Live Test: Mercedes C180 Cabriolet 156ps

  Η Mercedes παρουσιάζει το μεσαίο μοντέλο της με μαλακή οροφή και η απόλυτη ποιότητα συνδυάζεται με ένα απολαυστικό twist “ανεμελιάς”. Έστω και ακριβής.

  Mercedes C180 Cabriolet είναι κοντά μας για ένα live test, στο οποίο εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της χρήσης. Στο τέλος κάθε πενθημέρου ζωντανής δοκιμής θα δημοσιεύεται και ένα πλήρες άρθρο που θα αναφέρεται στα κλασικά: επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, κόστος. Μείνετε συντονισμένοι.

  Πέμπτη 8 Ιουνίου

  Λοιπόν αυτό το καλοκαίρι δεν μας τα λέει καλά. Εκεί που λέμε πως ζέστανε ο καιρός και όλα μπαίνουν στη θέση τους, αρχίζει μια βροχή που στέλνει τον όποιο προγραμματισμό στο συρτάρι. Έχουμε το ανοιχτό αυτοκίνητο στα χέρια μας και μόνο ανοιχτό δεν το βλέπουμε. Εντάξει, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε την “αλεξίσφαιρη” κουκούλα της Merc, που όταν είναι κλειστή είναι εντυπωσιακά λειτουργική με την έννοια πως απομονώνει τους θορύβους του περιβάλλοντος και κρατάει την καμπίνα σε κατάσταση πολιτισμικής ησυχίας.

  Το ηχοσύστημα κάνει τη δουλειά του και όλοι μέσα στα δέρματα είναι ευτυχισμένοι. Τα πλευρικά παράθυρα χωρίς πλαίσια, κλείνουν ερμητικά και συνολικά, το αυτοκίνητο ταξιδεύει τους επιβάτες του με χαρακτήρα καλού coupe. Όλα λοιπόν προδίδουν ποιότητα με τρόπο που περιμένεις από ένα μοντέλο της Mercedes.

  Η κατανάλωση μένει σχετικά χαμηλά παρά τις “επιθέσεις” που δέχεται ο κινητήρας όταν ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά και έχουμε δει μέχρι στιγμής, σταθερά χαμηλά “8άρια”. Το 9άρι αυτόματο στο Sport+ πρόγραμμα δείχνει ευπρόσδεκτη διάθεση γρήγορων αλλαγών και ας “ξεχνάει” για λίγο τον πολιτισμένο χαρακτήρα που στο Comfort πρόγραμμα σου δίνει την εντύπωση του CVT. Συνολικά, η C 180 Cabriolet δικαιώνει τις επιλογές των μηχανικών της εταιρείας, έχοντας στον υπερθετικό βαθμό τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν τα αυτοκίνητα με το τριάκτινο αστέρι να ξεχωρίζουν.

  Τετάρτη 7 Ιουνίου

  Περιμένουμε το απόγευμα πως και πως. Να πέσει λίγο ο ήλιος, να σταματήσει και η οποιαδήποτε υποψία βροχής για να ανοίξει η κουκούλα και να γίνει η C180 όσο πιο απολαυστική γίνεται. Ρολάροντας χαλαρά, μπορείς κάθε μέρα να κάνεις την ίδια διαδρομή και να μη βαρεθείς ποτέ.

  Πιάνεις την ακτογραμμή στα Νότια της Αττικής και την πας όσο θέλεις. Η διάθεση είναι πάντα τέλεια και η υποστήριξη που σου κάνει η Merc είναι υποδειγματική. Η κουκούλα εξαφανίζεται και με το πάτημα του πλήκτρου στο κλειδί, όταν είσαι απ’ έξω, αρκεί να έχεις κρατήσει το “κουτί” αναδιπλωμένο στο πορτ μπαγκάζ προκειμένου να έχει το χώρο της για να αναδιπλωθεί.

  Στην αντίθετη περίπτωση, η ένδειξη στον πίνακα των οργάνων σου υποδεικνύει τι να κάνεις και αφού το κάνεις, σου δείχνει σε πραγματικό χρόνο σε ποια φάση είναι η διαδικασία. Ψηφιακή αναπαράσταση της πραγματικότητας πάνω από το κεφάλι σου. Inception.

  Τρίτη 6 Ιουνίου

  Δεν είναι η δύναμη που σε κάνει να τρελαίνεσαι. Αντιστοιχούν λίγο παραπάνω από 10 κιλά ανά ίππο σε ετούτη εδώ τη Merc. Μα δεν είναι οι επιδόσεις το στοιχείο της. Όμως, δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις και να μην εντυπωσιαστείς, από τον τρόπο που συνδυάζεται το εξαιρετικό κοντρόλ του στιβαρότατου πλαισίου, με τη μαλακή ανάρτηση.

  Είναι σαν να κάθεσαι πάνω σε ξύλινη καρέκλα που ανάμεσα στα πόδια της και στο έδαφος,παρεμβάλλεται ένα παχύ στρώμα αέρα. Στρίβεις δυναμικά και το αμάξωμα γέρνει από την ανάρτηση αλλά δεν στρεβλώνει έτσι όπως θα περίμενες ή που θα θεωρούσες φυσιολογικό, από ένα αυτοκίνητο με 4,7 μέτρα μήκος.

  Ξαναγυρνάς όμως το πρόγραμμα στο Comfort και βρίσκεσαι και πάλι εναρμονισμένος με το περιβάλλον. Το 9άρι αυτόματο είναι τόσο βελούδινο στις αλλαγές που μοιάζει με CVT. Η πολιτισμένη λειτουργία του 1.600άρη κάνει ακριβώς το ίδιο εφέ και έτσι σου μένει να απολαύσεις την πολυτέλεια του δερμάτινου σαλονιού. Νύχτα, με τον ουρανό πάνω από το κεφάλι σου και ωραία μουσικούλα. Για όσο κρατήσει.

  Παρασκευή 2 Ιουνίου

  Το καλοκαίρι δείχνει να έχει έρθει με άγριες διαθέσεις και με θερμοκρασίες που με το καλημέρα παραπέμπουν σε σάουνα. Η περίοδος -και εν όψει τριημέρου- είναι ιδανική για οδήγηση ενός cabrio αυτοκινήτου και η έλευση στα χέρια μας της C 180 με τη μαλακή υφασμάτινη οροφή, ήταν αυτό που λένε καλό timing.

  Συνδυάζοντας την ανοιχτή διάθεση του αυτοκινήτου με τον πολιτισμένο κινητήρα των 1,6 λίτρων και τους 156 ίππους που δίνουν στον οδηγό ότι χρειάζεται χωρίς υπερβολές, το μοντέλο αποδεικνύεται απολαυστικό από τη στιγμή που θα μπεις στην πολυτελή του καμπίνα και θα αρχίσεις να ρολάρεις. Η ανάρτηση σαν να είναι δάνειο από Citroen παλιάς εποχής, με διάθεση να ισιώνει τα πάντα στο πέρασμα του αυτοκινήτου, έρχεται και “κουμπώνει” ιδανικά στην ανάγκη για χαλαρή οδήγηση.

  Δεν βλέπουμε την ώρα να πέσει ο ήλιος για να πέσει αντίστοιχα και η οροφή και να αρχίσει το τριήμερο. Καλά και ασφαλή χιλιόμετρα σε όλους και τα λέμε από Τρίτη.

   

  Σχόλια

  Σχόλια