Live Test: Fiat Tipo 1,3d

  Το Tipo επανέρχεται στην αγορά των οικογενειακών με μοντέρνο σχεδιασμό και την οικονομία σε πρώτο πλάνο

  To Fiat Tipo ήρθε στο Live Test του MotornewsΣε αυτές τις «ζωντανές δοκιμές» εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της χρήσης, καθώς στο τέλος κάθε πενθημέρου ζωντανής δοκιμής θα δημοσιεύεται και ένα πλήρες άρθρο που θα αναφέρεται στα κλασικά: επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, κόστος.

  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

  Ημέρα επιστροφής για το Fiat Tipo η σημερινή. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα μαζί του μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι ένα value for money οικογενειακό. Η Fiat έχει πετύχει τον στόχο της καθώς έχει δώσει στην αγορά ένα συμπαγές καλοσχεδιασμένο σεντάν με άπλετους χώρους, τίμια οδική συμπεριφορά και χαμηλή τιμή. Σίγουρα η ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό της καμπίνας και η έλλειψη κάποιον συστημάτων, όπως για παράδειγμα το Start/Stop στην έκδοση της δοκιμής, ξενίζουν αλλά αν σκεφτούμε ξανά την τιμή των 13.700 ευρώ αμέσως τα πράγματα αλλάζουν.

  Τετάρτη 26 Οκτωβρίου

  Η αρχική μας εκτίμηση, όταν είδαμε τον 1.300άρη diesel της Fiat, ήταν πως το Tipo θα είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα οικονομίας. Ωστόσο όσο περνούν οι ημέρες τα πράγματα εξελίσσονται λίγο διαφορετικά. Μετά από 250 χιλιόμετρα εντός πόλης η μέση κατανάλωση είναι στα 6,9 λίτρα. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε κάτι καλύτερο αλλά τελικά ο 1,3 αποδεικνύεται μικρός για τα κιλά του Tipo. Οι 95 ίπποι και τα 20 κιλά ροπής κινούν με άνεση το αμάξωμα των 1300 κιλών αλλά την κατανάλωση ελαφρώς τσιμπημένη. Ωστόσο αν σκεφτούμε πως η τιμή της βασικής έκδοσης Pop με αυτόν τον κινητήρα είναι 13.700 ευρώ τότε χαλάλι.

  tipod10

  Τρίτη 25 Οκτωβρίου

  Τα χιλιόμετρα συνεχίζονται με το Tipo, το οποίο όσο περνούν οι ημέρες επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο την αρχική μας εντύπωση. Πως πρόκειται για ένα τίμιο οικογενειακό αυτοκίνητο, με χώρους, ευπαρουσίαστο και οικονομικό.

  Ενώ το μέγεθός του βοηθά σημαντικά στα οικογενειακά βάρη, στους δρόμους της Αθήνας αλλάζουν τα πράγματα. Όταν πρόκειται να κινηθεί στο κέντρο της πόλης τότε το παρκάρισμα και το στρίψιμο στις γωνίες είναι δύσκολη υπόθεση. Σε αυτό βέβαια βοηθά λίγο την κατάσταση το τιμόνι του, το οποίο «κόβει» αρκετά και η λειτουργία City, που ελαφρώνει ακόμα περισσότερο.

  tipod8

  Το ότι το Tipo θα μας δυσκόλευε στα στενά της Αθήνας ήταν γνωστό, από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να πάθουμε ναυτία στην Αττική Οδό. Η λειτουργία του cruise control σίγουρα χρήζει βελτίωσης καθώς ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να κρατήσει σταθερή την ταχύτητα που έχει οριστεί, αν μη τι άλλο ζαλίζει. Το συνεχόμενο «δώσε-άσε» γκαζιού προκαλεί μια συνεχόμενη ελαφριά ταλάντωση μπρος πίσω με αποτέλεσμα να νοιώθεις πως βρίσκεσαι στη θάλασσα. Αυτή η μη ομαλή λειτουργία του συστήματος εκτός από το ότι μετατρέπει τις μακρινές αποστάσεις σε κρουαζιέρα ανεβάζει και την κατανάλωση καυσίμου.

  tipod4

  Δευτέρα 24 Οκτωβρίου

  Το σαββατοκύριακο πέρασε ευχάριστα με το Fiat Tipo να καλύπτει όλες τις ανάγκες της οικογένειας, χωρίς προβλήματα και στεναχώριες. Το μεγάλο ατού του ιταλού οικογενειάρχη είναι οι χώροι, τόσο στην καμπίνα όσο και στον χώρο των αποσκευών. Όπως μπορείτε να διακρίνετε κι από τις φωτογραφίες υπάρχει άπλετος χώρος για τους πίσω επιβάτες, τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι. Άλλο τόσο άνετη είναι η κατάσταση και στο εμπρός μέρος. Όσο για το πορτμπαγκάζ τα 520 λίτρα τα λένε όλα.

  tipod6

  Καλά λόγια έχουμε να πούμε και για την οδική συμπεριφορά του Tipo καθώς αυτή η συμπαγής εικόνα που δείχνει όταν το κοιτάς στο εξωτερικό αποτυπώνεται και στον δρόμο. Χωρίς προβλήματα η ανάρτηση περνά τις ανωμαλίες του δρόμου και προσφέρει μια άνετη μετακίνηση.

  tipod5

  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

  Μπορεί το νέο Fiat Tipo να άργησε αλλά τελικά τα κατάφερε να έρθει στην παρέα του Live Test. Η επαναφορά του ιταλικού μοντέλου στην αγορά έχει γίνει με ιδιαίτερη προσοχή καθώς η σχεδιαστική ομάδα της Fiat προσπάθησε να δώσει έναν μοντέρνο χαρακτήρα στο οικογενειακό σεντάν. Με μια πρώτη ματιά μπορείς εύκολα να διακρίνεις τις σύγχρονες σχεδιαστικές γραμμές στο συμπαγές σεντάν. Μπαίνοντας στο εσωτερικό θα λέγαμε πως η προσπάθεια εκσυγχρονισμού κάπως απέτυχε. Καθώς μπορεί να διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής και σύστημα U-Connect αλλά οι γραμμές του κι ο σχεδιασμός του ταμπλό υστερούν σε σχέση με την εξωτερική σχεδίαση.

  tipod2

  Σαν γνήσιος οικογενειάρχης το Tipo έρχεται με τον ιδανικό κινητήρα. Η βασική έκδοση διαθέτει τον «χρυσό» 1,3 diesel κινητήρα της Fiat ο οποίος διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που ζητά κανείς από ένα οικονομικό οικογενειακό αυτοκίνητο. Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα η κατανάλωση κυμάνθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα. Αυτό βέβαια που μας ξένισε ήταν η έντονη χροιά diesel, ωστόσο είναι κάτι που συνηθίζεται.

  tipod

  Σχόλια

  Σχόλια