«Νυν υπέρ πάντων αγών»

  Η ιαχή των Αθηναίων κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας της Σαλαμίνας απέκτησε νόημα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια πρωταθλήματα

  Η Κυριακή 25 Οκτωβρίου ήταν μια ημέρα ασφυκτικά γεμάτη από κορυφαία διεθνή γεγονότα του μηχανοκίνητου αθλητισμού: F1 στις ΗΠΑ, Moto GP στη Μαλαισία, WRC στην Ισπανία. Ταυτόχρονα ήταν ασφυκτικά γεμάτη και από έντονες αψιμαχίες στο αγωνιστικό πεδίο, που άφησαν σε δεύτερη μοίρα τον θρίαμβο του νικητή, όπως συνήθως. Αυτή η Κυριακή έφερε μια νέα εικόνα στους αγώνες: το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό το στοιχείο που ειδικά στην F1 είχε ξεχαστεί, σύμφωνα άλλωστε και με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του αθλήματος Bernie Ecclestone, επανήλθε δυναμικά χάρη στις πράξεις των πρωτοπόρων, των διεκδικητών και των τελικών κατόχων του πρωταθλήματος.  Ακριβώς την ίδια εικόνα είχαμε και στο Moto GP, ενώ ένα ανθρώπινο λάθος του ίδιου του Ogier στο WRC, του στέρησε τη νίκη στην Ισπανία και τη «χάρισε», για πρώτη φορά στην καριέρα του, στον Mikkelsen, φέρνοντας και εδώ μια ενδιαφέρουσα ανατροπή.

  Τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν σχετικά με το κλείσιμο του Hamilton στον Rosberg, με την πτώση του Marquez από τον Rossi και με την ανέλπιστη νίκη του Mikkelsen ήταν πολλαπλάσια από αυτά που συνήθως συνοδεύουν την ολοκλήρωση ενός αγώνα. Τα γιατί και τα πώς πυροδότησαν συζητήσεις και εκτόξευσαν το ενδιαφέρον ακόμα και σε κύκλους ανθρώπων που συνήθως δεν ασχολούνται με αυτά. Βλέπετε ο αγώνας, ο κάθε αγώνας, δεν είναι ζήτημα μηχανών, αριθμών και τακτικής. Είναι ζήτημα πάθους, ψυχής και φυσικά διάνοιας, που δεν πρέπει να διαχωρίζεται σε καμία περίπτωση και συνήθως αυτή είναι που δίνει και ευτυχή κατάληξη στη διάθεση ή στην ικανότητα για νίκη.

  Οι Hamilton, Rosberg, Rossi, Marquez και όλοι οι απίστευτοι αυτοί οδηγοί που βλέπουμε κάθε Κυριακή στις πίστες και στις ειδικές διαδρομές, με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, είναι κατά βάση άνθρωποι που κάνουν αγώνα. Άνθρωποι που θέλουν να νικήσουν. Και, παρότι πολλοί νομίζουν το αντίθετο, δεν το κάνουν μόνο για τα χρήματα. Άλλωστε αρκετοί από αυτούς έχουν, στα 30 μόλις χρόνια τους, περιουσίες ικανές να ζήσουν 4 ή 5 γενιές. Η νίκη είναι μεθυστική και ταυτόχρονα η επιδίωξή της τον καθιστά τον άνθρωπο ικανό για πολλά περισσότερα από αυτά που προστάζει η αστική μας ευγένεια και το savoir faire.

  Όταν κάποιος αγωνίζεται, είτε παίζει ποδόσφαιρο με φίλους στη γειτονιά είτε είναι διεκδικητής κάποιου παγκόσμιου πρωταθλήματος, οι ορμόνες του καταλαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία «επιβίωσης» και το θυμικό πολλές φορές προτρέχει της διανοίας, δίνοντας το αρχέγονο μήνυμα «επικράτησε πριν επικρατήσουν οι άλλοι». Ή, στα καθ’ ημάς, βγάλε τον Rosberg εκτός γραμμής και τον Marquez στην αμμοπαγίδα, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ θα το κάνει αυτός στην επόμενη στροφή.

  Αυτές οι απρόβλεπτες και ανατρεπτικές πρακτικές σίγουρα δεν θα επιτρέπονταν σε καμία μηχανή της οποίας, όταν οι αισθητήρες προέβλεπαν σύγκρουση, θα μείωνε την ισχύ του κινητήρα της για να μην εμπλακεί σε αυτή. Όμως οι αγώνες, πάσης φύσεως αγώνες, γίνονται από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους με μέσο τις μηχανές. Έτσι έχουν συγκρούσεις, ανατροπές και απρόβλεπτες συνέπειες. Γι’ αυτό και είναι τόσο ενδιαφέροντες.

  Νίκος Γιαννούλας

  Σχόλια

  Σχόλια