Στη Μαλαισία θέλουν MotoGP, όχι F1

"Αδιάφορο προϊόν" χαρακτηρίζουν οι αρχές της Μαλαισίας το πρωτάθλημα της F1 και δεν το θέλουν πια στη Sepang, σε αντίθεση με το το MotoGP.

Sepang 2016

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι αρχές της Μαλαισίας τον αγώνα της F1 στην πίστα της Sepang. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της διοργάνωσης στη χώρα.

Οι οργανωτές της F1 έχουν συμβόλαιο με την Sepang έως και το 2018. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών της Μαλαισίας και οι μέτοχοι της πίστας θα αποφασίσουν σε συνάντησή τους αν και εφόσον θα συνεχίσουν τη διοργάνωση Grand Prix.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της πίστας στη Sepang, το ενδιαφέρον για την F1 έχει μειωθεί δραματικά. Φέτος διατέθηκε μόλις το 60% των εισιτηρίων. Ταυτόχρονα, από το 1999 που πραγματοποιείται GP F1 στην πίστα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη απαξίωση. Αυτό, είναι κυρίως αποτέλεσμα της μονοκρατορίας της Mercedes, όπως δήλωσε ο Datuk Ahmad Razlan Ahmad Razali. Επομένως, λογικά γεννάται το ερώτημα αν η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να οργανώνει GP της F1.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος της απαξίωσης της F1 κινείται και ο υπουργός Νέας Γενιάς και Αθλητισμού της Μαλαισίας. Ο  Khairy Jamaluddin δήλωσε πως η χώρα πρέπει να σταματήσει να διοργανώνει αγώνα της F1, τουλάχιστον για λίγο. Αντίθετα, δήλωσε, πρέπει να συνεχίσουμε με το MotoGP. Είναι πολύ φθηνότερο ως διοργάνωση, πουλάει περισσότερα εισιτήρια και η Μαλαισία έχει οδηγούς, τουλάχιστον στις μικρές κατηγορίες.

Ο προβληματισμός των ίδιων των θεατών, εδώ και πολλά χρόνια, χτύπησε λοιπόν και την πόρτα των διοργανωτών. Είναι γεγονός ότι η απόλυτη επικράτηση ενός κατασκευαστή, σε οποιοδήποτε άθλημα, δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστο θέαμα και φυσικά αντίστοιχο ενδιαφέρον από τους θεατές.

Σε απόλυτη αντίθεση με την F1, το MotoGP είναι ο ορισμός του θεάματος και του πλουραλισμού. Ακόμα και δορυφορικές ομάδες, όπως αυτή της LCR Honda με τον Crutchlow το περασμένο Σ/Κ στην Αυστραλία, καταφέρνουν να βρεθούν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Όχι μια μάλιστα, αλλά για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν. Συναρπαστικές κόντρες, απίστευτες εντάσεις και διαφορετικοί διεκδικητές της πρωτιάς σε κάθε αγώνα, καθιστούν το MotoGP ένα πρωτάθλημα – φωτιά.

Αντίθετα, στην F1 το πρωτάθλημα κατασκευαστών έχει κριθεί εδώ και καιρό -υπέρ της Mercedes φυσικά- ενώ αυτό των οδηγών δεν μπορεί να ξεφύγει από το δίπολο Hamilton – Rosberg -με Mercedes φυσικά. Το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος έχει μετατοπιστεί όχι στον αγώνα, αλλά στα παρασκήνια. Επομένως, οι θεατές προτιμούν να διαβάζουν και να σχολιάζουν, παρά να πληρώνουν ακριβά εισιτήρια για να δουν αγώνες – σούπα.

Με την ελπίδα ότι όλα αυτά θα αλλάξουν προς το καλύτερο το 2017 λόγω των νέων τεχνικών προδιαγραφών…

 

Σχόλια

Σχόλια