Με turbo κινητήρα η Toyota στο TS050 το 2016

Οι Ιάπωνες επιβεβαίωσαν πως θα μεταβούν σε turbo κινητήρα στον αντικαταστάτη του TS040 το 2016

Το 2015 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή χρονιά για την Toyota. Οι Ιάπωνες, που κατέκτησαν και τα δύο πρωταθλήματα το 2014, έχουν βρεθεί μόνο μια φορά στο βάθρο φέτος, ενώ στο Le Mans περιορίστηκαν στις θέσεις 6 και 8. Η έλλειψη απόδοσης οδηγεί τους πρωταθλητές σε αλλαγή σχεδίων με ένα εντελώς καινούριο  LMP1 από το 2016.

Όπως επιβεβαίωσε ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Pascal Vasselon, το αγωνιστικό του 2016 θα έχει έναν εντελώς καινούριο κινητήρα.

Είναι νωρίς ακόμα να αποκαλύψω τα ακριβή χαρακτηριστικά. Όμως δεν θα μείνουμε στον ατμοσφαιρικό V8, θα έχουμε turbo κινητήρα από το 2016.

Ο κινητήρας αναμένεται να είναι μικρής χωρητικότητας turbo, με στόχο τα 8MJ ενέργειας ανά γύρο, κάτι το οποίο δίνει φέτος στην Porsche μεγάλο πλεονέκτημα. Σε άλλα τεχνικά μέρη, το TS050 θα διαθέτει μπαταρίες και θα χρησιμοποιεί την ενέργεια και τους δύο άξονες, όπως και το TS040.

O Vasselon συνέχισε λέγοντας πως το υπόλοιπο του 2015 θα είναι αρκετά δύσκολο για την ομάδα, καθώς το TS040 δεν θα υποστεί μεγάλες αναβαθμίσεις.

Ξεκάθαρα, δεν θα ήταν ευνοϊκό να συνεχίσουμε την εξέλιξη στο τωρινό αυτοκίνητο. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες μικροαλλαγές, όμως δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην απόδοση. Έχουμε ρίξει το βάρος μας στο αυτοκίνητο του 2016. Η διαφορά από την Audi και την Porsche θα αλλάζει ανάλογα την πίστα. Ωστόσο περιμένουμε ένα δύσκολο δεύτερο μισό, όπως είχε πέρυσι η Audi προς το τέλος της χρονιάς.

Σίγουρα το νέο αγωνιστικό θα είναι ταχύτερο από το φετινό και πιο κοντά στους αντιπάλους του, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα κατεβάσει η Toyota τρίτο LMP1 στο Le Mans. Τα ευχάριστα νέα είναι πως είναι πιο πιθανό από ποτέ να δούμε και τρίτο TS050, όμως ο Vasselon τόνισε πως αυτό θα συμβεί εάν το τρίτο αγωνιστικό δεν επηρεάσει τη συνολική του εξέλιξη.

Δεν μπορούσαμε να τρέξουμε με τρίτο αυτοκίνητο στο Le Mans, όμως τώρα μπορεί να προκύψει αυτό το ερώτημα. Προς το παρόν δεν μπορώ να δώσω μια σαφή απάντηση, καθώς δεν γνωρίζω τι budget θα έχουμε. Γνωρίζω πως θα αυξηθεί αρκετά, αλλά δεν θα φτάσει στο επίπεδο των Audi και Porsche, για αυτό είμαι σίγουρος. Θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας και να βεβαιωθούμε πως αν τρέξουμε με τρία αγωνιστικά δεν θα επηρεαστεί το πρόγραμμα εξέλιξης.

Η Toyota πηγαίνει στο Nurburgring για τον τέταρτο αγώνα της χρονιάς έχοντας ως στόχο να βρίσκεται κοντά σε απόδοση με τις Audi και Porsche.

Στάθης Κοκκορόγιαννης

Σχόλια

Σχόλια