Νέες προτάσεις για μείωση του κόστους

Μείωση του κόστους στους κινητήρες, απαγόρευση των δοκιμών στην αεροδυναμική σήραγγα και άλλα

Το Strategy Group συνεδρίασε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο συμφώνησε έλεγχο του κόστους σε πελατειακούς κινητήρες και απαγόρευση των δοκιμών στην αεροδυναμική σήραγγα.

Οι νέοι V6 τούρμπο κινητήρες κοστίζουν περίπου 20-27 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά. Το κόστος είναι τεράστιο καθώς το 2013 με τους ατμοσφαιρικούς V8 χρειάζονταν λιγότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη σεζόν. Τα νέα μέτρα για τη μείωση του κόστους έχουν ως εξής: οι κινητήρες της εκάστοτε τρέχουσας χρονιάς θα κοστίζουν 12 εκατομμύρια ευρώ ενώ της προηγούμενης τα μισά.

Άλλο ένα μέτρο για τη μείωση του κόστους που αποφασίστηκε είναι η απαγόρευση δοκιμών στην αεροδυναμική σήραγγα. Αυτό βέβαια θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση του CFD. Μέχρι στιγμής οι κανονισμοί οριοθετούν τη χρήση της σήραγγας και του CFD αλλά από το 2016 αυτό θα αλλάξει. Να σημειωθεί πως οι Williams, Ferrari και Mercedes είναι κατά της απαγόρευσης των δοκιμών στην αεροδυναμική σήραγγα και οι McLaren, Red Bull και Force India υπέρ.

Όριο κόστους θα επιβληθεί και στο κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο θα κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι περίπου 50% κέρδος από τις τρέχουσες τιμές. Εδώ υπέρ είναι η McLaren με τη Force India και η FIA με τη FOM.

Συνολικά το κόστος αναμένεται να μειωθεί περίπου 20-25 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό θα είναι σημαντική ανάσα για πολλές ομάδες.

Οι προτάσεις του Strategy Group για να ισχύσουν θα χρειαστεί να πάρουν έγκριση από την Επιτροπή της F1 και στη συνέχεια από το ΠΣΜΑ, το οποίο συνεδριάζει στις 30 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Σχόλια

Σχόλια