Η F1 θα ακούγεται 25% πιο δυνατά

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Williams, Pat Symonds, τα μονοθέσια της F1 θα ακούγονται κατά 25% πιο δυνατά σε σχέση με το 2015

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Williams, Pat Symonds, τα μονοθέσια της F1 θα ακούγονται κατά 25% πιο δυνατά σε σχέση με το 2015. Αυτό χάρη στη νέα διάταξη εξάτμισης. Διπλή απόληξη από το wastegate της τουρμπίνας (βαλβίδα ελέγχου υπερσυμπίεσης) και μονή κατευθείαν από τον κινητήρα. Αυτό υπολογίζεται ότι εκτός από τον θόρυβο θα αυξήσει και την απόδοση.

Στο παρελθόν όλοι είχαν το wastegate στην κύρια απόληξη που ερχόταν από τον κινητήρα. Όμως το 2016 θα ξεχωρίζει. Το wastegate σε έναν σύγχρονο τούρμπο κινητήρα δεν ανοίγει συχνά. Αυτό συμβαίνει λόγω της ύπαρξης μιας μικρής γεννήτριας στην τουρμπίνα η οποία βοηθά τη συλλογή ενέργειας. Ωστόσο αυτή η γεννήτρια ελέγχει και την ταχύτητα της τουρμπίνας. Στον αγώνα το wastegate ανοίγει ελάχιστα. Όμως φέτος με τη διαφορετική διάταξη εξάτμισης ο κινητήρας θα ακούγεται περίπου 14% πιο δυνατά με κλειστό το wastegate, κι όταν αυτό θα ανοίγει τότε η ένταση σε σχέση με πέρυσι θα είναι αυξημένη περίπου 20-25%. Δεν το έχουμε ακούσει σε πίστα ακόμα αλλά έχουμε κάνει δοκιμές στο εργοστάσιο.

Ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως με τον διαχωρισμό που πρόκειται να γίνει το 2016 ο ήχος που θα βγαίνει από την εξάτμιση θα είναι πιο καθαρός, αλλά όχι απαραίτητα και πιο δυνατός. Για να δούμε αν τελικά οι κινητήρες του 2016 με αυτή τη νέα διάταξη θα ακούγονται πιο δυνατά θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο όταν τα νέα μονοθέσια θα πατήσουν πίστα για τις χειμερινές δοκιμές.

Σχόλια

Σχόλια