Live Test: Honda VFR800X Crossrunner

  Το VFR 800X Crossrunner είναι τρανό δείγμα ότι η Honda όταν ασχοληθεί φτιάχνει μοτοσικλετάρες!

  To Honda VFR800X Crossrunner ήρθε στο Live Test του MotornewsΣε αυτές τις «ζωντανές δοκιμές» εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της χρήσης, καθώς στο τέλος κάθε πενθημέρου ζωντανής δοκιμής θα δημοσιεύεται και ένα πλήρες άρθρο που θα αναφέρεται στα κλασικά: επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, κόστος.

  Τετάρτη 29 Ιουλίου

  Η αρχική μου εντύπωση για το VFR αποδείχτηκε πολύ σωστή καθώς έπειτα από μια εβδομάδα μαζί του επιβεβαιώνω σε κάθε τόνο πως πρόκειται για μοτοσικλετάρα! Γρήγορο και παιχνιδιάρικο όταν απαιτηθεί, σοβαρό και συνεπές στην καθημερινότητα, το Crossrunner είναι μια πραγματική μοτοσικλέτα με μια τεράστια γκάμα στις δυνατότητές της. Και όχι απλά για να τις διεκπεραιώνει, αλλά να προσφέρει στον αναβάτη μεγάλα ποσά ικανοποίησης, οδηγικής απόλαυσης και πρακτικότητας.

  run222222

  Η τιμή του είναι λίγο τσουχτερή στα 11.700€ ωστόσο αξίζει τα λεφτά του για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είναι Honda με ό,τι συνεπάγεται αυτό (αξία σε βάθος χρόνου) και δεύτερον είναι ένα πολυεργαλείο το οποίο διαθέτει και καλό εξοπλισμό δικαιολογώντας τα λεφτά του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 80%…

  Τρίτη 28 Ιουλίου

  Κάτι με προδιέθετε με αυτό το Honda και με προετοίμαζε πως κάτι καλό συμβαίνει στην οδική του συμπεριφορά με αποτέλεσμα να «παρασυρθώ» προς το «βουνό» για μια γρήγορη βόλτα-αξιολόγηση των δυνατοτήτων του. Η μοτοσικλέτα επιβεβαίωσε την αίσθησή μου από την πρώτη κιόλας στροφή έχοντας ακριβώς αυτό που νιώθεις ότι θα έχει… προσωπικότητα.

  tour222222222

  Το νέο Crossrunner είναι εξαιρετικά στημένο και πολύ δυναμικό στη σπορ οδήγηση έχοντας δύο πολύ καλά στοιχεία. Το πρώτο είναι το εξαιρετικό του πλαίσιο το οποίο έχει όση ακριβώς ακαμψία χρειάζεται για να δίνει στον αναβάτη πολύ καλή πληροφόρηση, λαμβάνοντας όμως υπόψη του και την άνεση και την πιο all around χρήση της μοτοσικλέτας. Το δεύτερο είναι το πίσω σύστημα ανάρτησης το οποίο πραγματικά δίνει μαθήματα πρόσφυσης και πληροφόρησης. Το εμπρός τηλεσκοπικό πιρούνι βοηθάει πολύ στην αυτοπεποίθηση του αναβάτη και διαθέτει πολύ καλή ακρίβεια, ωστόσο έχει την τάση να ανοίγει τη γραμμή της μοτοσικλέτας ιδιαίτερα στις σφικτές καμπές. Από την άλλη προσφέρει εξαιρετική αίσθηση στη διάρκεια του φρεναρίσματος έχοντας σύμμαχο φυσικά τα καταπληκτικά ακτινικά φρένα της Nissin.

  tour33333333333

  Αυτό που πρέπει να ψάξει λίγο για να βρει ο αναβάτης του VFR είναι η θέση του πάνω στη μοτοσικλέτα καθώς σε αφήνει να επιλέξεις εσύ τι θέλεις να κάνεις χωρίς να σου δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Μπορείς να στρίψεις με όλο το σώμα σου εκτός μοτοσικλέτας αλά Marquez, ή να διατηρήσεις το σώμα σου μέσα στη μοτοσικλέτα και να στρίψεις με old school στιλ. Και στις δύο περιπτώσεις το VFR αντεπεξέρχεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, κάτι που δείχνει και τα πολύ αυξημένα όρια του πολύ καλού πλαισίου του. Κατά τα άλλα, σε πόλη και αυτοκινητόδρομο είναι επίσης σε υψηλό επίπεδο. Στον ανοιχτό δρόμο μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες των 160Km/h (με ξεσπάσματα των +220Km/h) για πολλά χιλιόμετρα με εξαιρετική σταθερότητα, ενώ στην πόλη βοηθάει την κατάσταση η όρθια θέση οδήγησης που κάνει ξεκούραστη την παραμονή στη σέλα. Πραγματική και χαρισματική all around η VFR800X.

  Δευτέρα 27 Ιουλίου

  Καλή η εμφάνιση, καλή και η εργονομία ωστόσο εκεί που το VFR σε σηκώνει στις μύτες των ποδιών σου είναι ο κινητήρας του. Ο V4 90ο κινητήρας των 782cc μπορεί να έχει τα χρονάκια του ωστόσο με την κατάλληλη φροντίδα από τους ανθρώπους της Honda παραμένει αιχμηρός και σύγχρονος. Οι 106 ίπποι έρχονται στις 10.250 σ.α.λ. αλλά δεν μετράει τόσο πολύ το νούμερο όσο η αίσθηση που δίνει. Το σύστημα μεταβλητών βαλβίδων ή απλά V-Tec που διαθέτει το σύνολο κάνει τη διαφορά και μετατρέπει έναν απλό κινητήρα σε κάτι πολύ ιδιαίτερο και άκρως διασκεδαστικό.

  cross15333333

  Όλα συμβαίνουν γύρω στις 6.500 σ.α.λ. όταν ανοίγει το σύστημα V-Tec και το πράγμα… αλλάζει. Ο κινητήρας αυτόματα αποκτά διαφορετικό, πιο μεστό ήχο, το στροφόμετρο ανεβάζει πολύ πιο γρήγορα στροφές και η ώθηση που αισθάνεσαι είναι έντονη. Η αίσθηση είναι σαν κινητήρας turbo όπου όταν επεμβαίνει ο στρόβιλος η ώθηση έρχεται με το τσουβάλι… κάτι αντίστοιχο αισθάνεσαι με το VFR και φυσικά σε κάνει να χαμογελάς. Αυτό που έχει βελτιώσει πολύ η Honda σε σχέση με το παρελθόν είναι πρώτον η μετάβαση σε αυτήν την κατάσταση και δεύτερον ο έλεγχος στο γκάζι. Ο ψεκασμός πλέον έχει πολύ καλή ακρίβεια και έχει εξαλειφτεί το απότομο πέρασμα στο γκάζι του παρελθόντος. Καλή δουλειά έχει γίνει όμως και στην κατανάλωση η οποία μπορεί να μείνει κοντά στα 6,5 λίτρα/100Km με σχετική άνεση, αρκεί να μην είσαι συνεχώς στο V-Tec όπου εκεί θα βλέπεις μόνιμα πάνω από 7 λίτρα/100Km στο ψηφιακό πάνελ.

  cross152222222222

  Παρασκευή 24 Ιουλίου

  Ένας από τους τομείς που αξίζει να ρίξουμε το βάρος στο νέο Crossrunner είναι το πακέτο εξοπλισμού του και η εργονομία του. Για Honda, η οποία απεχθάνεται όπως ο διάβολος το λιβάνι τα «γκατζετάκια», το VFR800X διαθέτει ένα πολύ δυνατό πακέτο βάζοντας στη φαρέτρα του αναβάτη πολλά καλούδια. Πρώτο και καλύτερο είναι το Traction Control το οποίο ονομάζει Selectable Torque Control System και ρυθμίζεται σε 2 θέσεις και φυσικά απενεργοποιείται πολύ εύκολα για πλήρη απόλαυση της μοτοσικλέτας. Διαθέτει θερμαινόμενα grip με τέσσερις σκάλες, φυσικά ABS της Honda, προαιρετικό Quick Shifter με μόλις 270€ παραπάνω, φώτα LED και φυσικά έναν από τους πλέον σύγχρονους πίνακες οργάνων. Ιδιαίτερα ο πίνακας ενδείξεων είναι ξεχωριστός καθώς ακολουθεί την τεχνολογία LCD και εκτός του ότι παρέχει άφθονες πληροφορίες είναι και πολύ όμορφα σχεδιασμένος και φυσικά πολύ εύχρηστος.

  runner077777777

  Προχωρώντας στα πιο πρακτικά, η θέση οδήγησης του VFR δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Τοποθετεί το σώμα όρθιο, κοντά στο τιμόνι με τα πόδια να είναι πίσω και ψηλά. Θέλει λίγο χρόνο να τη συνηθίσεις, ενώ έχει και το χαρακτηριστικό της ασάφειας για το τι μοτοσικλέτα οδηγείς… streetfighter, motard ή on-off; Όπως και να έχει συνηθίζεται σχετικά εύκολα και σε κατάσταση μάχης είναι ιδανική. Η σέλα από την άλλη είναι φαρδιά και πολύ άνετη, το ίδιο και για τον συνεπιβάτη ο οποίος έχει και καλά στηρίγματα. Το Σαββατοκύριακο έφτασε και ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τον ήχο και τη δύναμη του Hyper V-tec… τα υπόλοιπα από Δευτέρα!

  runner0555555555

  Πέμπτη 23 Ιουλίου

  Από Cross σε Cross το πάμε αυτήν την εβδομάδα και έπειτα από το αρχοντικό Crosstourer μεταφερόμαστε στο Crossrunner. Μπορεί να είναι και τα δύο VFR, μπορεί να είναι και τα δύο με κινητήρα V4, μπορεί να ξεκινάει το όνομά τους από «Cross», στην πραγματικότητα όμως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Το Crossrunner αμέσως αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για μια πιο… καθημερινή μοτοσικλέτα με πιο γήινες καταβολές, άσχετα με το γεγονός ότι όσο περισσότερο το οδηγείς τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις πως κάθε άλλο παρά για μια απλή μοτοσικλέτα πρόκειται.

  runner022222222

  Το νέο VFR800X Crossrunner το καταλαβαίνεις αμέσως καθώς έχει αλλάξει σημαντικά στο σχεδιασμό του. Ξεκινώντας από το εμπρός μέρος, τα φωτιστικά σώματα είναι εντελώς καινούρια, χωρισμένα σε δύο τμήματα με τεχνολογία LED. Τα φώτα είναι πραγματικά δυνατά και κάνουν τη νύχτα-μέρα, ενώ είναι και πολύ όμορφα. Στο μέσο της η μοτοσικλέτα δεν έχει αλλάξει πολύ καθώς διατηρεί τη λεπτή της σιλουέτα με το «φυτευτό» ντεπόζιτο, ενώ πίσω επίσης έχουν γίνει αλλαγές με πιο κοφτή την ουρά η οποία δεν είναι τόσο όμορφη, αλλά με κάποιο τρόπο, είναι ξεχωριστή.

  runner03333333

  Ωραία προσθήκη είναι το κάλυμμα του κινητήρα στο κάτω μέρος, ενώ οι ζάντες με τις πολλές ακτίνες και το μονόμπρατσο ψαλίδι πίσω δίνουν κύρος και πολυτέλεια στη μοτοσικλέτα. Πάντως από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα στη σέλα του VFR αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για μοτοσικλετάρα και είμαι πεπεισμένος ότι η συνέχεια θα το επιβεβαιώσει πλήρως.

  Σχόλια

  Σχόλια