BMW i & Garage Italia Customs

  Δύο νέα και μοναδικά αυτοκίνητα παρουσιάστηκαν από τη BMW i και τη Garage Italia Customs που τιμούν το Memphis Design Group.

  Ήταν μία παγκόσμια πρεμιέρα με φόντο το UniCredit Pavilion στο Μιλάνο. Με το αποκλειστικό Memphis Style Design εσωτερικού και εξωτερικού των BMW i3 και BMW i8, το δημιουργικό κέντρο του Lapo Elkann, αποτίνει φόρο τιμής στο καινοτόμο στυλ του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού κινήματος που έφερε την επανάσταση στο χώρο της σχεδίασης τη δεκαετία του 1980.

  «Η ανανέωση των δεσμών μας με τη BMW i είναι εξόχως απολαυστική. Ενστερνίζομαι απόλυτα το όραμά της, που θέλει το μέλλον και την τεχνολογική καινοτομία πρωταρχικά στοιχεία σε οποιοδήποτε project», δήλωσε ο Lapo Elkann, Πρόεδρος και Δημιουργικός Διευθυντής της Garage Italia Customs. «Η δημιουργικότητα, το στυλ και η καινοτομία ήταν ανέκαθεν βασικά συστατικά όλης της δουλειάς της ομάδας μου στον τομέα σχεδιασμού και μελέτης του design.

  Αυτή η συνεργασία μου έδωσε την ευκαιρία να εκφράσω το μεγάλο μου πάθος για τους καλλιτέχνες του Memphis. Έκανα συλλογή σημαντικών έργων τέχνης που έφεραν τη σφραγίδα αυτού του κινήματος και τώρα τα έχω δίπλα μου και με εμπνέουν στη καθημερινότητά μου. Δεν μπορώ παρά να είμαι περήφανος για το αποτέλεσμα που πετύχαμε. Για μία φορά ακόμα οι σχεδιαστές μου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Κατάφεραν να μεταφέρουν την αληθινή ουσία του Memphis Design σε αυτά τα φουτουριστικά μοναδικά στο είδος τους οχήματα».

  Το Memphis Group και η BMW i

  Το Memphis Group που ιδρύθηκε το 1981 από τον Ettore Sottsass, ήταν η απόλυτη αντίθεση στον λειτουργισμό και την όποια εμπορική λογική. Ανέδειξε τολμηρές γραμμές στα έπιπλα ενώ χαρακτηρίστηκε κυρίως από ασυνήθιστα υλικά και αυθεντικά γραφικά. Το στυλ ήταν προκλητικό και εμπνευσμένο από κινήματα όπως Art Deco με τα εκπληκτικά γεωμετρικά σχήματα, Pop Art με τα λαμπερά χρώματα και το Kitsch σαν ένα είδος αποστασιοποίησης από το μινιμαλιστικό design των 70’s.

  Ο Adrian van Hooydonk, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του BMW Group Design δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και του ’80, το Memphis Group αμφισβήτησε την τυπολατρική αυστηρότητα και την κλασική λειτουργικότητα των αντικειμένων σχεδίασης με κάπως προκλητικό και χιουμοριστικό τρόπο. Έτσι το Memphis έγινε σύμβολο μοντέρνου design. Με τις πρωτότυπες ιδέες του, το Group αμφισβήτησε τις υπάρχουσες δογματικές απόψεις, ξύπνησε συναισθήματα και δημιούργησε σχέδια με υψηλή αξία αναγνώρισης.

  Το BMW Group ακολούθησε παρόμοια προσέγγιση στο σχεδιασμό μοντέλων BMW i, αμφισβητώντας την κλασική σχεδιαστική γλώσσα των αυτοκινήτων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και επανασχεδιάζοντας οχήματα από το μηδέν. Τα ηλεκτρικά οχήματα πρώτης γενιάς στόχο είχαν κυρίως να προσελκύσουν την προσοχή. Επίσης υιοθετήσαμε μία νέα φιλοσοφία υλικών.

  Ήμασταν οι πρώτοι κατασκευαστές που χρησιμοποιήσαμε πλαστικό ενισχυμένο από ανθρακονήματα σαν ένα νέο υλικό για βιομηχανική, μαζική παραγωγή. Ευχαριστούμε τον Lapo Elkann για τη δημιουργική και εμπνευσμένη συνεργασία και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μαζί με τον Michele De Lucchi, καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα ιδρυτικό μέλος του Memphis Group σε αυτό το project με τη Garage Italia Customs».

  Ο Michele de Lucchi θυμάται τις πρώτες ημέρες και τους λόγους που τον οδήγησαν να γίνει συνιδρυτής του Memphis Group:

  «Το Memphis με ξαναφέρνει πίσω στην εποχή της νιότης μου, στα πρώτα χρόνια στο Μιλάνο και κυρίως στη φιλία τη δική μου αλλά και πολλών συναδέρφων μου με τον Ettore Sottsass. Ήμουν 28 ετών και η ζωή ήταν διαφορετική τότε. Θέλαμε να σπάσουμε την παράδοση του μεγαλοπρεπούς στυλ (grand style), να γίνουμε επαναστάτες και να αποδείξουμε ότι η επανάσταση μπορεί να γίνεται και μέσα το σχεδιασμό αντικειμένων που δημιουργούν αίσθηση. Αναζητούσαμε ένα νέο τρόπο για να προσδιορίσουμε την έννοια της ύπαρξής μας.

  Εκείνη την εποχή, τα σημερινά θέματα – μη βιώσιμο lifestyle, μετα-μεταμοντέρνες αφηγήσεις, ανεπιθύμητες πολιτικές αφομοιώσεις κλπ. ήταν σχεδόν ανύπαρκτα.  Ωστόσο, είχαμε ήδη την επιθυμία να σταματήσουμε τη λογική του αχαλίνωτου καταναλωτισμού και να διεισδύσουμε βαθύτερα. Όχι με αρνητισμό αλλά με αισιοδοξία: αναδεικνύοντας το διακοσμητικό παράγοντα και παρεμβαίνοντας με χρώματα που δίνουν την αίσθηση της πραγματικής εμπλοκής. Με αυτό τον τρόπο, ο πυρήνας του Memphis, μαζί με τα όσα κάναμε και επιθυμήσαμε, παραμένει διαχρονικός».

  BMW i MemphisStyle: Σχέδια που υπνωτίζουν και λαμπερά χρώματα

  Πλάγιες, οριζόντιες και κάθετες γραμμές, σε συνδυασμό με σχέδια που υπνωτίζουν και ζωηρά χρώματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων δημιουργιών της Garage Italia Customs: μία αλληλουχία αντίθετων επιφανειών που εκφράζει ένα πνεύμα επαναστατικότητας και απελευθέρωσης από τα άκαμπτα πρότυπα της παραδοσιακής σχεδίασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε στοιχείο είναι άριστα ευθυγραμμισμένο και τα γεωμετρικά σχήματα ακολουθούν άψογα τις καμπύλες του αμαξώματος των δύο αυτοκινήτων.

  Η υλοποίηση ήταν εξαιρετικά σχολαστική και απαιτήθηκαν πάνω από πέντε εβδομάδες δουλειάς. Πριν από τις διάφορες φάσεις βαφής, διαφορετικές μάσκες τοποθετήθηκαν σε κάθε αυτοκίνητο για τη δημιουργία των σχεδίων. Υπάρχουν οκτώ στρώματα χρωμάτων στο αμάξωμα, κάτι που αποδεικνύει την περιπλοκότητα ολόκληρης της διαδικασίας.

  Τα εσωτερικά και των δύο αυτοκινήτων επιβεβαιώνουν και εκφράζουν την ίδια επαναστατική και καινοτόμο φιλοσοφία του Memphis Design. Τα διαφορετικά υλικά που έχουν επιλεγεί για την ταπετσαρία (τεχνικό ύφασμα, Alcantara® και δέρμα Foglizzo) έρχονται σε έντονη αντίθεση με το χρωματικό διάκοσμο.

  Λαμπερά χρώματα, από πορτοκαλί μέχρι βυσσινί, πράσινο και κίτρινο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μαζί με τα αποκλειστικά γραφικά. Επομένως, κάθε στοιχείο της καμπίνας γίνεται αναπόσπαστο τμήμα μιας καλλιτεχνικής γλώσσας που τάραξε τα νερά τη δεκαετία του 1980 και επηρέασε τη σχεδίαση και τη διακόσμηση τα επόμενα χρόνια.

  Τα MemphisStyle Edition BMW i3 και BMW i8 είναι μοναδικά κομμάτια. Η Garage Italia Customs προσφέρει το Design σε πελάτες της BMW i κατόπιν παραγγελίας. Μετά την Πρεμιέρα της ειδικής έκδοσης στο Salone del Mobile στο Μιλάνο, το BMW i8 MemphisStyle θα δώσει το παρών στο Frieze New York 2017.

  Σχετικά με τη Garage Italia Customs

  Όπως ένα ρούχο ραμμένο κατά παραγγελία ακολουθεί αρμονικά τις γραμμές του σώματος, η Garage Italia Customs στοχεύει να κάνει το κάθε όχημα μοναδικό, είτε είναι αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, αεροπλάνο, ελικόπτερο ή γιοτ. Επεξεργάζεται λεπτομερώς τις ενδόμυχες επιθυμίες των πελατών με μία υπηρεσία που εστιάζει στη μελέτη της λεπτομέρειας, την ισορροπία των εξαρτημάτων και την έρευνα υλικών.

  Η ομάδα αποτελείται από τους καλύτερους τεχνικούς, εξειδικευμένους στον τομέα της συσκευασίας, της βαφής και της ταπετσαρίας εσωτερικού. Το Style Centre, που αποτελεί την ‘καρδιά’ όλων των δραστηριοτήτων σχεδίασης, είναι σημείο συνάντησης όπου οι ιδέες των πελατών διασταυρώνονται με την αισθητική των ειδικών της Garage. Τα κεντρικά γραφεία της Garage Italia Customs βρίσκονται στην οδό 1 Alfredo Pizzoni, στο Μιλάνο και προσεχώς θα μεταφερθούν στο Piazzale Accursio.

  Δελτίο Τύπου

  Σχόλια

  Σχόλια