Η FIA αποκάλυψε τη νέα διαδικασία εκκίνησης

Η FIA αποκάλυψε τη νέα διαδικασία εκκίνησης και την απαγόρευση οδηγιών μέσω ασυρμάτου

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει (σχετικό θέμα) οι οδηγοί από το Grand Prix Βελγίου και ύστερα θα έχουν περιορισμούς στα συστήματα εκκίνησης των μονοθεσίων τους. Επίσης θα απαγορεύονται οι οδηγίες από το pitwall μέσω ασυρμάτου. Σύμφωνα με το άρθρων 20.1 των Αγωνιστικών Κανονισμών της F1 οι οδηγοί πρέπει να οδηγούν το μονοθέσιο μόνοι τους και χωρίς βοήθεια. Πάνω σε αυτό λοιπόν η FIA εξέδωσε μια νέα τεχνική οδηγία TD/017-15 η οποία ονομάζεται «Προπόνηση εκκίνησης και διαδικασίες εκκίνησης» εξηγώντας το πόσο επιτρέπεται η βοήθεια από τον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη και τον ασύρματο.

Από εδώ και πέρα θα απαγορεύεται η ρύθμιση του συμπλέκτη από τη στιγμή που το μονοθέσιο φεύγει από τα pit την ημέρα του αγώνα. Επίσης οι ομάδες απαγορεύεται να βοηθήσουν τους οδηγούς να ρυθμίσουν τη λειτουργία του συμπλέκτη. Από το Spa και μετά οι οδηγοί θα πρέπει να βρίσκουν μόνοι τους τη σωστή ρύθμιση.

Αυτά για την εκκίνηση. Για το υπόλοιπο του αγώνα η FIA περιορίζει τη βοήθεια που μπορούν να δεχθούν οι οδηγοί από τον ασύρματο για τυχόν διαχείριση ελαστικών, καυσίμων, φρένων κλπ. Φυσικά επιτρέπεται η οποιαδήποτε προειδοποίηση για λόγους ασφαλείας. Σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών οι αγωνοδίκες θα αναλαμβάνουν δράση.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους οδηγούς είναι θετικές με τον Lewis Hamilton να δηλώνει:

Είμαι ευχαριστημένος με αυτές τις αλλαγές, όσο περισσότερο έλεγχο έχουμε τόσο καλύτερα. Αυτή τη στιγμή η λειτουργία του συμπλέκτη ρυθμίζεται από την ομάδα. Κάποιες φορές το ρυθμίζουν σωστά και κάποιες όχι. Προσωπικά οι καλύτερες εκκινήσεις ήταν στην F3 όταν είχα απλό συμπλέκτη. Ήταν πιο διασκεδαστικό διότι είχα μεγαλύτερο έλεγχο.

Σχόλια

Σχόλια