθεί κάποιος ότι οι μηχανικοί της Volvo πέτυχαν το στόχο τους!

  Όσον αφορά στην ανάρτηση, οι λύσεις που έχουν υιοθετηθεί είναι διπλά ψαλίδια εμπρός ενώ πίσω ακολουθείται η επιτυχημένη υλοποίηση που παρουσιάστηκε στο XC90, με προηγμένη μορφή πολλαπλών συνδέσμων με ένα επιπλέον δομικό στοιχείο για καλύτερη συμπεριφορά, σε συνδυασμό με εγκάρσιο ελαστικό έλασμα από σύνθετα υλικά, σε ρόλο ελατηρίου, για μέγιστη εκμετάλλευση χώρου.

  Οι δυνατότητες που προσφέρει η SPA σε συνδυασμό με τα κινητήρια συστήματα Drive-E αλλά και την καλά μελετημένη και εξελιγμένη ανάρτηση, χαρίζουν στο Νέο XC60 ένα δυναμικό «πάτημα» με κορυφαία ποιότητα κύλισης και εξαιρετική ακαμψία, εξασφαλίζουν απουσία τριγμών και κραδασμών ενώ ο οδηγός νιώθει απόλυτο έλεγχο χάρη και στο μεγάλο βαθμό πληροφόρησης από το τιμόνι. Παράλληλα, οι πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης προσφέρουν στον οδηγό την ευκαιρία να προσαρμόσει απόλυτα το αυτοκίνητο στο προσωπικό του οδηγικό στυλ.

  «Εστιάσαμε στη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που μπορεί να τέρψει όλες τις αισθήσεις – από τη θέση οδήγησης που προσφέρει άψογη εποπτεία του δρόμου μέσα σε έναν όμορφο θάλαμο επιβατών, μέχρι το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που εμπνέει η κύληση του αυτοκινήτου», δήλωσε ο Χένρικ Γκριν (Henrik Green), Ανώτερος Αντιπρόεδρος Προϊοντικής Στρατηγικής και Γραμμής Οχημάτων στη Volvo Cars.

  Sensus – εύκολος χειρισμός, σχεδόν ενστικτώδης

  Και στο Νέο XC60 το σύστημα διασύνδεσης οδηγού και αυτοκινήτου γίνεται μέσω του ‘Sensus’. Χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας οθόνη αφής και λογισμικό, όπως έγιναν ευρέως γνωστά από τη Σειρά 90, που επιτρέπουν στον οδηγό να οικοδομήσει άμεσα μια ενστικτώδη κατανόηση της φιλοσοφίας λειτουργίας του συστήματος, της θέσης που βρίσκονται τα χειριστήρια και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να τα χειρίζεται.

  Η οθόνη αφής αντικαθιστά το συμβατικό σύνολο κουμπιών και χειριστηρίων στην κεντρική κονσόλα με έναν κομψό πίνακα ελέγχου. Αυτή η οθόνη διασυνδέεται με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων εμπρός από τον οδηγό, ενώ ζωτικές πληροφορίες προβάλλονται στο κάτω μέρος του παρμπρίζ με το σύστημα Head-Up Display. Το σύστημα ελέγχου περιλαμβάνει επίσης χειριστήρια πάνω στο τιμόνι και δυνατότητα λειτουργίας με φωνητικές εντολές.

  Το Νέο Volvo XC60 παράγεται ήδη, στο εργοστάσιο της Volvo στην Τορσλάντα, στη Σουηδία. Το μοντέλο αναμένεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές που θα ανακοινωθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο.

  Δελτίο Τύπου

  Σχόλια

  Σχόλια