Η πρόταση Montoya για μια καλύτερη F1

Ο Κολομβιανός δηλώνει ότι η έλλειψη αίσθησης και η υπερβολικά μεγάλη πληροφόρηση έχουν κάνει κακό στην F1

Η έλλειψη αίσθησης και η υπερβολικά μεγάλη πληροφόρηση έχουν κάνει κακό στην F1 σύμφωνα με τον Juan Pablo Montoya. Ο νικητής του Indy 500 και πρώην οδηγός της F1 θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί η πληροφόρηση που παίρνουν οι οδηγοί κατά τη διάρκεια του αγώνα κι αμέσως θα υπάρξει βελτίωση του θεάματος. Η FIA έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα σχετικά με την πληροφόρηση των οδηγών κι από το GP Βελγίου δεν θα επιτρέπονται οι οδηγίες μέσω ασυρμάτου (σχετικό θέμα).

Αν αφαιρεθούν οι αισθητήρες των ελαστικών, των θερμοκρασιών και μείνουν μόνο αυτοί των πιέσεων τότε οι αγώνες αμέσως θα βελτιωθούν κατά 10%. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Οι οδηγοί είναι πολύ χαλαροί, δεν έχουν καμία αίσθηση. Όταν βλέπουν υψηλές θερμοκρασίες απλώς κόβουν ρυθμό. Κάνουν οικονομία ελαστικών και στα φρένα κι έτσι πάλι κόβουν ρυθμό. Αν αφαιρεθούν όλοι αυτοί οι αισθητήρες τότε θα αρχίσουν να νιώθουν τι συμβαίνει. Οι ομάδες και οι οδηγοί έχουν πάρα πολλές πληροφορίες να διαχειριστούν. Είναι καλό να έχεις αυτές τις πληροφορίες στις δοκιμές αλλά δεν θα πρέπει να τις έχεις και στον αγώνα. Εκεί όλα εξαρτώνται από τους οδηγούς. Πρέπει να νιώθουν το μονοθέσιο. Αυτό επίσης θα δείξει και το ταλέντο κάποιων.

Ο Κολομβιανός συνέχισε λέγοντας πως τα νέα μονοθέσια δεν είναι αργά και πως η F1 δεν χρειάζεται να φτιάξει ταχύτερα ή πιο δύσκολα στην οδήγηση μονοθέσια, αλλά πρέπει να βρει λύση ώστε να μπορούν να πλησιάσουν το ένα το άλλο.

Είναι περίεργο διότι ο ρυθμός των μονοθεσίων κι ο χρόνος γύρου δεν είχε αναφερθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Όμως λόγω του ότι μειώθηκε σημαντικά ο ήχος των μονοθεσίων όλοι είπαν πως τα νέα μονοθέσια είναι αργά. Ναι, θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο γρήγορα αλλά δεν είναι αργά. Σίγουρα έχουν λιγότερη πρόσφυση, φαίνεται. Αυτό συμβαίνει διότι παράγουν λιγότερη κάθετη δύναμη. Όμως αν δοθεί λίγος ακόμα χρόνος σε αυτή τη νέα εποχή τότε η ιπποδύναμη θα αυξηθεί, είναι φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Όμως πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς όσο αυξάνεται ο ρυθμός των μονοθεσίων τόσο πιο δύσκολες γίνονται οι προσπεράσεις. Πρέπει να βρουν λύσεις που θα βοηθούν τους οδηγούς. Πρέπει να βρουν τρόπο να παράγουν αρκετή κάθετη δύναμη αλλά παράλληλα να μπορούν να πλησιάσουν τα μονοθέσια το ένα το άλλο.

Σχόλια

Σχόλια